Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Csak a Széchenyi-egyetemen: 3D komputertomográf motorok vizsgálatához

A Széchenyi István Egyetemen (SZE – Győr) folyó fejlesztési munkákat egy hete kezdtük el részletesen bemutatni olvasóinknak.

Akkor megnéztük, milyen épületek, milyen „tudáshidak" veszik majd körül a Győrre, a régióra még inkább nyitottá váló felsőoktatási intézményt.

Dr. Író Béla egyetemi főtitkár és dr. Kardos Károly rektorhelyettes segítségével most kiderül, a tudás hídjait milyen pillérek tartják – miként válik mérhetővé a teljesítmény az egyetem dolgozói számára, hogyan lehet nyomon követni az oktatás sikerét, milyen újdonságok, egyedülálló technikák szolgálják a hallgatókat és a régió gazdaságát.

Kiszámíthatóság, oktatási minőség, bemutatható sikeresség

A legtöbb egyetem igyekszik megkülönböztetni magát a többitől. Pusztán a hallgatói létszám növelésével ez már nem megy. Csak a minőség fejlesztésével lehet előrelépni.

Ebben lesz nagy szerepe a vezetői információs rendszernek, valamint a Diplomás Pályakövető Rendszernek – mondja dr. Író Béla. Majd hozzáteszi: – Egyetemünk nem egy zárt világ, amelynek nincs köze a környezetéhez. Ellenkezőleg. Szolgáltatni kívánunk azoknak, akik tovább tanulnának. Szolgáltatni kívánunk a városnak mint a régió kulturális tudásközpontja. Szolgáltatni szeretnénk üzleti, gazdasági partnereinknek, és főleg szolgáltatni szeretnénk a hallgatóinknak. Ez megkívánja, hogy mérhető adatokkal rendelkezzünk. A Vezetői Információs Rendszer – melynek bevezetésén egy, a felsőoktatás tartalmi megújítását célzó uniós pályázat nyújtotta lehetőséget kihasználva dolgozunk – ezt teszi lehetővé.

Dr. Író Béla
Dr. Író Béla


– Mikorra kell felépülnie a teljes rendszernek?

– 2011 őszére működőképes lesz teljesen. Mindenki kíváncsi arra, milyen számadatok szólnak eredményeinkről, teljesítményeinkről. Hamarosan feketén-fehéren láthatóvá válnak ezek.


– Nyitott egyetem, de vajon az adatok is nyilvánosak lesznek, melyet ez a rendszer, melynek kialakítása most folyik, hozzáférhetővé tesz?

– Összekapcsolva ezt a rendszert a Diplomás Pályakövető Rendszerrel évente készülnek majd a karokról, egyetemünk oktatási és egyéb tudományos tevékenységeiről olyan összeállítások, melyek a honlapunkon is megjelennek.


– Említette, hogy két rendszer kapcsolódik majd össze teljes képet mutatva oktatásról, egyetemről, az itt folyó munkáról, annak hatékonyságáról. A diplomásokat nyomon követőről még nem beszéltünk.

– Fontos ez, hogy egyetemünk be tudja mutatni a partnereinek, leendő hallgatóinak, hogy az a tudás, amit nálunk megszereznek, az jól hasznosítható. Ezt csak úgy érhetjük el, ha a hallgatók sorsát nyomon követjük. A statisztikák értelme, hogy a hozzánk jelentkezőket meg tudjuk győzni: érdemes nálunk tanulni. Mi nem a diplomáért, hanem a tudásért tanítunk. Ez látszik azon, hányan tudnak elhelyezkedni. Ám azt szeretnénk, ha a diplomások nyomkövetése nem- csak egy-két, hanem több évre is kiterjedne. Szeretnénk megkeresni a régebben végzetteket is. Szeretnénk nemcsak kérni tőlük, de szolgáltatni is feléjük. Elindítottuk intézményünk alumnimozgalmát egy színvonalas, jól szerkesztett alumnimagazinnal, amely életpályákat mutat be, s folyamatos tájékoztatást ad az egyetemről.


Színvonalas képzés, nemzetközi kutatók és inspirált diákok

A minőségi szolgáltatás, a nyomkövetés és a pontosan, gyorsan megkapott információk az eredményes munka alapjai. Ám ahhoz, hogy a SZE – Győr tudáshídjai még időtállóbbak legyenek, még több kell.

– Az egyetem fejlesztései egymásra épülnek. Egyik a másik nélkül keveset érne. Kiépül egy infrastruktúra, de ezt meg kell töltenünk olyan színvonalú képzéssel, melyre a régió gazdaságának szüksége van – teszi hozzá dr. Kardos Károly.– Mondana erre egy példát?

– Itt lesz például a robotlabor az Új Tudástér épületben. Egyedülálló hazánkban, hiszen nincs olyan felsőfokú oktatási hely, ahol több robotnak a működését, a logisztikai és minőségbiztosítási összhangját megteremtő vezérlést tudnák tanítani, gyakorolni. Magyarországon egyedüliként nálunk van olyan komputertomográf, amely képes motorok roncsolásmentes vizsgálatára. Teljes 3D-képet adva közben! Az új épületekben kap majd helyet a lézerrel működő berendezésünk, amely prototípus-alkatrészeket képes gyártani úgy, hogy azok azonnal használhatóak is lesznek. Egészségügyben alkalmazott protézisek vagy éppen egy szerszámgyártó gép formájában.

dr. Kardos Károly
dr. Kardos Károly

– Technika, eszközök. Mindemellett a kutatásra is nagy figyelmet fordítanak.

– Itt említeném meg Műszaki Doktori Iskolánkat, amelynek szintén az Új Tudástér ad majd otthont. Ez az iskola a kutatás felé ad utánpótlást. De ezenkívül fontos, hogy megfelelő tananyagot adjunk a továbbképzésekhez, átképzésekhez. Mindezt természetesen már digitális formában. Ez mind a nappali képzések, mind az átképzések szempontjából kulcskérdés. Ezt a célt szolgálja majd a multimédia-laborunk. Mindezek a központi épület előtt épülő nagy tömbben kapnak helyet. A tudás azonban kevés. Azt célba is kell juttatni. Erről az úgynevezett tudástranszferről gondoskodik majd az INNO-Share központ (az egykori A klub helyén épül). A nyitott egyetem elvéhez méltóan elhivatottan szeretnénk, ha a tudás eljuthatna mindenkihez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult iskola Gyömörén

Az iskola egy kistelepülésen nemcsak az oda járóknak fontos, hanem a község összes lakójának, hiszen… Tovább olvasom