Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Civil fórum: szüksége van-e Győrnek mélygarázsra a Duna bástya helyén?

Szakértő előadókkal civil fórumot tartanak a megyei kereskedelmi és iparkamara termében szerdán.


A fórum helyszíne GYMS Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Baross terme (Győr, Szent István út 10/a, földszint, a bejárattal szemben),
időpontja 2013. június 19. (szerda) 17.00 óra

A fórum szakértői előadói:

Winkler Gábor, Ybl-díjas építész, egyetemi tanár, az építészeti tudományok doktora
Szepesházi Róbert, a mérnöki tudományok doktora, geotechnikai szakértő,
egyetemi adjunktus, tanár
Szabó Gyula, építész, az AVE elnöke
Bakody Béla, a KISOSZ megyei alelnöke, a kereskedők képviseletében

Az ARRABONA VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET, a REFLEX KÖRNYEZETVÉDŐ EGYESÜLET, a VÁRALJA SZÖVETSÉG, a CIVIL KONTROLL EGYESÜLET, a MAGYAROK SZÖVETSÉGE és mozgalmai, a SIKERES GYŐRÉRT EGYESÜLET KHT, az ÖSSZEFOGÁS POLGÁRI EGYESÜLET, a MAGYAR HAJÓZÁSÉRT EGYESÜLET elnöke, a ZÖLD VÁLASZ GYŐR, a WASS ALBERT SZÖVETSÉG GYŐR, a HUN-KÖR GYŐR, a SZENT LÁSZLÓ HATÁRŐR HAGYOMÁNYÖRZŐ EGYESÜLET, és a TÖRTÉNELMI VITÉZI REND TERÜLETI SZÉKKAPITÁNYSÁGA úgy érzi, hogy a GYŐRI DUNA BÁSTYA megmentése, és az utókor számára megőrzése közös érdeke Győr város polgárainak.

A fórum élőben követhető az interneten, az alábbi linken, ahol kérdéseit is felteheti az előadóknak:

http://m112.hu/aito

A helyszínen megtekinthető már az előadás kezdete előtt, az AVE által elkészített alternatív helyreállítási makett, valamint az egyesület által összegyűjtött képi- és írásos anyag a győri vár történetéről!

A rendezvény - ahogy a Duna Bástya megőrzéséért folytatott harcunk is - politikamentes, ezért kérjük a pártok megjelenő képviselőit, hogy jelképeik, jelvényeik használatától tartózkodni szíveskedjenek!

A kialakult rendkívüli árvízi helyzetre való tekintettel, a károsultak megsegítésére a helyszínen gyűjtést szervezünk!

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Búzakörte 2013. június 18. 21:07
  „40. Kegyelmed még nem hallott a stróman fogalmáról?”
 • 40. egy_győri 2013. június 18. 20:31
  „A bérlők változása nem azonos a tulajdonos változásával. A Brády-féle ház pedig városi vagy győrszolos tulajdonban van, bár attól még a tulajdonos hozzájárulásával bárki lehet építtető. A fogalmakat összekeverni kár, a köztük levő különbséget pedig az AVE elnöke is tudhatja, hiszen sokáig építési hatóságon dolgozott.”
 • 39. Búzakörte 2013. június 18. 19:18
  „38! Amikor a Brády házat elbontották és a telket körbekerítették, másfél napig kint volt egy tábla, amelyen az egyik városvezető lánya volt kiírva, mint építtető. Ezt híreim szerint többen le is fotózták. A tábla igen gyorsan lekerült. A volt halboltban pedig a Pálffy vendéglős fogja megnyitni a Dunakapu téri éttermét.”
 • 38. egy_győri 2013. június 18. 17:29
  „Itt van előttem az Arrabona szórólapja erre az eseményre, ismerősömtől kaptam. Ebben van egy kérdés, amit nem értek, de mivel nem leszek ott, érdeklődöm, tudja-e valaki a választ. A kérdés a következő: "Miért vásárolták fel a városvezetéshez közel állók a tér déli oldalán levő ingatlanokat?"
  Tudomásom szerint egy épület magánszemély tulajdonosa adta el a városnak az ingatlanát, már az is jó régen, de a többi házban nincs új érdekeltség. Esetleg mégis volt újabb tulajdonosváltozás? Ha igen, az miért nincs a tulajdoni lapon rajta? Mit tesz az AVE a helyzet tisztázása érdekében?”
 • 37. apex 2013. június 18. 17:00
  „Semmi szükség mélygarázsra addig, amíg drága pénzen az offshore cégtől megvásárolt Révai utcai parkolóház legfeljebb negyedforgalommal üzemel. Egy parkolóhely kb 20 millióba kerülne, mikor térül ez meg? Vagy ez nem szempont?”
 • 36. DON 2013. június 18. 16:23
  „35. Valaki 2013.06.18. 16:09
  Te meg valószínűleg magad a vagy <moderálva> :)”
 • 35. Valaki 2013. június 18. 16:09
  „Donci. a vidéki Polgárság nagy részét kiírtották a komcsik.

  Amit most lácc az a vidékről benyomult lumpen.
  Belőletek lett a pp. :)))”
 • 34. DON 2013. június 18. 15:45
  „29. Valaki 2013.06.18. 09:25
  Örülök, hogy visszajöttél te kis komcsifóbiás, a narancsosok ügyeletes rettegője, akinek vörös napszemüvege van, és mindenkinet komcsinak lát:) Neked már el sem magyarázom, hogy a világ nem csak narancs és piros színű...

  https://www.facebook.com/arrabona.varosvedo
  "Ahogy Dobó mondta: "inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl". Elnézve a mai győri polgárságot, a legtöbb embernek megvan a maga kis élete, amit építget, éldegél. Nem érzi, hogy közösségben élne, hiszen a politika és az úgynevezett értelmiség sikeresen elszigetelte őt embertársaitól. Nincs történelmi szemlélete, ha van is, az egy elfajzott ideológia mellékterméke, mára sokan elfeledték, hogy mit tanultak az iskolában, és inkább hisznek az irányított média kikiáltott szakértőinek, akik naponta írják a történelmet, ahogy éppen azt az adott érdekek megkívánják.
  A magyarság manapság már képtelen az összefogásra. Mert ha tíz ember összefog valamiért, rövid időn belül abból kettő külön utakra akarja terelni a társaságot, s a szemben álló nyolc is előbb utóbb feloszlik "frakciókra", végül a közös cél elsikkad, és marad tíz különböző célokért egymással hadakozó ember. Nem vagyunk már képesek az önzetlenségre, arra, hogy egy célért feladva minden önös kis stílű vágyunkat fogunkat összeszorítsuk és küzdjünk a végsőkig. A Duna bástya ügyét is mindenki úgy használta fel, ahogy az neki jól esett, a hátunkon sokan akartak feljebb kerülni, természetesen először hízelegve, aztán pedig a sárba taposva.
  Nehéz elhinni, hogy ma már egy igaz magyart nem találni ebben a hazában. Nehéz elfogadni, hogy a magyarság, a magyar büszkeség, a magyar nemzet csak üres frázis, vagy elferdített politikai eszköz, amit egyesek elborzasztó módon képesek használni és téveszméik interpretálásakor a szerintük nem magyarok képébe vágni.
  A Duna bástya iránti érdektelenség megmutatta számunkra, hogy ebben a városban már nem azok a győriek laknak, akik kiűzték innen a törököt. Világossá tette számunkra, hogy a mai győriek nem méltóak az őseik hagyatékára, hitvány kozmopoliták, aljas pártoskodók, nyerészkedő szerencselovagok. Nem restek bemocskolni a legtisztább törekvést sem politikai szennyükkel, hogy a saját mocskukban már rutinnal rendelkezve disznóságaik közé keverjék az utolsó igazgyöngyöt."”
 • 33. Colos62 2013. június 18. 15:27
  „A műemlékvédelmi szakhatóság az országban az elsők között jelölt ki Győr belvárosában műemléki
  jelentőségű területet. Előremutató volt az a lépés, hogy nemcsak az épületek, hanem maga a terület is
  műemlékvédelem alá került. Emellett az önkormányzat számos épületet helyi védelemben részesített, amelyek
  felújítását külön pályázati keretből támogatja. A győri műemlékvédelem súlypontját a Káptalandomb, a
  Széchenyi tér, a Duna-kapu és Bécsi-kapu terek adják.
  http://www.varosrehabilitacio.net/new/pdf/6varosrehabilitacio_gyorben_es_szegeden.pdf”
 • 32. oPTiKa 2013. június 18. 10:55
  „A belvárosban tessék exkluzív termékeket és szolgáltatásokat értékesíteni, amiket nem feltétlenül autóval kell hazavinni.
  A napi/heti bevásárlást igazából a szomszéd Mari néni kisboltjában kellene megejteni, nem a belvárosban.

  Ha valami örült mégis mosógépet akar ott eladni, akkor szervezze meg a vevöjének a házhoz szállítást.

  A mélygarázs ott örültség. (Ezt úgy mondom, hogy az autóm az év 70-80%-ában mélygarázsban áll...)”
 • 31. Hyppolit 2013. június 18. 10:25
  „12. ilaci! A józanul gondolkodók már bőven reagáltak álláspontodra, magam részéről csak annyit, hogyha "ócska penészes tégláknak" nevezed a téren feltárt, egyben Európa határvonalán található utolsó török eredetű leleteket, akkor szerintem javasold a fővárosi városvezetésnek, hogy darálják be pl. Aquincumot, és a hatalmas területen építsenek plázákat, garázsokat, stb. Aquincumot is úgy "találták" meg, hogy egy szőlősgazda leletre bukkant, majd a második világháború után feltárták és helyreállították. Így is lehet az utókorra "kincseket" hagyni. De semmi esetre sem garázst!”
 • 30. Gróf-Úr 2013. június 18. 09:50
  „Kérem szépen vannak olyan háztartásbéli bajok, amelyek minden technikai fejlődés ellenére a mai világ-ban éppúgy megvannak, mint száz éve. Hitvesem, Wilhelmina von Knoblauch most egy ilyen bajt szen-vedett el, de ahogy ő mondja, jól jöttünk ki belőle, mert az egész Dunakapus kálváriát sikerült végleg lelepleznünk s a jövőt is meg tudjuk mondani a győrieknek anélkül, hogy Etus előkeresné a padlás vala-melyik régi ládájából Wilhelmina dédöreganyja varázsgömbjét. Azt történt, hogy megszökött Etus. Igaz csak három napra, de megszökött! - Hálátlanság, impertinencia! - sivította a feleségem és az unangenehmes Hochwasser kellős közepén a katasztrófavédelmet terhelte, amikor Etus azonnali előkerí-tésére kiadta a parancsot. Persze az ár miatt nemigen akartak foglalkozni velünk, végül aztán mégis kiad-ták a körözést s Iván javallatára a Bakony rengetegében keresték a szökött cselédet, hisz odavaló, valami fatalepen gyermekeskedett. Meg is találták a leányt, aki előkerülése óta új seprűként viselkedik s kifogás-talanul seper. - Most megint olyan, mint amikor idekerült, tudja hol a helye. - pihegi elégedetten Wilhelmina, aki most jól tud aludni ebéd után. Mára egész frappánsan visszatért a leány a régi kerékvá-gásba, így alkalmassá vált a kihallgatásra, amelyre egy hete reggel kerítettünk sort. A hosszú ebédlőasztal végén Wilhelmina foglalt helyet, magam inkább a kályha melletti karszékben ültem, ahová Iván már a konyakot is bekészítette. Tanúnak beeresztettük Guminár bácsit, a házmestert és Hivatalnét, a bejárónőt. Ezek után léphetett a szalonba Etus a Wilhelmina megkövetelte régi szokás szerint mezítláb, ami a behó-dolást és a föltétlen engedelmességet fejezi ki. Lesütött szemmel állott Wilhelmina mértéktelen szigora előtt, minden ízében remegett s nekem nem volt szabad vígasztalnom. - Hol járt fiam? - kérdezte vékony és ráspolyos hangon hitvesem. A leány bevallotta, hogy elment Pénzesgyőrbe, mert azt hitte, ott több a pénz, mint a sima Győrben s arra gondolt az oktalan, hogyha ott helyezkedik el házvezetőnőként, több fizetést kap. - Ó te ostoba pára! - sziszegte Wilhelmina- hát ki fizetett volna neked többet abban a sze-gény kis bakonyi faluban? Hát él ott grófnő? Etus félve kérdezte, hogy válaszolhat-e. - Csak rajta fiam, rajta, indokold csak meg ezt a szégyenletes szökést! Jesszusom, mit fognak mondani rólunk, ha megtud-ják ezt a Katolikus Nőegyletben! S ha kitudódik, majd erről beszél mindenki a parasztpiacon is! Ekkora blamázst, Émil! - kiabálta Wilhelmina, még a könnyei is kijöttek. És kérem ekkor bevallotta Etus, hogy egy nagyvállalkozó bakonyi birtokára szegődött, amit az a feleségének vett amolyan hobbitanyának. A vállalkozónak valami fura neve van s úgy néz ki, mint a hangyászó sün. - Valamilyen fricska vagy micska a neve, nem Émil? Iván igazította ki hitvesemet, hogy Simicska. - Az, az, olyan sokat beszélnek róla a tévében is! A parasztpiac helyére épülő föld alatti kocsiszínt is az építi. - lelkesedett Wilhelmina, mert megsejtette, hogy megtud valamit, majd azt kérdezte, honnan van azoknak annyi pénzük, hogy Etust meg tudták volna fizetni? A kihallgatás sokáig tartott, de most már minden világos nekünk. Etus alighogy odakerült, kifogott egy nagy vendégséget, csakhogy ők nem tudták, hogy Etus imád hallgatózni, s ez lett a mi nagy szerencsénk. Kérem ott azt beszélték mindenféle pesti politikusok meg ez a vállalkozó, hogy most, amikor Magyarország (Istenem, miért is nem mentem haza Bajorországba ötven évvel ezelőtt? - sóhajtotta közbe Wilhelmina) kikerül a túlzott deficit eljárásból, feltételeket kell teljesítenie. Kérem Etus hallomása szerint a hazai luxusberuházások háromnegyedét le kell állítania a kormánynak. Etus szerint a Bába bácsi és a nagy Bolha is ott volt a birtokon, erősen vitatkoztak a vállalkozóval, kihallatszott! A vál-lalkozó Etushoz hasonlóan meg akar szökni a parasztpiaci beruházás elől, mert az volt az ádáz terv, hogy ezt Győrben önköltségi áron megépíti, hogy villoghassanak vele Bába bácsiék, az elmaradt nyereségét meg bepótolja majd az ország egyéb luxusberuházásain. - Rettenetes! - toporzékolt Wilhelmina. - Mi-csoda fertő, micsoda procc magatartás! - Drágám, úriember valóban nem mással fizetteti meg azt, amit magának csináltat! - nyugtattam Wilhelminát. - Ahh urak! Urak? Ezek? Émil kérem, hová tette a sze-mét? Mégiscsak mezalianszot kötöttem! - rikoltotta Wilhelmina, s eddigre már Hivatalné is elment, ő se bírta a folyamatos rikácsot. No most úgy áll a dolog, hogy a sok egyéb leállított luxusberuházás elmara-dása nem teszi lehetővé ennek a csavargónak, hogy Győrőtt ingyen csinálja meg a nagy Bolha földalatti kocsiszínét, így ez a projekt elmarad és semmi jelentősége nincs már annak a zöldegylet féle fellebezésnek. Hamarosan visszatér a piac, Iván Etussal karonfogva megy majd a kosárral zöldpaprikáért, s Wilhelmina utánuk tekintve megint sajnálni fogja, amiért ez a két fiatal nem talál egymásra. - Émil, minden jó, ha a vége jó. Látja elmarad az a csúf garázsépítés, a parasztokat visszaeresztik a városba, viszszatér a boldog békeidő. - Hiába, a génius loci most sem hagyja cserben a Dunakaput. 1939-ben a háború miatt nem bontották le a belváros további részeit, hogy helyükre építsék annak a bolond építész-nek a mussolini-házait, most pedig a Simicskát fúrta meg a hely szelleme. Hát kérem, ma nyugodtam ülünk a vacsorához és Iván még jó somlai bort is tesz az asztalra. Ünnepelünk.”
 • 29. Valaki 2013. június 18. 09:25
  „21. DON

  te sem vagy több egy pirospozsgás pp-nél. :)))”
 • 28. Beretta84 2013. június 18. 09:10
  „Valószínű azok csaholnak a Duna kapu téri mélygarázs mellett akik WC-re is kocsival járnak... Hogyan akarják a belváros forgalmát csökkenteni ? Lusta vagy gyalogolni járj TAXI -val vagy kerékpárral...”
 • 27. mir 2013. június 18. 08:24
  „20. ilaci 2013.06.17. 22:21

  Köszönöm a tananyagot de én ezt eddig is tudtam. Te beszélsz h..ségeket kettőnk közül. Áruld már el, hogy miért is nem lehet elgyalogolni az aluljárótól a Dunakapu térig? Amikor a petőfi hídi ingyenes parkoló sincs közelebb a térhez. Becsületesen dolgozó városvezetés? :)) Te is ott dolgozol :)) Ha már a rombolásnál tartunk a KÖH megszüntetése kinek is köszönhető? Ezt is kiguglizhatod ha esetleg nem tudod.”
 • 26. Hunicum 2013. június 18. 08:20
  „20. ilaci 2013.06.17. 22:21 !
  Ahhoz mit szólsz, hogy eddig mindig a FIDESZ-re szavaztam és mégis támogatom az AVE-t? (Addíg vagyok csak a biztos szavazójuk, amíg megmarad a bástya. Onnantól egy szavazattal kevesebbet kapnak.)”
 • 25. Búzakörte 2013. június 18. 08:13
  „24. Megértem Önt, ugyanakkor felhívnám a figyelmét arra, hogy a belvárosnak (boltosok, szolgáltatók, vendéglősök) pontosan az a baja, hogy a skanzenizált belvárosba sétálni és nézegetni járnak és nem vásárolni! S azért nem járnak vásárolni, mert nincs hol letenni az autót. Sokszor megírtuk már, de álljon itt mégegyszer: a rakparti parkolók és a környező utcák parkolói összesen kilencszáz inygenes férőhelyet biztosítottak. A révfalui oldalon azokban a hídközeli utcákban, amelyeket fizetőssé tettek, volt további háromszáz hely. Ez így összesen nagyjából 1200 parkoló volt. Ez elegendő volt ahhoz, hogy a belváros a hétköznapokban és a piacnapokon jól működhessen, amikor rendezvény volt a Dunakapun, akkor persze nem. De a rendezvények alkamával mindenki természetesnek vette és a jövőben még inkább kénytelen lesz elfogadni, hogy messze teszi le a kocsiját vagy gyalog jön. Ezt a korábbi, ma már ideálisnak tűnő állapotot semmiképp nem pótolja a mélygarázsba tervezett kettőszáznegyven parkoló. Az a hétköznapi működésre sem elég, nemhogy piacnapon. Egy rendezvényen a Dunakapun nagyjából tízezer ember fér el, belátható tehát, hogy ennek a létszámnak parkolót kialakítani nem lehetséges, még akkor sem, ha három emberre számolunk egy autót. Tehát nem is ezt kell megcélozni és nem is ezt kell alapul vanni. Ez nem lehet viszonyítási pont. Azonban az ezer-ezerkétszáz férőhely reálisan megtartható lett volna, ha nem viszik le az utat vagy úgy készítik azt el, ahogy az arrabonások tervében szerepel. A belváros forgalomcsökkentése egy süket duma, hiszen a garázs éppen generálni fogja az átmenő forgalmat. A megváltoztatott belvárosi közlekedési rend, amely nevével ellentétben nem rend, hanem káosz pedig egyensen azt hozta, hogy adott cél eléréséhez kétszer-háromszor annyit kell autózni, mint korábban. Győr szét van zilálva s ez nem vezethet máshová, mint ennek a politikai garnitúrának a bukásához. Zárójelben még annyit, ez a polgármester ígérte egykoron, hogy nem építünk több multit a kiskereskedők és iparosok védelmében. Aztán teletojta Győr bóvliáruházakkal.”
 • 24. Bagoly11 2013. június 18. 07:49
  „Kedves ilaci te meg a többi gyalogolni nem tudó társad menjetek olyan helyere ahol a parkoló az üzlet szájában van nehogy egy lépést is kelljen tennetek!A műemléképületeknek nem kell kipufogógáz és nekem se.Azt tegyétek tönkre amit ti építettetek én a városban sétálni szeretek és nézegetni.”
 • 23. pacman33 2013. június 18. 06:53
  „20. ilaci 2013.06.17. 22:21

  Áruld már el, hogy mi van a dunakapu téren a csárdán kívül? Arrabona mint bal oldali? bruhahahaha :) Hol élsz te? :)) Látom nem bírtál mir kérdésére normálisan válaszolni. Akkor én is megkérdezem, hogy az arrabona miért is városromboló? Mert a válaszod még csak nyomokban sem válasz a korábbi állításodra. Ha nem tudod mi a városromboló fogalma akkor azt is guglizd ki :)”
 • 22. urbaniastapista 2013. június 18. 00:02
  „Volt egy kb. 4. hozzászólásom arról, hogy normáliséknál vízparton a 21. században inkább megszüntetik az autóközlekedést. Győr miért megy a másik irányba?”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Budapest: busszal csak időmilliomosoknak

Több mint négy órát is utazhat, aki a közvetlen járatok megszűnése ellenére mégis busszal akarja… Tovább olvasom