Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

`Civakodó magyarok célt nem érhetnek`

Győr-Moson-Sopron - Megyénk városaiban gyönyörű tavaszi időben ünnepelhették meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóját. Nézzék meg, hogyan ünnepelt Győr, Sopron, Kapuvár, Csorna és Mosonmagyaróvár!

Mosonmagyaróvár: Az egyetértés nemzeti minimum
 
Legyen béke, szabadság és egyetértés! - idézte a márciusi ifjak 12 pontját megelőző mondatot Vida István, a Kisalföld szerkesztőségvezetője, a mosonmagyaróvári ünnepi rendezvény szónoka. A Hansági Múzeum udvarán szervezett ünnepségen méltóképp, minimálisnak mondható rendőri jelenléttel ünnepelt a közel kétszáz egybegyűlt.

Vida István beszédében kifejtette: 1848 a nemzetek születésének időszaka. A reformkoriak által elért látványos siker záloga az önismeret, helyzetértékelés, majd az egyetértés - ez nemzeti minimum - a közös célokért. A közjó előmozdítása csak így, összefogva lehetséges.
Vonzó, igen nagy idő volt a reformkor, az 1848-as szabadságharc: megteremtette Európában a magyarság presztizsét, melyből egészen az első világháborúig "élhettünk", elnyertük Európa elismerését, a forradalomnak köszönhetjük a magyar polgárosodás feltartóztathatatlanságát. Mítoszát éltetjük, kortársait irigyeljük - szögezte le továbbá beszédében.

A 160. évforduló alkalmából rendezett ünnepséget a Móra iskola diákjainak műsora tette emlékezetessé. Közreműködött a Kislaptáros zenekar és a MOFÉM-fúvószenekar.

Ezt követően az ünneplő közönség átvonult a 48-as emlékműhöz, ahol a pártok, civil szervezetek képviselői elhelyezték el a kegyelet koszorúit. Amint már korábbi lapszámunkban jeleztük, az SZDSZ helyi képviselői külön ünnepeltek: ők délelőtt rótták le tiszteletüket az emlékműnél.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári ünnepségre is sokan voltak kiváncsiak. Fotó: Mészely Réka


Győrben átadták a díszpolgári címeket és Pro Urbe díjakat
 
Győrben koszorúzással kezdődött reggel a március 15-i ünnepségsorozat, ahol Borkai Zsolt polgármester beszédében kiemelte: 160 évvel ezelőtt a forradalom és szabadságharc példát mutatott, hogy " Forradalmat csinálni, világot megrengetni, szabadságot, egyenlőséget, testvériséget kivívni veszekedő nemzetnek nem lehet. Civakodó magyarok célt nem érhetnek, csakis az összefogásban van a mi erőnk, csakis együtt tudunk végigmenni az úton."
 
A megye és a város idén együtt ünnepelt Győrben, a győri díszközgyűlésen pedig - hagyományosan - átadták a Prob Urbe díjakat, illetve a díszpolgári kitüntetéseket. Az idei díjazottak és az elismerés indoklása:

Csala Benedek karmester:  Győr város zenei életében nyújtott több évtizedes, kimagasló munkássága elismeréseként kapott POSZTUMUSZ  - GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet

Horváth Ferenc: Győr város intézményeinek, kulturális és sportéletének, egyházainak és társadalmi szervezeteinek nagyvonalú és önzetlen támogatása elismeréseként érdemelte ki POSZTUMUSZ - GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet.

Dr. Ostorharics-Horváth György főorvos több évtizedes áldozatos és országosan elismert szakmai munkája elismeréseként kapott DÍSZPOLGÁRI kitüntető címet

Magyar Vilmosné dr. Seres Irénnek több évtizedes példaértékű, magas színvonalú gyermekorvosi munkája elismeréseként adományozott a város PRO URBE GYŐR díjat

Dr. Écsi Béla  közéleti tevékenysége, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnökeként végzett kiemelkedő munkája elismeréseként kapott PRO URBE GYŐR díjat

Mátrai István plébánosnak az egyház szolgálatában Győr-Kisbácsán végzett áldozatos, fáradhatatlan, közösséget építő és összetartó tevékenységének elismeréseként  ítélte oda a város PRO URBE GYŐR díjat.

Id. Szabó Gyula Győr arculatában meghatározó jelentőséggel bíró beruházások irányítása és bonyolítása során kifejtett magas színvonalú szakmai munkássága, valamint kiemelkedő tervezői, tudományos és publikációs tevékenysége elismeréseként kapott  PRO URBE GYŐR díjat.

Dr. Vasas István főorvos a magas színvonalú alternatív egészségügyi ellátórendszer létrehozásában és működtetésében végzett tartós, kiemelkedő munkája, valamint az egészségnevelés és prevenció területén végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként érdemelt PRO URBE GYŐR díjat

A Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium nevelőtestülete részére az országosan is elismert, hosszú idő óta folyamatosan magas színvonalú, kiemelkedően eredményes pedagógiai tevékenységéért ítélték oda a PRO URBE GYŐR díjat

A megyei közgyűlés szintén ezen a napon, a sajtónap alkalmából adta át a Megye Szolgálatáért Díj sajtótagozatának elismerését. Kollégánk, Cséfalvay Attila, a Kisalföld mosonmagyaróvári szerkesztőségének munkatársa a Szigetközről írt tényfeltáró írásaival érdemelte ki a rangos kitüntetést. A másik díjazott Csörgits Ferenc, aki elsősorban Kapuvár és környékkének filmes bemutatásáért részesült az elismerésben.

Az ünnepi program este hét órakor zárul Győrben a Kossuth azt izente című gálaműsorral. A városban méltósággal ünnepeltek, rendbontásról nem érkezett hír.

Sudár Ágnes

Díszközgyűlés Győrben. Fotó: Bertleff András


Sopron: Az ünnep elsősorban a fiataloké

Békésen, verőfényes napsütésben ünnepelték március 15-ét a soproniak. A Széchenyi téren több százan énekelték el a Himnuszt az önkormányzat és a Nyugat-Magyari Egyetem közös megemlékezésén, majd hallgatták meg Fodor Tamás polgmester ünnepi beszédét. "Ez az ünnep mindnyájunké, de elsősorban a fiataloké" - hangsúlyozta a szónok.

Szépligeti Mátyás egyetemista szavalata Petőfi alakját idézte fel, majd az önkormányzat és intézményei, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat Széchenyi szobránál. Az ünnepség kulturális műsorral a Fő téren folytatódott, amelyen közel ezren veszttek részt.

Nagy Márta

Fodor Tamás beszéde. Fotó: Magasi Dávid

A kulturális műsort közel ezren nézték meg a Fő téren. Fotó: Magasi Dávid

Szabadtéri ünnep Kapuváron

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójára rendezett ünnepséget a kapuvári szabadtéri színpadon tartották. A megemlékezés szónoka Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő volt, aki rövid történelmi áttekintés után aktuálpolitikai kérdésekről beszélt a szép számú hallgatóságnak. A beszédet követően a Kapuvári Térségi Általános Iskola Pátzay tagiskolájának diákjai adtak ünnepi műsort, majd a pártok és civil szervezetek megkoszorúzták a szabadságharc kapuvári hőseinek emlékművét.

Turbók Attila

Szabadtéri ünnep Kapuváron. Fotó: Turbók Attila


Csorna: Koszorúzás Petőfi szobránál

Koszorúzás Csornán. Fotó: Cs. Kovács Attila

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. joco1 2008. március 17. 05:36
  „Hát igen ami összetartozik az összenő: a meggyözödéses iránmyitásu sopron-i önkorm. és a m.gárda( csak hallkan jegyzem meg : Romániában is egy ilyen "ujjobboldali nacionalista gárda" tagjai vertek meg egy magyar fiatalt, mert magyar szinek(zászló és kokárda) volt nála.a naciponalizmus és a sz.jobb minden országban egyforma: utálja és üldözi a kisebbséget.
  Ui. De legalább nálunk-még- nincsenek MÖM.ös, ill."hidfoglalo" sz.jobbos "hösforradalmár" molotovkoktéldobálok az utcán, csak "verbális " tojásdobálok itt a forumon.”
 • 23. Eva- 2008. március 16. 22:58
  „13-hoz!

  igen jó akifjezés:népnyúzó
  ......................alkotmányos népitélet

  csak tartalma nincs.
  helyette van, küzdésről leszoktatott didaktikus rövid tőmondatokból értő hallgatóság, az is kevesebb, mint a rendezők hitték előre.

  népnyúzást emlegető, ha a kölcsönöket visszakérik tőle--azonnal azt mondja én nem kértem, hogy adják a javakat még eladósodás árán is, adták, ők a felelősek.
  megtanult egy cinikus retorikát, amit több tíz évig se felejt majd, de azért a népnyúzást azt igaznak is tartja--mert semmibe bele nem gondol!

  Semmi baj, de a civakodó magyaroknak tényleg nincs jövő!”
 • 22. csabazs 2008. március 16. 17:24
  „pisrti50!

  Amit írtál az híven tükrözi emberi(?) mivoltod!!!”
 • 21. holly_ 2008. március 16. 08:39
  „Nem tudja valaki, mi volt az az autós üldözés tegnap délután Szabadhegyen? Az illető autós meg az őt üldöző rendőr igazi filmbe illő jelenetet produkáltak a Levendula utcán. Elkapták?”
 • 20. pan.cser 2008. március 16. 08:17
  „A 18-hoz! Nekem sokkal rosszabb érzetem támadt Vida úr szónoklatával kapcsolatban. Ez a beszéd, még egy pártállami ünnepségen sem ment volna el, a kioktató előadási stílus miatt. Nekem egy rendőrségi állománygyűlés előtti eligazításhoz hasonlított. Ez nem volt ünnepi beszéd. A tartalmi részével sem értek egyet, olyan volt mint amikor a felajzott menyecskének a férfiú elmagyarázza a pénisz anatómiáját lehet, hogy tudományosan helyesen, de közben a vágy elszáll, a szerszám lekókad, a menyecske elalszik. Tudnák Vida úrnak egy-két szakkönyvet ajánlani a szónoklattan témájából!”
 • 19. Joshua 2008. március 16. 07:53
  „A meggyőződés szép dolog...
  De gondoljunk egy kicsit is bele, ha 160 évvel ezelőtt élnék ki mellé állnánk Kossuth vagy Széchenyi? Mert nem mindegy: Ők ketten élesen szemben álltak egymással! Széchenyi ellenezte a forradalmat, tudta, hogy nem győzhetünk, viszont Kossuth számára nem volt más lehetőség, mint a harc. Vitatkozhatunk ki a jó ember és ki a rossz? Nem. Ki így képzelte el az ország jövőjét ki úgy, de mindkettő egyet akart: Az ország szekerét előbbre vinni. Kossuth radikális megoldás híve volt, Széchenyi a konzervatívé. Ha abba a korban élnénk sztem az ország kiabáló fele lehazaárulózná Széchenyit a legnagyobb magyart, mert szerintük nem elég hazafi. De különbség van a múlt és a jelen között: Ott meg tudtak állapodni egymással, itt nem valószínű...
  És ha ez egyhamar nem következik be, nem mászunk ki a csávából!”
 • 18. egy óvári 2008. március 16. 06:51
  „A 10.hozzászólással egyetértve,azt kiegészítve. A műsor elején siettek köszönteni az országgyűlési képviselőt is,de az alpolgármestert,a képviselőtestület tagjait nem.Ez a város ünnepe volt.A minimum ez lett volna!

  Vida István nem először tart beszédet Mosonmagyaróváron.Hol jobbat,hol rosszabbat.Ez most az utóbbi volt.Mintha csak órát tartott volna néhai iskolájában. Nem igaz,hogy a szervezők (Kik is?) ne tudtak volna időben leszervezni egy elismert szónokot!

  A Kisalföld cikkhez szólva pedig azt jegyezném meg,hogy szégyen az SZDSZ jelenléte a városra ,a külön koszorúzás miatt is.Mi az,hogy előbb koszorúznak,mint a város polgárainak képviseletében a városvezetés!”
 • 17. pan.cser 2008. március 16. 00:02
  „Kedves Csodabimbó! Az esetedben azonnal fellelhető az általánosítás és a gyűlölet, Az a 3.3 millió ember sem döntögetett kukákat aki elküldte Gyurcsányt oda. Én nekem sem szokásom Molotov koktélt dobálni, márpedig úgy állítasz be mintha ilyen lennék alapban. Ennél én sookal rosszabb vagyok a szoc-libek számára, mert ezerszer több embert állítok OV. mellé mint a kukaborogatók, már ha ezzel azok megnyernének valakit a közös célnak Fletó eltávolításához. Mi akik OV-t akarjuk, nagyon rendes emberek vagyunk, békeszeretők, hazafiak és azok pártján állunk akik vállukon hordják az országot. Önkéntes munkával szervezzük a rendezvényeket, ingyen segítjük a jobboldal vezető pártját és az álbaloldali MSZP-t valóban nem szeretjük mert nem kötelező. Hisszük, hogy az a milliónyi ember aki szegény és jobbítani akar sorsán megérti egyszer, hogy nem Fletó mögött a helye. A jobboldal -baloldal már idejétmúlt kifejezések, mint egy rongyos bocskor, annak pedig a kukában a helye.”
 • 16. Csodabimbó 2008. március 15. 23:18
  „Mi neked a közös cél pan.cser? Leváltani a kormányt? Majd 2010-ben megteheted, addig nyugalom, hagyd dolgozni őket, had végezzék a munkájukat, foglakkozz te is a saját dolgaiddal és tedd jobbá a környezetedet. Gondolom a munkahelyeden sem terrorizálod a főnöködet, ha nem megy jól a cégnek, inkább próbálod segíteni, nem értem ez miért ne menne országos szinten.

  Ebben a 15ös hozzászólásodban, mintha nem is te lennél, látod így kell viselkedni, de ezt csak egy nő tudja kihozni belőled?
  Vannak balhés emberek, őket hívják csőcseléknek. Milyen felelősségteljes politikus az aki a csőcseléket hergeli? Ezzel mindannyiinknak kárt tesz. nem szabad hajlani efféle hülyeségekre. Nem könnyű az ország helyzete, sosem volt az.. most viszont itt állunk a lehetőség kapujában, de az áldozatokat meg kell hozni, hogy legyen elég energia a szegényekről gondoskodni, mert attól vagyunk emberek, hogy felkaroljuk a másikat. Ezt majd egyszer a gazdagok is megértik, hogy hiába vannak javai, ha nincs egy igaz barátja. Az emberek szeretete, tisztelete is mélyebben felemel, mint egyes üzleti sikerek.”
 • 15. pan.cser 2008. március 15. 21:35
  „Kedves Hajni! Vannak olyen emberek akik nem tudnak meglenni balhé nélkül, ezt látjuk az egész világban. Nekem sem tetszik a dolog, utálom a törő zúzó embereket. A rendőr azért van, hogy nem engedjen gyújtogatni és megvédi más emberek tulajdonát például a parkoló autókat. As sajnálkozáson kívül ténylegesen nem tehetünk más. Bár hiszek abban, hogy bizonyos mértékig befolyással vagyunk környezetünkre, a higgadt magatartás is lehet ragadós és visszatartó erő ha ezt látja valaki a környezetében.”
 • 14. Hajni* 2008. március 15. 20:51
  „pan.cser!
  Igazad van,az összefogáshoz közös cél kell! Nem értem,hogy hova jutott ez az ország és miért nem közös a cél,mert én úgy gondolom,hogy mindenki szeretne szebben és jobban élni.Csak azokkal az eszközökkel nem értek egyet,ahogy ezt teszik.Azt sem értem,hogy miért kell az ünnepségeken állat módján viselkedniük a tüntetőknek. Közben nézem a t.v.-t és azon gondolkodom,hogy van-e egyáltalán értelme annak,hogy törjenek,zúzzanak,petárdákat,köveket dobáljanak.Hiába az erőszak,holnap folytatódik minden úgyanúgy mint,ahogy eddig is volt. Sajnos!!!!”
 • 13. anabolika 2008. március 15. 20:27
  „Civakodó magyarok szót nem érthetnek. Igaza volt Borkai Zsoltnak. Most azoknak kell összefogni, akik hiteles követői lehetnek a márciusi ifjaknak, s képesek felemelni a hangjukat a népnyúzó hatalom ellen. Ezt üzeni az idei március 15-e!”
 • 12. pan.cser 2008. március 15. 20:15
  „Kedves Hajni! Tele van a hócipő az összefogással. Hogy Gyurcsánnyal meg Horváth Ágnessal fogjunk össze meg szekértolóikkal akik szembe mennek a népakarattal? Nem és nem. Ők ugyanis úgy gondolják vessük alá magunkat akaratuknak, az ő "bölcs" irányvonaluknak. Nincsen háború, de olyan jól hangzik összefogni. Az összefogáshoz közös CÉL kell. Mi másként képzeljük a jövőt mint a RIPACS és csapata!”
 • 11. Hajni* 2008. március 15. 20:04
  „A normális és kulturált emberek normálisan és kulturáltan ünnepeltek ma.Akik balhézni akartak azok nyilván örültek,hogy ismét volt rá alkalmuk és elronthatták a mai ünnep hangulatát az emberekhez nem méltó viselkedésükkel! Szidjátok és mocskoljátok csak egymást,közben legyetek büszkék Magatokra!!! Nehéz lenne szereteben és békességben élni? Üljetek csak a számítógépeitek előtt és élvezzétek,hogy a névtelenség mögé bújva szidhatjátok a saját véreteket.Itt aztán van összetartás....nem csoda,hogy itt tart az ország.Ilyen lenne a Magyar ember? ??????? (tisztelet a kivételeknek)”
 • 10. pan.cser 2008. március 15. 19:51
  „Mosonmagyaróváron több ember volt mint kétszáz. Vida úr beszéde minden volt csak nem ünnepi. A tartalmát illetően olyan volt mint a sótlan étel, hiányzott belőle az ünnepélyesség és a pátosz. Milyen a sótlan étel? Tudjuk mindannyian. A gyerekek műsora viszont nagyon helyes volt és hangulatos. Vida úr viszont lerontatta a színvonalat. Szomorú voltam, hogy csak erre képes.”
 • 9. finis 2008. március 15. 18:37
  „Emberek! Miért ölitek egymást folyton! Inkább összekellene fogni. Szerintem ami ma magyarországon van, az emberhez méltatlan. Pláne ezen a szép napon, mikor méltó képpen kellene megünnepelni a szabadságharcot. Ehelyett tojásdobálás, fütty, kiabálás mindenütt. Ez az ünnep nem erről kellene, hogy szóljon.”
 • 8. fröccsös 2008. március 15. 18:10
  „egy falusi!

  Az a gyanum, hogy holnap már te sem fogsz arra a hülyeségre
  emlékezni, amit ma leírtál....”
 • 7. egy falusi 2008. március 15. 17:01
  „sajnos, a történelmet sokak nem ismerik. petőfi fel volt mentve a katonaság alól. kb 45 kg volt össz vissz. költészete értékelhetetlen. petőfi az akkori korban amolyan brad pitt volt. szépfajta nyálasfaiú. komolyabb érdem nélkül. de ezt sajnos kevesek tudják. mert akik utána néztak a dolgoknak, nem hőbörögnek, hanem kussban vannak. félnek, az amolyan harmadik hozzászólótól. sajnos, félnem, kell, mert van véleményem. neki nincs esze, de részeg volt mint atom, sztem, már most sem emlékszik, h mit írt le”
 • 6. egy falusi 2008. március 15. 16:48
  „emeberek, drága emberek! veszekedtek, de miért? egy ünnep, amikor úgymond szabadok lettünk. és veszekedtek! miért? miért? legalább ilyenkor kellene megérteni a másikat! de miért nem lehet? miért kell hőbörgni? nem teljesen mindegy, h jobb vagy bal oldali koszorúz? basszátok meg, nektek, csak ennyi eszetek van!magyarok vagyunk e kis hazában, és ti köpködtök! szép az idő, kiránduljatok, legyetek együtt a családdal. legyetek boldogok, és ne veszekedjünk. sajnos, sokak akkor érzik jól magukat, ha kiabálhatnak. én csak egyet sajnálok, abból a sok tojásból mennyi sok sonkás rántottta lehetett volna. együnk, s örüljünk!”
 • 5. Jógyerek 2008. március 15. 15:18
  „3. hozzászóló!
  Igaza van Csabazsnak! Undorító amikor kifütyülik a másikat amikor bemondják, hogy az MSZP soproni szervezet helyezzi el a koszorút.
  Tudod hármaska engem meg ez az obszcén dumád zavar. Szidd csak a baloldalt, de elptte azt is nézd meg, hogy a hőn áhított orbán vezéred apja hol kezdte a politikai életét anno és csak utánna bírálj másokat!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alvó férfit gázolt halálra a tehervonat

Győr - Egy 57 éves férfi halt meg éjszaka Gyárvárosban, amikor egy tehervonat elgázolta. A győri… Tovább olvasom