Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Cigarettahalom a Dacia tetején

M1-es autópálya - Próbaként bevetette a rendőrség az új generációs traffipaxrendszert az M1-es autópályán, egy közlekedési és közbiztonsági ellenőrzésen: a rendszámfelismerő rendszert összekapcsolták a traffipaxszal. A razzián ellenőriztek a vámosok, a közlekedési hatóság és az autópálya üzemeltetője. Galéria.
Összevont közlekedési és közbiztonsági ellenőrzést tartott a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a katasztrófavédelem, valamint az autópálya-kezelő és a közlekedési hatóság tegnap az M1-es autópálya Mosonmagyaróvár melletti Lajta-pihenőhelynél. Rendőrök terelték ki a járműveket a parkolóba, ahol a hatóságok ellenőrizték azokat utasaikkal együtt.

Az autók először a matrica-ellenőrző autó előtt haladtak el, s ha az azt jelezte, hogy a vezető nem váltott útdíjat, már állították is félre, s bevasalták rajta a büntetést és a díjat. Így járt egy dán állampolgár is, aki a 83-as főúton hajtott fel a sztrádára, de Hegyeshalom felé tartva csak Mosonmagyaróvárnál lehet útdíjat fizetni. Kétszáz forintja hiányzott a vezetőnek, eurót meg nem fogadtak el tőle. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivői segítették ki a férfit, hogy a 15.700 forintot ki tudja fizetni.A járművek a katasztrófavédelmi igazgatóság sugárkapuján is áthaladtak, a berendezés nem jelzett. Nem úgy a rendőrség új szerzeménye, az új generációs traffipax, melyet élesben tegnap próbáltak ki. A Tatabányánál felállított sebességmérő rendszer a gyorshajtókról felvételt készített, s a Lajta-parkolóba telepített rendszernek küldte. Amint a száguldozók a razzia helyszínéhez értek, a rendszámfelismerő jelzésére a rendőröknek csak ki kellett emelniük őket a többi kocsi közül.

Mint azt Samu István vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes a helyszínen hangsúlyozta, ezzel a módszerrel a külföldi autósok sem úszhatják meg büntetlenül a száguldozást. Amennyiben kifizetik a helyszíni bírságot, úgy nem történik további lépés. Amennyiben nem, úgy az uniós egyezmény értelmében – mivel az elkövető személye ismert – a lakóhelyükre már súlyosabb közigazgatási bírság érkezik.

Az ellenőrzésen fennakadt egy ukrán jogosítvánnyal közlekedő magyar férfi. Mivel a magyar vezetői engedélyt öt éve ittas vezetés miatt bevonták tőle, s újra kellett volna vizsgáznia, Ukrajnában – ahol korábban dolgozott – szerzett jogsit. Másfél éve már itthon él, de nem honosíttatta engedélyét. Helyszíni bírságot fizetett.


Razzia a sztrádán

Egy román pár Renault-ját 152 kilométer per órával mérte be a traffipax. A fotók ellenére tagadták a gyorshajtást, és sokallták a helyszíni bírságot. Kijelentették, hogy nem jönnek többet Magyarországra. Kicsit távolabb tőlük álltak országuk állampolgárai, Daciájuk tetején halom cigarettát pakoltak a vámosok – a kocsiban voltak elrejtve.

A délelőtt 10-től délután 4 óráig tartó akcióban összesen 373 személygépkocsit, 18 kamiont és 57 buszt ellenőriztek a hatóságok. Elfogtak egy schengeni elfogatóparanccsal körözött embert, kiszabtak 326 ezer forint helyszíni bírságot 31 vezető ellen közlekedési szabálysértés, többek között gyorshajtás miatt. Három feljelentés született, ebből egy esetben olyan ember vezette az autót, aki el volt tiltva a vezetéstől. Volt, akinek a zöldkártyája, másnak a jogosítványa hibádzott.

A katasztrófavédelem munkatársai az ADR-ellenőrzés során nem találtak hiányosságot. Az autópálya-ellenőrök 83 bliccelőtől hajtották be az elmaradt útdíjat. A közlekedési hatóság 400 ezer forint bírságot szabott ki tachográfon felfedett szabálytalanság miatt.

A rendőrség bevetette az új generációs sebességmérőt. Ezzel a módszerrel a külföldi autósok sem úszhatják meg a száguldozást. 

Olvasóink írták

 • 9. Andrew28 2008. július 27. 19:12
  „Do! valóban, ez egy 4.Golf caravan ------- cejintem.”
 • 8. Do 2008. július 26. 22:06
  „Üdv!
  És milyen jó lenne, ha a cikk írója a helyszínen lett volna és nem csak hallomásból írna. A románok nem Daciával csempésztek pl. Pedig csak a galériát néztem át felületesen.”
 • 7. Bull 2008. július 25. 16:11
  „ja meg valami ! Azert illene egyenruhas ember modjara viselkedni meg az egyenruhanak is ugy kellene alnia rajtuk ! Szegyen es gyalazat hogy egyes rendörök , hogy neznek ki , nem beszelve arrol hogy zsebredugott kez meg cigaretta a kezben tabu egy ellenörzes eseteben !
  katona ember voltam es mindig fölmegy a ver a fejembe mikor ilyen trehany öltözetü meg viselkedesü egyenruhasokat latok !”
 • 6. Bull 2008. július 25. 16:04
  „Mennyire korrekt egy gyerekek !
  a multkor meg azt mondta a magyar rendör ha nincs forint Euro is jo csak nem tud szamlat adni !”
 • 5. 0101010 2008. július 25. 15:03
  „Nemértek valamit ...
  A HELYSZÍNI BIRSÁGOT NEM CSEKKEL kell befizetni???
  Akkor a külföldi úgyanúgy nemfog fizetni ? :-)”
 • 4. HÖR 2008. július 25. 09:28
  „Így kell ezt csinálni! Kell a rend és a fegyelem!Aki megérdemli igenis büntessék meg!Aki meg betartja a szabályokat annak nincs mitől félnie!”
 • 3. csocso 2008. július 25. 08:58
  „Szerintem nagyon is fontos, hogy mégha csak ilyen, de valamilyen módszerrel megtanítsák az embereket közlekedni. Pénzbehajtás? Inkább az, mint pl a börtön. Ennél jobb fegyelmező eszköz jelenleg nincs. Vagy kedves vinetu inkább verést adna a gyorshajtás vezekléseként? :-DD”
 • 2. 621 2008. július 25. 07:52
  „Most már csak a kamionok váll a váll melletti versenye ellen kellene tenni valamit, és még a végén elérnénk az osztrákok autópályáinak haladási lehetőségét(szabályosan, de folyamatosan- -már ha nem javítanak utat..)
  Tény és való, az utóbi időben aki rámvillogott, ill. elzúgott mellettem(akár jobbról is) az nagy vszínűséggel külföldi volt.”
 • 1. Wynetou 2008. július 25. 07:50
  „Modern technika, kőkori módszerek. Létezik mobil bankkártya leolvasó (osztrák rendőrök), amivel bárhol ki tudják fizetni a büntetést kp nélkül. Neeem, ők ragaszkodnak még a forinthoz is, biztos túl nehéz átszámolni EUR-ba. Ez csupán erődemonstráció és pénzgyűjtés, senki ne higgye hogy a közlekedésbiztonság javítása. Sőt, a rendőreink esnének a legjobban kétségbe, ha egy varázsütésre megszűnének a gyorshajtások. Mehetnének helyszínelni, zsebeseket, besurranókat összeszedni, tehát dolgozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárszemle a jégverte szőlőkben

Pannonhalma - „Ronda látvány" – mondta a Pannonhalmi borvidék jégverte szőlőit látva… Tovább olvasom