Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Búvárok a győri Kossuth utca alatt

Véget ért a Kossuth utcai csatorna-rekonstrukció idei évre tervezett első üteme.


Győr-Újvárosban, a Kossuth utcában, az Erkel Ferenc utcai csomóponttól a Jakobinus közig 270 fm-es szakaszon újult meg a földalatti vezeték.

Nagyméretű, járható alagút húzódik az úttest alatt, 120 cm széles, 180 cm magas, úgynevezett tojás szelvényű csatornáról van szó, melyet még az 1900-as évek elején építettek. - kalauzol minket a helyszínen Zalka Csaba, a Pannon-Víz Zrt. Győri Szennyvízágazatának vezetője.

Miért éppen tojásszelvény? A vezeték keresztmetszete valójában egy tojásra hasonlít a legjobban. Az alsó szűkebb részben folyik az úgynevezett szárazidei szennyvíz, ami könnyen magával ragadja a darabos szennyeződéseket. Ha pedig nagyobb mennyiségű víz kerül a vezetékbe, a kibővült felső részen talál utat magának. Helyenként egész jó állapotú volt a csatorna, egyedül az Erkel Ferenc utcai csomópont közelében volt beszakadva a teteje.


A Kossuth utcai munka egy hetekig tartó, alapos csatornatisztítással kezdődött. A csatorna lefalazása után a szennyvizet ideiglenesen más útvonalon, a Bálint Mihály utcán keresztül, föld feletti csövön ideiglenes szennyvízátemelő segítségével vezettük tovább.

Odalent pedig kialakítottunk egy gyakorlatilag tisztára mosott munkaterületet. A csatorna alagút felső boltozatát betonacél hálóval, betonlövéses technológiával erősítettük meg, az alsó részére pedig többrétegű korrózióálló bevonat került.

A mélyben igen szigorú munkavédelmi szabályok betartásával folyt a munka. A csatornát speciális nagyteljesítményű ventillátorokkal folyamatosan szellőztettük. Csak időtálló korszerű jó minőségű anyagokat használtunk, hiszen szeretnénk, hogy ez a vezeték is megérne hasonlóan 80-100 éves élettartamot.

A csatornával párhuzamosan megújult a vízvezeték is, 150 mm-es új műanyag KPE csövek kerülnek a föld alá, és természetesen a víz és csatornabekötéseket, tetővíz lefolyókat is kicseréltük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napokig fáztak a gyerekek az adyvárosi bölcsődében

Az egyik nyomócső lyukadt ki, a szivattyú is leégett. A hiba nem függ össze az épület több mint 70 millió forintos, 2011-ben elvégzett energetikai korszerűsítésével. Tovább olvasom