Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Brutális győrzámolyi kutyamérgezés

Győrzámoly - Belli, öt éves erdélyi kopó, míg Bobby másfél éves magyar vizsla volt. A két kutya évek óta a győrzámolyi Duna utcában élt, játszott, ugrándozott, mígnem március 19-én alig ettek, s azt a keveset is kihányták. Mint kiderült: az állatokkal az egyik legalattomosabb méreg végzett.
„Állatorvoshoz vittük őket, a doktor kullancscsípés okozta fertőzésre gyanakodott. s megadta a szükséges gyógyszereket nekik. Állapotuk azonban nem javult – ekkor már nem is ettek, nem is ittak –, újra elvittük őket állatorvoshoz, mire újabb gyógyszereket kaptak. Ezt követően pénteken megtaláltuk a természetellenes, zöld színű hányadékot az udvaron, s azonnal mérgezésre gondoltunk.

Olyan állatorvoshoz vittük Bellit és Bobby-t, akinek laboratóriuma is van, s a vérükből meg tudta állapítani, hogy mérgezés történt. A kutyák mája és a veséje szintén súlyosan károsodott. A kitartó, gondos kezelés ellenére a kutyáim öt nap alatt elpusztultak" – kezdte a Vasárnapinak Márkus István.
Belli és Bobby több napig tartó haláltusájának naturalisztikus bemutatása nem bulvár célokat szolgál, éppen ellenkezőleg: felhívni a figyelmet ártatlan állatok embertelen megmérgezésére.


Más állatok is veszélyben?
„Belli és Bobby megmérgezésének tényét toxikológiai vizsgálat ugyan nem támasztja alá, de az állatorvos a vérvizsgálat után mást nem tudott elképzelni. Ráadásul az udvarunkon megtaláltuk a mérgezett kutyaeledel maradványokat, míg a házunk melletti be nem vetett szántón az állatkínzó lábnyomait" – folytatta Márkus István. Arra a kérdésünkre, hogy a kutyák kimászkáltak-e a portájukról, illetve zavartak, esetleg veszélyeztettek-e másokat az utcában, a győrzámolyi lakos kategorikus nemmel válaszolt. „Ugatni, persze hogy ugattak, de melyik kutya nem hallatja a hangját? Faluhelyen ez mindig így volt szokás, s ez így is van jól".

Nem mintha nem lenne elég Belli és Bobby értelmetlen szenvedése, de a győrzámolyi utcában úgy tűnik, több kutyagazdának is féltenie kell állatát. Hőbe Szilveszternek és
Horváth Péternek szintén több alkalommal kellett elviselnie fenyegetéseket, legutóbb az édesanyján keresztül üzentek neki. „Arra kellett hazajönnöm, hogy a kutyáim veszélyben vannak – mert ugattak. Vadászként dolgozom, nekem a munkámhoz szükségem van a kutyáimra" – közölte a fiatal vadász.


A rendőrség is nyomoz
Hogy miként zárul a brutális, győrzámolyi kutyagyilkosság ügye, egyelőre nem tudni – az biztos, hogy Márkus István a helyi önkormányzaton panasszal élt, míg a rendőrségen feljelentést tett.

„Márkus István bejelentésében tett tényeket megvizsgáltam és megállapítottam, hogy állatvédelmi bírság kiszabásának lehet helye, amennyiben a folyamatban lévő büntetőeljárás során az elkövető személyét tisztázzák és a felelősségét megállapítják. Ebben az esetben természetesen élni fogunk az 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő bírság kiszabásának lehetőségével" – mondta az ügy jelenlegi állásáról dr. Torma Viktória. Győrzámoly jegyzője hozzátette: „önkormányzatunknak a bejelentést megelőzően hivatalos tudomása nem volt arról, hogy korábban hasonló eset történt volna, hiszen községünkben békés, állataikat szerető emberek élnek. Remélhetőleg, most is csak egy elszigetelt esetről van szó, amit hivatalunk mélységesen elítél. Ezúton kérem a lakosságot, akinek bármilyen tudomása van az ügyről, jelezze a Polgármesteri Hivatalban személyesen vagy a 352-122-es telefonszámon".

Egyetlen állatkínzó került eddig hűvösre
Nagy Péter, a győri „Emberek az állatokért" alapítvány kuratóriumának tagja szerint kiábrándító, mit meg nem lehet tenni következmények nélkül az állatokkal Magyarországon. „A régi pápai úti menhelyünkön a napokban hallottam: felakasztott kutyát találtak az egyik erdőben" – közölte a győri állatvédő. „Addig nem is lesz rend e téren, ameddig az Egyesült Államok vagy a nyugat-európai országok példájára a magyar rendőrségen belül nem hoznak létre külön osztályt az állatokkal szemben elkövetett bűncselekmények felderítésére. Angliában az RSPCA tagjai például rendes tagjai a rendőrségnek, s bilinccsel intézkedhetnek az állatokat ért jogsértések miatt". Hazánkban 2004 óta van törvényi lehetőség arra, hogy az állatokat súlyosan bántalmazók akár letöltendő szabadságvesztést kapjanak – ez maximum 2,5 év lehet. „Eddig egyetlen esetről tudok, amikor valakinek ténylegesen be kellett vonulnia börtönbe állatkínzásért. Annak a kelet-magyarországi férfinak, aki baltával verte szét egy kutya fejét" – mondta Nagy Péter, majd hozzátette: több ilyen precedens értékű ítéletre volna szüksége, hisz csak így lehet gátat szabni az embertelen állatkínzásoknak.


Olvasóink írták

  • 2. PARADICSOM 2008. április 16. 18:02
    „OSZINTE RESZVETEM A HOZZATARTOZOKNAK,ES MINDEN ALLATKA TARTOJANAK. MIVEL AZ EN CSALADOM NAGYON ALLATBARAT,ES EBBEN NOTTEM FEL,TUDOM MILTEN ERZES. VAN EGY NEMET DOG KUTYUSUNK. AKIT ANYAM NEM CSAK ETET-ITAT,HANEM TENYLEG ODAFIGYEL RA. A FULET-SZEMET TISZTITJA KAMILLAS TEAVAL,A KORME VAGVA VAN, ES RENDSZERESSEN FURDETVE VAN. UGY RAGASZKODIK A SZULEIMHEZ ,HOGY MINDENHOVA KOVETI OKET. NAGYON SZERETI HA SZERETIK ES O IS VISZONT TUD SZERETNI,AGGODNI. AZ EMBER LEGHUSSEGESSEBB TARSA A KUTYA,LO.DE SZERINTEM LEHET A CICUSKA IS,MINT A MILYENK AKI 17 EVET ELT. UGY VART BENUNKET HAZA (HISZEN EZEK A KISALLATKAKNAK VAN IDOERZEKUK IS!!! AZ USA-BAN,CANADABAN,NEMET,AUSZTRIABAN IGAZI CSALADTAGNAK SZAMITANAK. IMADJAK EGYMAST,ES TELEN IS A MELEG SZOBABAN VANNAK A GAZDI MELLETT ES A HUTTO KOZELEBEN,MERT IGEN SZERETIK A FINOM FALATOKAT. A MI CICUSUNK HA NYITOTTUK A HUTTO AJTAJAT,MAR UGROTT IS ODA,MERT MINDIG ADTUNK NEKI EGY KIS SONKAT. BECSULJUK MEG A BOLDOG PILLANATOKAT !!!!! AZ ALLAT AZ IGAZ ERZEST KOZVETETI FELENK !!!!!!!!!!!!!! ERDEK NELKULI (( NAM A PENZT NEZI!!!!!).”
  • 1. csajee 2008. április 13. 10:46
    „Azt kívánom az ilyen embernek, márha embernek lehet nevezni, valaki csinálja ezt egyik szerettével.Úgyanis a többség aki kutyát tart annak családtagja a kutya nem pedig állat.
    A másik ha valakit zavar a kutyaugatás, tudom javasolni a nagyvárost ahol a zaj elnyomja az ugatást.
    A bántalmazó remélem visszakapja és 10 év börtönnél lejebb nem kap”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első kocsiútra alapozva

Győr-Moson-Sopron - A világ első, Budáról Bécsbe vezető kocsiútja hajdan megyénkbeli településeket… Tovább olvasom