Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Bőséges a kínálat a nyári táborokból

Drágább és a tavalyinál is bőségesebb a nyári táborok kínálata. A szervezők számára megszűnt a díjköteles engedélyezés, már csak bejelentési kötelezettségük van a közegészségügyi hatóság felé.

Gyűlnek a ˝Vakáció˝ betűi a táblán, ideje elmerülni a tábori választékban. Most még lehet válogatni, van napközis és bentlakásos, étkezést biztosító vagy ellátás nélküli, lovas, sportos, nyelvi, sakk, szamuráj, modellező és számtalan más. A szervezés egyszerűsödött, már nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni – térítésmentesen – az ÁNTSZ-nél.

– Hat héttel a nyitás előtt kötelező ezt megtenni – mondta portálunk érdeklődésére dr. Fehér Katalin regionális tisztiorvos. – A szabályozást két népjóléti minisztériumi rendelet foglalja magába, ezekre az általunk kiadott igazolásban hívjuk fel a szervezők figyelmét. Ha biztosítanak étkezést a gyerekeknek, értesítjük az élelmiszer-biztonsági hatóságot is.

A nyár folyamán az ÁNTSZ szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart, a gyermek- és ifjúsági táborok esetében rendszeres a kontroll. A megyében jelenleg 13 nem üzleti célú szálláshelyen rendezendő tábort jelentettek be, a győri kistérségi intézet pedig 23 igazolást adott ki eddig.

Miközben az adminisztráció változott, a kínálat tovább színesedett.

A győri Fekete-iskola másodikosai már nagyon várják a csillagtúrát. A táborlakók mindennap másfelé kirándulnak, túráznak a tervek szerint. Fotó: H. B. E.
A győri Fekete-iskola másodikosai már nagyon várják a csillagtúrát. A táborlakók mindennap másfelé kirándulnak, túráznak a tervek szerint. Fotó: H. B. E.

Elmúltak azok az idők, amikor csupán lehetőség és nem elsősorban pénz kérdése volt a választás. Ha ugyanis az árakat nézzük, látható, hogy legkevesebb 1–2 ezer forinttal drágultak tavalyhoz képest. A legolcsóbb, teljes ellátást kínáló táborokat maguk az iskolák kínálják saját diákjaiknak. Anyagi hasznuk nincs rajta, de nem is ez a cél. A győri Fekete István Általános Iskola például négy tábort hirdetett meg.

Győrújbaráton pihennek majd a gyerekek, egy közös élményhétre a dunaszerdahelyi partneriskola fiataljai is hivatalosak. Lesz erdei tábor Börcsön, valamint csillagtúra, amelynek résztvevői mindennap másfelé kalandoznak: belekóstolnak a tanyasi életbe, túráznak, a főváros nevezetességeivel ismerkednek. Összesen mintegy másfél száz tanuló nyarának egy-egy hetéről gondoskodik így az iskola, amelyért átlag 11–14 ezer forint hozzájárulást kér a szülőktől. Kaszás Lászlóné igazgató azt mondja, ez épp fedezi a költségeket. Nem is a haszonért csinálják. Az értéket a tantermeken kívüli izgalmas programok, a jóízű beszélgetések jelentik, amelyek élménye a szeptemberi becsengetéssel nem múlik el nyomtalanul.

Táborszámítás

A költségek városonként és táborfajtánként változnak. Találtunk egyhetes, félnapos győri tábort 3 ezer forintért, és egész naposat közel 70 ezerért(!) is. A bentlakásosak árai átlagosan 15–25 ezer forint között kezdődnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrnél 50-60 cm-t apadt a Duna: péntek estére szabad a rakpart

Győrnél egy nap alatt 50-60 centimétert apadt a Duna, a víz alól várhatóan péntek este szabadul a… Tovább olvasom