Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Borkai elmegy az Alkotmánybíróságig

Az összes megyei jogú város közül Győrt érinti leginkább az a törvénymódosítás, miszerint az iparűzési adót 2010-től az APEH szedi be. A győri polgármester perre megy emiatt.

Borkai Zsolt polgármester veszprémi kollégájával az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy alkotmányossági szempontból felvizsgáltassa a döntést az Ab-vel.

Ha a kormány valóban beváltja az ígéretét - erre van a legnagyobb esély -, s 2010-ben 120 milliárd forint központi támogatást von el az önkormányzatoktól, akkor azzal padlóra küldi a településeket: tegnap sajtótájékoztatón jelentette ezt be Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester. Győr az egyik legnagyobb és legstabilabb pénzügyi háttérrel rendelkező város, nyilvánvalóan sokkal jobb helyzetben van, mint a kistelepülések többsége, de már ebben az évben is megérzi a megvonásokat, illetve bevételkieséseket.

Az ugyanis valószínűsíthető, hogy 2009-ben kétmilliárd forinttal kevesebb iparűzési adó folyik be a város kasszájába - a gazdasági válság hatására. Győr előre nem számolhatott az 5 százalékos áfaemeléssel sem, amely az útkezelő szervezet számaival együtt újabb 700-800 millió forintos pluszkiadást jelent. Az sem mellékes továbbá, hogy az állami adóerő-képesség miatti elvonás végösszege 2,1 milliárd forint lesz. Összességében tehát döntés előtt áll Győr is: spóroljon-e a feladatokon, illetve a fejlesztéseken.

Simon Róbert Balázs erre azt válaszolta, a városvezetés döntése értelmében egyelőre nem állítják le a fejlesztéseket. Az alpolgármester szerint mégis egyetlen megoldást szab a tervezett állami megvonás - ez pedig az ésszerűsítés. "Át kellene tekinteni azokat a feladatokat, amelyeket törvények határoznak meg az önkormányzatok számára, s ezzel párhuzamosan a kötelezően ellátott feladatok számát is csökkenteni kellene."

S hogy pontosan mekkora megvonást jelenthet Győrnek 2010-ben a kormány terve, azt egyelőre megbecsülni lehet. Mivel idén 11 milliárd forint volt a központi támogatás, s a 120 milliárdos terv országos szinten tíz százalékos lefölözést jelent, így Győr 1-1,1 milliárd forint becsült mínusszal kalkulálhat jövőre.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Borkai Zsolt győri és Debreczenyi János veszprémi polgármester csütörtökön levélben fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben kéri, hogy alkotmányossági szempontból vizsgálja felül - s ha lehet, semmisítse meg - azt a törvény, amely szerint 2010-től nem az önkormányzatok, hanem az adóhatóság szedi be az iparűzési adót.

Ez a döntés egyébként az összes megyei jogú város közül a kisalföldi megyeszékhelyt érinti a leginkább, hiszen a város összbevételének egyharmada ebből az adónemből származik. Ha marad a törvény, s az APEH szedi be az iparűzési adót, akkor a közvetett, késedelmes beérkezés (hiszen eljut végül a pénz az önkormányzathoz - a szerk.) átmeneti likviditási gondokat okozhat, és több tízmillió forint kamatbevételt veszít a város - tette még hozzá az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 14. Bárándi 2009. augusztus 03. 08:57
  „Egyrészt igaza van, harcoljon! Másrészt...van pár dolog, amiért még harcolhatna.”
 • 13. janika 2009. augusztus 02. 18:38
  „Nem a költeni való közpénzért harcol? Bár az emberi jogokért harcolna! Akkor több tiszteletet érdemelne!”
 • 12. aranyapa 2009. augusztus 02. 13:51
  „Tiszteletem Borkai úrnak hogy harcol a város jogaiért.”
 • 11. Gab2000 2009. augusztus 01. 13:48
  „sára

  majd segít neki ebben a FIDESZ stáb mint párttagot nem fogják egyedül hagyni ebben az ügyben.”
 • 10. Prérifarkas 2009. augusztus 01. 12:27
  „Ez az újság ahol tud neki megy a polgármesteri hivatalnak mert más fele húz.
  Vissza jön persze visszajön a lóvé meg felébred Csipkerózsika is.”
 • 9. Robusto 2009. augusztus 01. 10:03
  „Tessék mondani, és ha majd nemsokára mások kerülnek a kormányrúdhoz, akkor nem lesz ebből baj?”
 • 8. pisti83 2009. augusztus 01. 09:39
  „Tisztelt szerkesztő úr! Ugye maga sem gondolja komolyan, hogy az állam a beszedett iparűzési adót teljes egészében át fogja utalni az önkormányzatnak?
  A szocialisták amúgy sem a szava hihetőségükről híresek.
  Ezzel az intézkedéssel a kormányzat célja, hogy a jobb anyagi helyzetben és, -többnyire jobboldali vezetés alatt álló- városokat is megrendszabályozzák, nagyobb lojalitásra kényszerítsék.”
 • 7. janika 2009. augusztus 01. 07:34
  „Már rég új alkotmány kellene és a jelenlegi bírókat, meg szétzavarni a szélróza minden irányába!”
 • 6. hordópali 2009. július 31. 20:56
  „Hát! Seggiccs sára!!!”
 • 5. sára 2009. július 31. 20:11
  „Borkai Polgármester úr szuper ember, csak sokan vannak ellene, és igy nehéz a harcban neki egyedü...seggiteni kellenel:(”
 • 4. Boróka53 2009. július 31. 19:45
  „Tiszta szívből kívánom (remélem)!!!!, hogy Borkai Polgármester Úr "javára" dönt az Alkotmánybíróság... és ezzel talán "példát statuál", és megálljt parancsol ennek a jelenleg hatalmon lévő "rabló-, harácsoló-, erkölcstelen- bandának" !!!!”
 • 3. janika 2009. július 31. 08:37
  „Úgy látszik Borkai még nemi smeri ezt a rebndszert!”
 • 2. nyusz 2009. július 30. 16:45
  „Reméljűk a legjobbakat,h.a polgármesterúr sikerrel jár.!”
 • 1. PaPa 2009. július 30. 14:40
  „A szerkesztőnek üzenem, ne nézzen minket hülyének, ami az államkaszának a közelébe ér(nem kell, hogy bekerüljön) az még ugyan úgy nem került vissza(abból legalább 20-30% levesznek). Igen is nem szabad az önkormányzatoknak hagyni, hogy az állam nevében megsarcolják még jobban az önkormányzatokat ezek a szemetek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai graffiti a Petőfin

"Stop, rasszizmus" feliratot festettek ismeretlenek a Petőfi művelődési ház oldalára, s még néhány… Tovább olvasom