Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Boráldás Pannonhalmán: A bor által összekötve Isten szeretetével - fotók

Szent János ünnepe alkalmából ma a Pannonhalmi Főapátság felújított középkori bazilikájában Várszegi Asztrik főapát igeliturgia keretében megáldotta a 2012-es év újborait.
 A Pannonhalmi Apátsági Pincészet meghívására a Pannonhalmi borvidék mintegy kétszáz termelője vett részt e szép és újraélesztett hagyomány folytatásán.

- A bor által valóságosan, szellemileg-lelkileg Istenhez vagyunk kötve. Amit teremt, hálatelt szívvel kell fogadni. A bor is ilyen, az által is szeret minket Isten. Krisztus az utolsó vacsorán kijelentette a kupa borról, hogy az az ő vére, így a bor reá emlékeztet. A bor által is összekötve vagyunk Isten szeretetével - mondta az igeliturgián a főapát és az összegyűlt borászokhoz szólva megjegyezte: sokfélék vagyunk, de egyek abban, hogy Isten szerető vonását hordozzuk és az Isten adta bort a kultuszban és testvéri társaságban is magunkhoz vesszük.

Fotók: M.M


Várszegi Asztrik végül áldást kért Isten ajándékára, a borászok keze munkájára, azaz az oltárra sorakoztatott idei szüretelésű borokra, amiket a termelők hoztak magukkal és a boráldás után hazavittek. A főapát az összegyűlteknek reményteli új esztendőt kívánt: "Isten adjon bort, búzát, békességet, jó egészséget mindannyiunknak! Ámen. Úgy legyen."
A Pannonhalmi Főapátságban újraélesztett hagyomány - ahogy az elmúlt években - idén is alkalmat adott arra, hogy a pincészetek képviselői, a hegyközséghez tartozó termelők találkozzanak.

Összefogásukat tovább erősítheti a Pannonhalmi Borvidék Borpromo Kft., amely a más borvidékeken már régóta működő marketingszervezetekhez hasonló céllal jött létre. Küldetése, hogy a Pannonhalmi borvidéken működő borászatokkal, cégekkel, szervezetekkel, egyesületekkel együttműködve elősegítse a borvidék ismertségének növelését, a borvidéken termett kiváló minőségű borok minél szélesebb körű megismertetését különféle rendezvények szervezésével, koordinálásával, a borvidéki marketing és PR munka támogatásával és mind a borvidéken, mind a borvidék határain túl fesztiválokon, rendezvényeken való részvétellel, a Pannonhalmi borvidék borainak kóstoltatása, népszerűbbé tétele érdekében.

A jövő évben már a Borpromo koordinálja a nyitott pincék januári napját, a Pannonhalmi Borvidék Vince-napi pincejárását 2013. január 19-20-án. Vince-naphoz kapcsolódóan 9 pincészet, 8 helyszínen borkóstolókkal, étvágygerjesztő finomságokkal, különféle kiegészítő programokkal várja a borkedvelő, felfedezésre vágyó látogatókat. A pincészetek közötti közlekedést borvidéki buszos körjárat teszi kényelmessé!
Részletek: www.borpromo.hu.

Olvasóink írták

  • 2. meheszbl 2012. december 29. 09:34
    „Humorral fűszerezve isteni.”
  • 1. vera2012 2012. december 28. 17:11
    „Az áldatlan bor is nagyon jó.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhárom éves nőt ölt meg: Szigetközben bujkált a feltételezett gyilkos?

Karácsony első napján fogták el az októberi győri emberölés gyanúsítottját. Tovább olvasom