Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Bontják a régi Gardénia-gyárat

Győr - November végéig lebontják a győri Gardénia egykori gyártelepét. Helyén bevásárlóközpont nyílik. A cég egy éve az ipari parkba költözött.
Aki ezekben a hetekben a győri Csipkegyári utcában jár, tapasztalhatja: elkezdődött a régi Gardénia-gyár bontása. A vállalat működését 1911-es alapításakor a szomszédos selyemszövödében kezdte – ez az épület megmarad –, a telephely csarnokai ennél fiatalabbak. A száz embert foglalkoztató cég már tavaly október óta az ipari parkban dolgozik. A vállalat a csúcsidőszakban, a kilencvenes évek első felében mintegy hétszáz dolgozónak adott munkát.

A bontást a győri bejegyzésű, de osztrák tulajdonosok kezében lévő Pannonia Shopping Center Kft. végezteti, amely a Gardénia Nyrt.-től nyáron vásárolta meg a 44 ezer négyzetméteres ingatlant. Ivan Holler, a kft. ügyvezető igazgatója lapunkat arról tájékoztatta: a területen 2009 szeptemberében nyílik meg a Dunacenter Power Shopping bevásárlóközpont. A beruházás összértéke mintegy 40 millió euró, azaz hozzávetőlegesen 10 milliárd forint. Az összegből közlekedésfejlesztésre is jut. Az 1-es főutat a Kossuth utcától a Béke hídig négysávossá bővítik, magában a kereszteződésben pedig új jelzőlámparendszer lesz. A Csipkegyári utca felől külön jobbra kanyarodó ágat építenek ki, ugyanakkor a Bécsi utat már jóval a csomópont előtt rávezetik a főútra.

Ivan Holler kifejtette: az egyik legismertebb osztrák piackutató intézet, a RegioPlan Consulting GmbH által készített elemzés a helyszínt kitűnőnek minősítette. (A dokumentumban az is szerepelt, hogy Győrött és vonzáskörzetében még az Árkád megnyitása után is elegendő piaci potenciál lesz új szereplők megjelenésére – Kisalföld, 2003. november 8.) Az ügyvezető igazgató hozzátette: a tanulmányra alapozva és a régió szükségleteit figyelembe véve döntöttek arról, miként oszlik meg a 30 ezer négyzetméter hasznos alapterület az egyes kereskedelmi ágazatok között.

Az épületegyüttesben lesz többek között élelmiszer-szupermarket, számos iparcikk-, divatáru- és illatszerbolt, több szolgáltatás és szórakozóhely, valamint egy 140 szobás szálloda.

A majdan beköltöző kereskedelmi hálózatokkal már megkezdődtek a tárgyalások, s lényegében kialakult a legfontosabb bérlők listája. A neveket később hozzák nyilvánosságra. A majdani üzletközpont előreláthatóan 300 új munkahelyet teremt.
A beruházás részeként jelenleg nemcsak a bontás-tereprendezés zajlik, hanem az engedélyezési tervek is készülnek. Utóbbiakat a Bodrossy Attila vezette győri Dimenzió Kft. jegyzi. A befektető úgy számol, hogy jövő tavasszal már jogerős építési engedély lesz a kezében, a kivitelezés pedig másfél év alatt befejeződik.

Új kollekcióval készül a Gardénia

A győri ipari parkba költözött át a Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt. tavaly októberben, s az új telephely minden vonatkozásban megújulást jelent – állítja Hegedűs Péter. A társaság áprilisban, Schmidt István utódaként megválasztott vezérigazgatója a részletekről szólva elmondta: mintegy száz munkatársukra támaszkodva alaposan kibővítik a korábban csak ablaktextíliára összpontosító választékot. A most készülő kollekcióban a függönyökön és a törülközőkön kívül asztalterítők és ágyneműk is szerepelnek. Az áruskála szélesítését az teszi lehetővé, hogy a Csipkegyár utcai gyártelep eladása jelentős bevételt hozott. Fontos körülmény, hogy a működés költségei alacsonyabbak az ipari parkban, miként az is megtakarítást jelent, hogy az alapanyaggyártás levált a győri gyárról. A felszabaduló pénzeket tervezésre, az igényes kínálat kialakítására fordítják. Hegedűs Péter, valamint a vevőkapcsolatokért is felelős Bakody Katalin értékesítési és marketingigazgató szeptember 21-én belső termékbemutatón találkozik a nagybani vásárlókkal. Az ottani tapasztalatokat, a felmért igényeket is beépítik a kínálatba.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták elégtelent adnának

Győr - A belváros rehabilitációs terve az MSZP városházi frakciója szerint elégtelen osztályzatot… Tovább olvasom