Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Bombázórepülők zuhantak le megyénkben - visszaemlékezés a II. világháborúra!

A győri levéltárban fennmaradt adatok és a háborút átélt idősek emlékeit felhasználva utánajártunk, hogy hol és hogyan zuhantak le a szövetséges bombázó repülőgépek megyénkben. A roncsok darabjait a helyiek kreatívan hasznosították.
Korábban már foglalkozott portálunk lezuhant vadászgépekkel, melyek helyét megpróbáltuk megkeresni a levéltár adatai, illetve a szemtanuk beszámolója alapján.

Korábbi cikkeinket a megyében lezuhant magyar vadászgépekről itt találja.

Ezúttal a lezuhant bombázó-repülőgépek legendáit próbáltuk felderíteni. Megyénkben több község közelében is zuhantak le szövetséges bombázó repülőgépek.

"A légi események, így a lezuhant gépek is dokumentálva voltak annak idején. Hazánk nem rendelkezett fejlett haditechnikával, de az információ áramlás és hadi jelentések terén egész jó eredményeket produkáltunk.

Ennek köszönhető, hogy vissza tudjuk keresni a gépek típusát, a lezuhanás helyét és körülményeit is" - mondta el portálunknak Nagy Róbert, Győr-Moson-Sopron Megye Győri levéltárának munkatársa.

Nagy Róbert segítségével a lezuhant repülőgépek dukomentált változatát a háborút megélt szemtanúk beszámolóival vetettük össze.

A levéltárban fennmaradt adatok szerint Gyarmat, Kóny, Mosonszentjános és Rábacsécsény közelében zuhantak le szövetséges bombázó repülőgépek az 1944-ben. A sikeres lelövésekért azonban súlyos árat kellett fizetni: Mórichida, Koroncó, Kistáplány, Gyirmót közelében saját vadászgépek lezuhanásáról is szólnak a jelentések. Ezekről szóló cikkünket szintén megtalálja portálunkon.

Fotó: kisalfold.hu archívum.
Korábbi cikkünkből: Takács Béla, rábapatonai lakos mutatja egy lezuhant vadászgép feltételezett helyét. Fotó: kisalfold.hu archívum.

Nem csak a gépek, a bombák is hullottak

Az első légitámadás 1944 március 17-én történt, Magyaróvár, Dunakiliti mellett. Dr. Szilágyi Gábor a Tószigetcsilizközi járás szolgabírójának jelentése erről a napról:

„13 órakor Bőnyrétalap község ÉK. bejáratánál ismeretlen repülőgépekről ledobott bombák támadták meg. A községre 13 bomba esett, főleg a kertekbe és a szántókra. A bombák összerombolták Gróf József házát, ahol az ott tartózkodó Varga Lajos, 89 éves ember meghalt, gróf József súlyosan megsebesült, a felesége és 2 gyermeke könnyebben sérültek. Megrongálódott a th. Közut is. A kár előzetes becslés szerint 200.000 pengő."

A célpontok többnyire vasutak, hidak, vasútállomások, katonai objektumok, repülőterek voltak. Ezek természetesen kisebb erőkkel történő bevetések voltak és szerencsére kevés áldozattal jártak.


1944. április 13-án került sor a jól ismert Győrt ért pusztító légitámadásra is. A bombázókat a légvédelem és a vadászerők próbálták szétszórni, de túlerejük okán ez nem sikerülhetett. A visszatérő amerikaiak közül egy gépet találat ért, amely Gyarmaton zuhant le.

A sokoróaljai járás főszolgabírója telefonon jelentette: „Gyarmat községben, a községtől 500 méterre egy négymotoros U.S.A. nehézbombázó baloldali első motorjának lelövése után lezuhant, meggyulladt és elégett. A személyzetből 5 egyén /két tiszttel/ ejtőernyön leugrott és élve elfogatott. Nevezetteket a kivonult pápai repülők magukkal vitték fogságba. Négy amerikai pilóta pedig életét vesztette. A helyszinén személyesen ott voltam."

"A részletes leírást gyermekkoromban nagyszüleim is megerősítették, akik az égő géphez szaladtak a falubeliekkel együtt. A faluban állomásozó német katonák kordont állva zárták el az érdeklődő lakosságot. Jól tették, mert a hevesen égő roncsokban a géppuskalőszerek sorra felrobbantak és 20-30 métere körben szétszóródtak a szilánkdarabok.

A gép kiégése után a halott pilótákat a gyarmati temetőben katonai tiszteletadással temették el és a németek a roncsokat is teherautóval elszállították. Érdekesség, hogy a hidegháború előestéjén 1946 vagy 47-ben az amerikaiak exhumálták az elföldelt pilótákat és hazaszállították" - írta le tanulmányában Nagy Róbert.

TT
Legtöbbször ilyen, Liberátornak nevezett B-24-es repülőgépek szórták megyénkben a bombákat.

Rábapatona felett is láttak ereszkedni egy gépet, később a falutól távol a határban meg is találták a roncsokat. Ez feltehetően a Rábacsécsény vagy Kóny környékén lezuhant gép lehet. Rábapatonán erről Takács Béla mesélt, aki gyerekként látta az eseményt. Követték a zuhanó monstrumot, de arra már nem emlékezett pontosan, hogy az említett községek közül melyikhez zuhant a roncs.

"A gép Győr felől érkezett, a megszokottnál jóval alacsonyabban. Meg is lepődtünk, milyen hatalmas ez a repülő, hiszen eddig csak nagyobb magasságban láttuk őket. Mikor Rábapatona felett elrepült, már lehetett látni, hogy valami baj érte, mert egyre jobban ereszkedett.

Többen is követtük a repülőt. Jó sokáig gyalogoltunk, talán 6-8, de lehet hogy 10 kilométert is mentünk utána. Mikor megtaláltuk, már a földön volt, összetörve. Sőt, ha jól emlékszem, még a személyzet néhány tagja is ott volt a roncs körül. A többieket ejtőernyővel láttuk kiugrani" - mesélte Takács Béla.

Gyakori vendég volt a B-17-es típusú repülőgép is.
Gyakori vendég volt a B-17-es típusú repülőgép is.

"Emlékszem a roncsokból sokan hazavittek egykét alkatrészt. A gyerekek többnyire az összetört műanyag és plexi darabokat szedegették össze. Ekkor ezek az anyagok nálunk újdonságnak számítottak. Tárgyakat, díszeket farigcsáltunk belőlük" - tette hozzá Takács Béla.

A roncsok háztáji újrahasznosításáról Nagy Róbert is mesélt egy érdekes történetet: volt olyan, aki a repülőgép kormánylapátját disznóól ajtóként használta fel.

Egykis misztikum lazításként az eltűnt bombázóról:

Néhány szigetközi községben legendák keringenek arról a rejtélyes bombázó repülőgépről is, mely állítólag Mórichida községtől nem messze zuhant le egy erdős területen. Erről több, a környező falvakban élő szemtanu is beszámolt.

A kiérkező csendőrség, illetve a magyar honvédelem nem talált még csak arra utaló nyomokat sem, hogy valóban lezuhant volna ott repülőgép. A szemtanuk azonban váltig állították, még ejtőernyősöket is láttak a helyszín közelében.

Utóbbi történet természetesen csak legenda, melynek valódiságát nem támasztja alá semmi. Így a rejtélyes gép lezuhanásának körülményei, a mai napig ismeretlenek.

Olvasóink írták

 • 3. Star-Spangled 2011. augusztus 16. 19:54
  „"szemtanu"!!!! Elfogyott az ekezet!!:)))))) Az angoloknal is meghalt 2009-be,Harry Patch volt a neve es 111-eves volt!
  Frank Buckles volt az utolso amerikai,2011 ben halt meg! 110-eves volt! A nagymamam occse is vegig harcolta az elso
  vilaghaborut ! Haromszor sebesult meg! Vitezsegi eremmel szerelt le!!! Barbacson lakott!”
 • 2. pappe 2011. augusztus 16. 10:48
  „Először is: a "szemtanú" szócska hosszú ú-val írandó! Másodszor viszont tényleg érdekesek ezek a történetek, főleg annak a tükrében, hogy egyre kevesebben lesznek még élő szemtanúk. Nemrég olvastam például, hogy az Egyesült Államokban meghalt az utolsó I. világháborús veterán. Pedig nagyszüleim még sokat meséltek nekem anno az első "nagy háborúról", a Piave-i harcokról, stb. De hát ez a történelem rendje. Akarom mondani előbb utóbb minden és mindenki történelemmé válik.”
 • 1. abuserpro 2011. augusztus 16. 01:55
  „Nádaslakon egy Messersmith zuhant le, letarolva 3-4 fát. A pilóta nem élte túl, a gépet szép lassan elhordták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villám csapott a földgázelosztóba Győr mellett

Villámcsapás érte az Égáz-Dégáz Győr melletti földgázfogadó-elosztó állomását a hétfő esti… Tovább olvasom