Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Boldog Apor Vilmos vértanú püspökre emlékeztek Győrben

Győr posztumusz díszpolgára az elnyomottak és az üldözöttek segítője volt.
Boldog Apor Vilmos vértanú olyan főpap volt, aki példa a mai és a jövő nemzedéknek is, ezért tiszteletnek kell öveznie - írta Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet szombaton olvastak fel a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a boldog Apor Vilmos pappá szentelésének 100., halálának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen és kiállítás megnyitón.

Az üzenetben a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „nem azáltal keresztény valaki, hogy annak nevezik, hanem azáltal, amit tesz". A Győri Egyházmegye volt püspökének tettei nem szabad, hogy feledésbe merüljenek, s a megújult emlékkiállítás ehhez „olyan mementót szolgál, ahol tisztelettel és alázattal" emlékezhetünk - állt a levélben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a vértanú életére és mártírhalálára utalva köszöntőjében azt mondta, hogy Európában az emberi élet és a méltányosság védelme a kereszténység nélkül nem lenne értelmezhető.

A politikus hozzátette: "büszkék lehetünk egyházunkra, mert az egyház, a katolicizmus volt az, amely a legrégibb emberi értékeket akkor is képviselte, amikor az veszélyes" tevékenység volt. Mint mondta, a közös Európa értékei is mind a katolicizmuson alapulnak, mert bár „a nemzeti gyökereink mások, a keresztényi gyökereink azonosak".

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) Győr szociális ügyekért felelős alpolgármestere Apor Vilmos szociális érzékenységét emelte ki beszédében. Mint fogalmazott, a főpásztor igazi szociális lelkületű volt, nagy gondot fordított a szegényekre és az elesettekre, felekezeti hovatartozáshoz való tekintet nélkül.

A politikus emlékeztetett, hogy Győr posztumusz díszpolgára az elnyomottak és az üldözöttek segítője volt.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője a főpapra emlékező kiállításról elmondta, hogy a 2004 óta létező tárlat megújult formában a püspök életét, vértanúságát és boldoggá avatását mutatja be dokumentumokkal, de a vészkorszakról is átfogó képet kap a látogató.

Az ünnepi beszédek után Pápai Lajos győri megyéspüspök a meghívott vendégek és hívők jelenlétében felszentelte a megújult kiállítást, amelyet boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén rendeztek be a Püspökvár tornya alatti labirintusszerű pincehelyiségekben.

A tárlat a történelmi kor és Apor püspök munkásságát tablókon mutatja be, amelyekhez az Egyházmegyei Levéltár és a Kincstár irat- és fotógyűjteménye szolgáltatta az alapot, míg a szemtanúk vallomásai egy húsz évvel ezelőtt készített interjú-sorozat segítségével elevenednek meg. A szerkesztett tablókat egyéb források, korabeli filmhíradók, archív és amatőr felvételek egészítik ki.

A kiállítás egyik új eleme, hogy az óvóhely felé vezető pince előtérébe is lemehetnek a látogatók, oda, ahol a végzetes események lezajlottak.

Apor Vilmos 1892. február 29-én Segesváron született székely főnemesi családból. 1915. augusztus 24-én Nagyváradon szentelték pappá, 1941. március 2-án foglalta el püspöki székét Győrben.

Amikor 1945-ben a háború elérte a várost, több száz embert menekített a Püspökvárba. A püspököt egy orosz katona lőtte le, amikor a vár pincéjében rátalált a bujkáló asszonyokra. Egy találat a fején, egy a kezén, egy a gyomrán érte. Sérüléseibe április 2-án belehalt.

Ideiglenesen a Kármelita-templom kriptájában temették el. Testének ünnepélyes felhozatala 1948. november 24-re volt kitűzve, azonban a városi vezetők és a rendőrség tiltása miatt csak 1986. május 23-án tudták végső nyughelyére helyezni a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Boldoggá avatása 1946-ban megindult, de három évvel később felfüggesztették és csak 1989-ben lehetett folytatni. 1997. november 9-én avatta boldoggá a Szent Péter téren II. János Pál pápa.

Pápai Lajos megyéspüspök év elején hirdette meg az imaévet a vértanú püspök halálának 70., pappá szentelésének 100. évfordulója emlékére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejtetőre állt a Ford a szántóföldön! Súlyos baleset 83-as főúton az esőfüggönyben - fotók

A karambol a 83-as főút és a Nagyszentpálra vezető bekötőútnál történt. Több ember is sérült az ütközés során. Fotók. Tovább olvasom