Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Biztonságosabb lesz a Pápai út

A megyeszékhely idén 800 millió forintot költ lakóutcák felújítására.


Az elmúlt hónapban több mint félszáz új parkoló épült, folyamatosak a burkolatcserék, a szakemberek pedig gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Pápai úti közlekedés biztonságosabb legyen.

Az idei 800 milliós útfelújítási programból a közelmúltban a legnagyobb munkák Ménfőcsanak és Gyirmót területén történtek a Hegymester utcában. A családi házakkal övezett utcában közel húszéves, alap nélküli felületi bevonat szolgálta a közlekedőket úgy, hogy az utca vízlevezetése nem volt megoldott. A Hegymester utcára merőleges Hóvirág utcai vízlevezető rendszer átépítésével a Hegymester utca burkolata alá szivárgórendszerű vízelvezetést építettek a szakemberek, az új pályaszerkezetű út mintegy 450 méter hosszon 57 millió forintba került.

A Marcal utcában a régi pályaszerkezet elbontásával új burkolatot építenek a szakemberek, különös gonddal a csapadékvíz-elvezetésre. A munka 24 millió forintba kerül. Fotó: Krizsán Csaba
A Marcal utcában a régi pályaszerkezet elbontásával új burkolatot építenek a szakemberek, különös gonddal a csapadékvíz-elvezetésre. A munka 24 millió forintba kerül. Fotó: Krizsán Csaba

A további felújításokat, építéseket a munkákat koordináló útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, Máthé-Tóth Péter összesítette portálunk kérésére.

– Új parkolókat építtettünk a Győri úton az Öreg és Szertári utcák között. A meglévő csapadékvíz-elvezető árok lefedésével, tisztítóaknák kiépítésével 17 beállásos, térkő burkolatos parkoló létesült mintegy 20 millió forintból. A felújítás során murvázott kapubejárókat alakítottunk ki.

A Kisdobos utcába 36 új parkoló került, a művelődési központ, iskola miatt erre már nagy szükség volt. Az építés költsége 9 millió forint. A Tiborc utca második ütemű felújítását is befejeztük. Az első szakaszát a 2008-as felújítási programban építtettük át, most a régi pályaszerkezetre új aszfaltréteget fektettünk hozzávetőleg 13 millió forintból. A Belvárosban új járdát alakítottunk ki a Tarcsay Vilmos úton a Móricz Zsigmond rkp. és Türr István u. között. A napokban fejeződött be az aszfaltozás a Bajcsy-Zsilinszky úton a Tarcsay Vilmos és Kiss János utcák között, valamint a Tarcsay utcába az Árpád és Schwarzenberg utcák között. Ezen a helyszínen a szegélyeket is kicseréltük, a régi aszfaltot újra cseréljük mintegy 42 millió forintból. Rövidesen befejezzük az építkezést a Selmeczi utcában, ahol a tavaly megépített szakaszhoz igazodva folytatjuk a teljes pályaszerkezet-cserét és a vízelvezetés kiépítését közel 23 millió értékben.

Folyik az útépítés a Marcal utcában, ahol a régi pályaszerkezet elbontásával új burkolatot építünk. Mivel a májusi esőzések alatt többször befolyt a víz az ingatlanokra, a csapadékvíz-elvezetésre külön odafigyelünk. A munka 24 millió forintba kerül. A közeli Pápai út–Sajó utca csomópontban meglévő gyalogátkelőhely biztonságán is javítani szeretnénk. Ezen a szakaszon sajnos gyakori az 50 km/h-s sebesség túllépése, az autósok nem adják meg a gyalogosoknak az elsőbbséget. Ezért kerül új jelzőlámpa az átkelőre, sőt, a meglévő autóbusz-megállóhelyet is áthelyezzük, kiegészítve egy új buszöböllel. Más munka is folyik a Pápai úton, a 83-as főút irányába. A volt szeméttelepi csomópontnál – régi igényt teljesítve – új kerékpáros-gyalogos átkelőt építünk középszigetes védelemmel. Az átkelőhöz 18 közvilágítási oszlop kerül. Ezzel biztonságosabb lesz a közlekedés Marcalváros és a Góré-dűlő között, ahol a kiskerttulajdonosok gyakran közlekednek gyalog és kerékpárral. 

Olvasóink írták

 • 4. háté 2010. augusztus 02. 22:09
  „Vajon miért kel várni mindig, hogy választások legyenek?- addig nem fontos az ember?”
 • 3. reggi 2010. augusztus 02. 21:30
  „Kíváncsi leszek, hogy a tavaly november - decemberben csatornázás miatt keresztbe átvágott kb 5 helyen, a Cirkeli ut, ami a Sári mosóhoz is vezet, belefért-e ebbe a 800 millába. Mert úgy gondolom, hogy a vízesek lehet, hogy elsszámolták a múlt évben a helyreállítás költségeit is. Ha nem, akkor bocs, de illene visszanézni ide a Pannonvíz illetékeseinek. Nemde?
  A kisalföld.hu-nak javasolnám, hogy hozzanak létre egy "közérdekű" rovatot, mint más lapoknál ez megtalálható. Az önkörmányzatnál, volt annak idején panaszügyelet -most ezzel bővülhetne! -csak rövid hírrel, hogy itt vagy ott valami hiba van a városban, megyében....”
 • 2. invektus 2010. augusztus 02. 15:34
  „Egy kerékpár uthoz is egy ember kellett :(”
 • 1. urbaniastapista 2010. augusztus 02. 12:53
  „Sajnos két ember halála kellett ahhoz, hogy a Pápai útra is költsenek.
  A lámpa nagyon jó ötlet, sokba kerül, fenntartani is drága és lecsökkenti az út kapacitását. De legalább nem járnak erre olyan sokan, mennek majd Marcalvároson keresztül, ahová meg kell majd építeni még 2-3-4 sávot.
  Nem volt teljesen átgondolva, hogy a déli agglomeráció+bevásárlóváros hogyan is lesz elérhető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidékiek is mehetnek a fogorvosi ügyeletre?

˝Szerintem, aki fizette a tb-t életében, az bárhol igénybe veheti a sürgősségi ellátást˝ - írja… Tovább olvasom