Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Beindult a járóbeteg-központ Pannonhalmán: még fél gőzzel, rövid várakozással

Három szakterületen azonnal felfutott a várakozói létszám a két hete működő pannonhalmi járóbeteg-ellátó központban, a szemészet, a bőrgyógyászat és a reumatológia rendeléseire most május közepére adnak időpontot. Naponta átlagosan hetven előjegyzést regisztrálnak a szakrendelőben.
Két hete működik a pannonhalmi Szent Márton Járóbeteg Központ, amely mottója szerint 17 ezer térségi lakó életminőségét hivatott javítani. Kíváncsiak voltunk az indulásra, s a hétfő itt egyébként is mozgalmas, mivel sokan a szemészetre várnak. Ez az egyike annak a három szakterületnek – a bőrgyógyászat és a reumatológia mellett –, amire az érdeklődés azonnal felszökött.

– Meg kell vizsgáltatnom a szemem, attól tartok, rövidlátó vagyok. Győrben két héttel ezelőtt május huszadikára kaptam volna időpontot – mondja a Láziban élő Ravazdi Antal. A férfi kocsival jött, ennek azért van jelentősége, mert autóbuszjárat csak egy érkezik Láziból. A közlekedés miatt választja Győr helyett Pannonhalmát a helyben élő, 84 éves Jáger Györgyné. Mint mondja, a buszra már nem tud felszállni, mást kellene megkérnie, hogy vigye be a győri szemészetre. Reggel vérvételen volt, korábban pedig a reumatológián, s mindenre két héten belülre kapott időpontot.

Török Péter, a járóbeteg-központ ügyvezető igazgatója elmondta: naponta átlagosan 70 előjegyzést fogadnak, s az említett három legkeresettebb területen május közepére tudnak időpontot adni.

Hozzátette: a heti rendelési óraszámok várhatóan a növekvő népszerűség ellenére sem változhatnak, mivel azokat öt évre rögzíteni kellett a beruházás megpályázásakor. Ugyancsak keresett területnek számít például az ultrahang-diagnosztika, s itt egyelőre nem futott fel jelentősen a várakozás, így más szakmákhoz hasonlóan – mint akár a fül-orr-gégészet, a nőgyógyászat vagy a belgyógyászat – azonnal kaphatunk időpontot a 96/554-034-es és a 96/554-035-ös számon.

Török Péter közölte: két problémás területe van a központnak, a fájóbb talán a röntgen, hiszen csak ez a berendezés 80 millió forintba került, és egyelőre 4 órában működhet heti 20 helyett. Az ügyvezető szerint azért, mert nem ugyanaz a jogszabályi háttér, mint amire a rendszert alapozták a pályázat során. A várakozással ellentétben ugyanis nem lépett hatályba az a rendelet, amely lehetővé tenné, hogy az elkészült röntgenről a radiológus orvos távolról, az informatika segítségével állítsa ki a leletet. Török Péter szerint ez az átmeneti helyzet a többi, most épült vagy épülő járóbeteg-központnak is húsba vágó, mivel a radiológus hiányszakmának számít és a szakmai szolgáltatás jellege is erre a konstrukcióra lett kihegyezve. Ugyanígy a jogalkotói szándékra várnak a jelenleg nem működő nappali kórház esetében is – tette hozzá.

Kérdésünkre az igazgató elmondta: a területi kötelezettséggel érintett településeken élőknek köteles ingyenes szolgáltatást nyújtani a központ, azonban a jelentős kapacitás alapján biztosan tudja fogadni a tulajdonos önkormányzatok lakosságán kívüli betegeket is. Az intézmény számára is az egészségpénztár által finanszírozott, ingyenes ellátást nyújt.

Olvasóink írták

 • 6. urbaniastapista 2011. április 13. 08:15
  „#5.
  A vonatközlekedés december óta lényegesen jobb lett. A busz az tényleg más, mivel a veszprémvarsányi buszok elkerülik Pannonhalmát. A napközbeni járatokat be kellene terelni.
  Én még a győri kórház és rendelő akcióira is kíváncsi leszek, hogy fognak reagálni a versenyhelyzetre.”
 • 5. keti 2011. április 12. 20:30
  „btkjac! Lehet, hogy kérhetnek betegszállítót, de betegszállítóból nem lesz több, mint eddig, és most ugyanannyi betegszállítónak kell több helyre szállítgatnia? Egyébként Győrbe is úgy vitték a betegeket, hogy összeszedték őket, hogy megteljen a kocsi. Sőt, haza is úgy hozták őket. Volt olyan, hogy órákig kellett várniuk. Ha már órákat kell várni, az ember inkább várakozik Győrben, mert ott elintézhet minden más dolgot, míg Pannonhalmán alig-alig menne ez.
  Más: Bakonypéterd válogathat a 82-esen közlekedő buszok között (akár Balatonfüred, Veszprém, Dudar kiindulással), de nem valószínű, hogy felsétálnak az út szélén a szakellátóig, míg Győrben szinte az sztk ajtajában teszi le őket a busz. A vonatmenetrendet meg úgy igazából a ritkítások után max a műszakkezdésekhez igazítva hagyták meg, nem pedig egy orvosi rendelőben kért esetleges időponthoz igazítva.
  Nekem a gyógyszertár és a gyermekorvosi rendelő végtelen nagy csalódás. A gyerekek váróterme szégyen; egy darab pelenkázó, fogas semmi, szék összesen talán 10, ablak vagy bármiféle természetes fényforrás nuku.”
 • 4. btkjac 2011. április 12. 19:02
  „A nyalkai, tápi, tápszentmiklósi, pázmándfalui, győrsági betegek kérhetnek betegszállító kocsit a háziorvosnál. A 82-es mentén meg ott van a vasút és a busz Bakonypéterd, Lázi, Románd kivételével. Így is előbb végeznek és érnek haza, mint Győrből. Győr 120000 lakos, a régió 17000 lakos. Sőt előbb kapnak időpontot, mint Győrben.”
 • 3. Bo9903 2011. április 12. 15:14
  „a közlekedés miatt sokan maradnak Győrnél, még ha hosszabb is a várakozási idő. NIncs mindenki hátsója alatt verda. A másik. A téti eü.központba is kevesebben mennek majd, pont szintén a közlekedés miatt.”
 • 2. Beresforder 2011. április 12. 14:33
  „Ha egyszer beindul a járóbeteg-központ, senki nem éri utól. :-)”
 • 1. fióka 2011. április 12. 12:14
  „Majd leamortizálja az a 15 roma család akiket nemsokára odatelepítenek a Kossuth útcáról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járdafelújítás önerőből

Az időjárás jobbra fordulásával elkezdődhetett Abdán a Bécsi út melletti járdaszakaszok… Tovább olvasom