Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Befektető kerestetik az Árpád-tömbre

A remények szerint idén megkezdődhetnek a győri belváros nagy épületegyüttese, az úgynevezett Árpád-tömb rehabilitációjának kivitelezési munkái. Ezenkívül aligha lesz „látványos dolog” az ingatlanüzemeltetés és -fenntartás terén.
Építőkre várva: A tömbbelsőből már korábban eltüntették az oda nem való épületrészeket.
Készülőfélben van egy új nemzeti lakásprogram s egy helyi, győri lakásprogram is – az Inszol Rt. most a várakozás időszakát éli. Mint Janicsek Tibor ügyvezető igazgató mondja: „látványos" munkára az ingatlanüzemeltetés, -fenntartás terén idén nem számítanak, a tervekben az építések között csak az Apáca u. 4. számú épület (Kishalász) befejezése szerepel. S persze ott vannak folyamatosan a napi teendők.

Javaslatok hosszú távra

Ezt az időszakot az Inszol arra használja fel, hogy olyan döntés-előkészítő javaslatokat dolgozzon ki, amelyek hosszú távra szólnak. Az ingatlanfejlesztési és -fenntartási program elkészült, tíz évre előre meghatározza a részletes teendőket. Egy másik része az ez utáni tíz évre tesz javaslatokat. Természetesen mint minden, ez is erősen „pénzfüggő". Igazából azt sem lehet pontosan tudni, hogy az idei, meglehetősen szűkösnek ígérkező esztendő mit hoz. Ehhez még hozzájárul, hogy a meglévő lehetőségeket is lényegesen rontja az áfatörvény-változás. Ugyanis január 1-jétől az ingatlankezelés kikerült a tárgyi adómentes körből, 25 százalékos adókulccsal adózik. Az Inszolnak ez több tíz millió forintos befizetési kötelezettséget jelent.

Már célegyenesben...

Külön is említésre érdemes viszont a belvárosi úgynevezett Árpád-tömb (az Árpád út–Baross út–Bajcsy-Zsilinszky út–Aradi vértanúk útja által határolt, nagy belső udvarral rendelkező épületegyüttes). Az elképzelések szerint nemcsak az épületek újulnak meg, hanem az udvart – beépítés után – átjárhatóvá teszik minden oldalról a belvárosban sétálók előtt. (Korábban részletesen is írtunk az elképzelésekről.)
Hosszú idő telt el, amíg sikerült „rendbe tenni" a tulajdonviszonyokat. Közben elkészültek a kiviteli tervek is és megszületett – bár még nem jogerős – az építési engedély. Hatvannál több ügyfél érintett az eljárásban, nem csoda, hogy sok időbe került.
Elméletileg tehát „célegyenesben" van az Árpád-tömb rehabilitációjának ügye.

Kinek lesz rá pénze?

A fő kérdés azonban most már itt is: kinek lesz pénze a tervek megvalósítására? Ismerve az önkormányzat idei lehetőségeit, az Inszol több finanszírozási javaslatot is kidolgozott. Azt sem vetik el, hogy ha szükséges, befektetőt keresnek a megvalósításhoz. Tulajdonjogilag most már a teljes tömbbelső az önkormányzaté. A belváros rendkívül értékes területéről van szó, így hát egészen eddig szóba sem jöhetett az eladás, csak a bérbeadás formájában történő hasznosítás. Más kérdés, ha egy esetleges „külső" befektető részt vesz az építésben, milyen feltételekkel (például bérleti jog átadása) térül meg a pénze.
A beruházás csaknem egymilliárd forintba kerülne. Az építési munkák az idei negyedik negyedévben megkezdődhetnének, s körülbelül egy év alatt be is fejeződhetnének.
A körben lévő házak felújításán kívül az udvarban egy új, Z alakú épületet is tartalmaznak a tervek. Részletek helyett egy rövid összesítés: a rekonstrukciós program 29, különböző nagyságú lakásról, 13, összesen 1000 négyzetméter területű üzletről és 69 pincegarázsról szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséggondozás városban, régióban, országban

Iskolaközi szerveződésként öt évvel ezelőtt alakult Győrött a Talentum Műhely. Az országban… Tovább olvasom