Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Befejezik a kollégium szigetelését

Győr - Évente 8 milliós energiamegtakarítást eredményeznek a Széchenyi-egyetem kollégiumának idén befejeződő hőszigetelési munkálatai.

A folyamat korábban a nyílászárók cseréjével kezdődött, idén nyáron pedig a falakra kerül egy 10 centiméter vastagságú hőszigetelő lemez. Az utóbbi, 92 millió forintos beruházás felét európai uniós pályázaton nyerte az egyetem, a szükséges kiegészítés pedig az intézmény saját részéből, illetve a kollégiumi díjban a hallgatók által befizetett havi 2500 forint felújítási alapból származik.

– A Széchenyi-egyetem kollégiuma még így is az egyik legolcsóbb az országban: havi 7500 forint – hívta fel a figyelmet a felújítási munkálatok megkezdése alkalmából tartott tájékoztatón Simon József megbízott igazgató, méltatva elődje, a tragikusan fiatalon elhunyt Szabó Zoltán szerepét a sikeres pályázat előkészítésében.

Dr. Kardos Károly fejlesztési rektorhelyettes elmondta, mintegy háromnegyed éves előkészítés után tavaly decemberben nyújtották be a pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjára. A támogatás elnyerését követően kiírt közbeszerzési pályázaton a West Bau Hungária adta a legjobb ajánlatot, ez a cég kapta meg a munkát. A 13 ezer 500 négyzetméteres (1,35 hektár, a szerk.) felület borításával, hálózásával, vakolásával és színezésével október 16-ra kell végezniük.

Az építőknek a 13 ezer 500 négyzetméteres (1,35 hektár, a szerk.) felület borításával, hálózásával, vakolásával és színezésével október 16-ra kell végezniük. Fotó: H. B. E.
Az építőknek a 13 ezer 500 négyzetméteres (1,35 hektár, a szerk.) felület borításával, hálózásával, vakolásával és színezésével október 16-ra kell végezniük. Fotó: H. B. E.

A korszerűsítés egyetemi projektfelelőse, Lipi László főmérnök hangoztatta: a hatályos környezetvédelmi szempontokat teljesítő beruházás éves szinten 20 százalékos hőmegtakarítást eredményez, ez 8 millió forint fűtésköltséget jelent a mai árakon.

A 25 éves élettartamra tervezett hőszigetelő borítás költsége tehát várhatóan már a tizedik év után megtérül.

Az épület komfortja lényegesen javul, mivel a betonfalak eddig nemcsak a hideg, de a déli oldalakon a nyári forróság ellen sem nyújtottak megfelelő védelmet a bent lakóknak.

Kérdésre válaszolva Kardos Károly elmondta, a vakolat színét még nem határozták meg, azt az építési hatósággal még egyeztetik, hogy harmonizáljon a tervezett új tudásközpont színével. Megerősítette, hogy a Körtöltés utcai sportpályát az egyetem értékesíti, hogy a további fejlesztésekhez a szükséges önrészt biztosítani tudja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét év a kajárpéci apagyilkosnak

Súlyosabb büntetést kért az ügyész, és a bíróság azt meg is ítélte: a korábbi 14 és fél évről 17… Tovább olvasom