Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Bébi-bumm az állatkertben - nagyon cuki fotók, videó

Itt a tavasz: ennek jele az is, hogy egyre szaporodik a győri Xantus János Állatkert állatállománya.

Mandula a nőstény tapír 13 hónap vemhesség után, márciusban megörvendeztette az állatkert dolgozóit: egy kis hím kölyökkel, akit gondozói Kókusznak neveztek el.

Szaporulat volt februárban a bengáli tigriseknél is, ő most 9 hetes, és vígan tölti napjait, egyre éberebb, szívesen játszik, „vadászik" gondozóira, ha teheti, karmol, harap, mint egy vérbeli tigris. Anyja, Káma a 13 éves bengáli tigris, apja Raul, a fehér bengáli tigris 8 éves.

Galéria! Fotók: Cseh Róbert

Tavalyi évben 3 kis pelyhes emucsibe bújt ki a tojásból, és idén mondhatni már ˝rutinos ˝a kakas, ugyanis náluk nem a tojó foglalkozik a csibékkel. A 8 hetes költési időszak után, zöld tojásból keltek ki, és most apjuk után 4 emucsibe szaladgál.

A mókusmajmoknál is szaporulat volt: a csöppség áprilisban, 150-170 napos vemhesség után született és még 6-7 hétig ideje nagy részét anyja hátán tölti.

A benett kenguru is rejteget már egy csöppséget az erszényében. A kicsi még csak néha merészkedik elő anyja menedéket nyújtó „zsebéből", így előfordul, hogy csak egy kilógó rózsaszín lábat látunk belőle. Anyja egy 30-40 napos vemhesség után hozta világra a pár centis fejletlen, csupasz, csukott szemes utódját. A kicsinek fel kell kapaszkodnia anyja hasán, a biztonságot nyújtó erszénybe, meg kell keresnie emlőbimbóját, ami 6 hónapig táplálja őt.

Fotó: Magyarósi Péter, Xantus János Állatkert
Fotó: Magyarósi Péter, Xantus János Állatkert

Szerdán az egyik jávorantilop tehén is ellett. Egy nőstény borjúval örvendeztette meg az állatkert dolgozóit. A kicsi egészséges, születése után 20 perccel, már a felállást gyakorolta, miközben bravúros bukfenceket mutatott be, de egy fél óra múlva, már a nagy mutatványt is sikeresen adta elő- felállt. Nem sokkal később szopni kezdett. Egy nap többször, rövideket szopik, de anyját nem hagyná el semmiért, ragaszkodik hozzá, bárhova megy.

Videó: Cseh Róbert

Csütörtök délután az ormányos medvék is csatlakoztak a sorhoz, 6 kis kölyköt rejtenek odúik. Csukott szemmel, fejletlenül születnek, átlagosan 75 napi vemhesség után. Ha a kicsik már elég ügyesen mozognak, csatlakoznak a falkához. A nőstények és utódaik 10-20 fős, szigorú hierarchiájú csapatokban élnek, és a majmokhoz hasonlóan ők is kurkásszák egymást.

A hétvégén és május 1-én az állatkert eddigi, és új lakói is szeretettel várják a látogatóikat.

Olvasóink írták

 • 9. oxana 2013. április 29. 17:47
  „8. vonLichthofen

  Bocs, a von und zu-t csak tréfának gondoltam. Az oroszt nyolc éven át tanultam általános és középiskolában, kis büszkeséggel mondhatom, Györ megyében elsö lettem egy orosz versenyen, az országoson meg negyedik. Köszönet az orosz tanárnömnek. De nagyon régen volt, a beszédet úgy ahogy megértem, beszélni már nem megy annyira. Fel kellene frissíteni.”
 • 8. vonLichthofen 2013. április 29. 14:59
  „7, oxana,
  mert ez alatt a szám alatti közlésedben nyitottad fel tudatlan szememet, hogy mit is jelent a titokzatos babi-bumm,
  Azért jó, hogy mindketten behatóan tanulmányoztuk az orosz nyelvet, jóllehet a piaty a legutolsó szám ameddig el tudok számolni. Na meg néhány szitokszó ami az édesanyákkal létesítendő szerelmi kapcsolatra hívja fel a másik felet.
  Így nem kell aggódnod tehát, a négyes az nem az érdemjegyed. Egy ötös listán tuti, hogy legalább ötösöket-hatosokat kapnál.
  Ugyanakkor nem kell túlzásba vinned, hogy herr von und zu, szólíts csak egyszerűen Robinak.”
 • 7. oxana 2013. április 28. 19:46
  „6. Herr von und zu, miért csak négyes?”
 • 6. vonLichthofen 2013. április 28. 00:21
  „csetüre, oxana,
  szpasziba”
 • 5. Flúgatlan 2013. április 27. 23:57
  „Meg is ijedtem a címet olvasva, hogy egy kisgyerek leesett valahonnan vagy nekiment valahol az átlátszó falnak. Ezt nagyon nem kllene (így) magyarítani.”
 • 4. oxana 2013. április 27. 08:45
  „3. vonLichthofen

  Boom kb. fellendülést, növekedést jelent. De a magyar "változata" sérti a fület. Ez a véleményem.”
 • 3. vonLichthofen 2013. április 26. 23:38
  „Mi a túró az a bébi-bumm?
  Ezt az orosz nem úgy mondaná, hogy baby boom?
  Csak kérdezem

  vonLichthofen, Dnyepropetrovszk”
 • 2. Legs 2013. április 26. 22:30
  „Tényleg nagyon cuki!Akkor majd telcsin megbeszéljük,és talizunk...”
 • 1. ekkenekepen 2013. április 26. 16:40
  „Kati is szép búbos bankája az állatkertnek :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már árasztják a Szigetközt

A cél Szigetköz természeti értékeinek megőrzése: május 5-ig nem ajánlott a vízi túrázás. Tovább olvasom