Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Baross-emlékévet szerveznek

Győr - Baross Gábor, a „vasminiszter" 160 éve született. A kerek évfordulót a sírhelyét ápoló szlovákiai Ilava és a megyeszékhely kulturális eseménysorozattal ünnepli.
A város egykoron három alkalommal is újraválasztott országgyűlési képviselője Klobusice temetőjében nyugszik. A mauzóleumának helyet adó községet időközben Ilavához csatolták.

Schmidt Péter önkormányzati képviselő 18 esztendeje ápolja a két város közötti kapcsolatot. A Vág völgyében fekvő szlovákiai településen azóta a harmadik polgármester szolgál, ám elődeihez hasonlóan ő is szívügyének tartja a magyar–szlovák együttműködést.

Az első polgármester, Jozef Sobotka például 1998-ban saját kocsiján „csempészte" át a síremlék falára Győrött készíttetett magyar nyelvű emléktáblát. Ő 2004-ben autóbalesetben elhunyt, most a vasminiszter közelében alussza örök álmát. Utóda, Pavol Cierník és az őt követő Stefán Daskó töretlenül folytatta a kapcsolatépítést.

A hétvégén Schmidt Péter és Ottófi Rudolf alpolgármester vezetésével delegáció utazott Ilavára az idei emlékév programjainak összehangolására. Pénteken Zsebedics József győr-szigeti plébánossal együtt fohászkodtak az égiekhez a klobusicei mauzóleumnál, majd részt vettek a neves képzőművész, Alena Teicherová ikonkiállításának megnyitóján. Ottófi Rudolf szombaton csatlakozott a küldöttséghez.

Balatoni Mária Helga tolmácsolásában a helyi városvezetéssel tartott megbeszélésének eredményeként mind Teicherovát, mind a kiállítás megnyitásán közreműködő szlovák kórust győri bemutatkozásra hívták a nemzeti színházba. A kulturális kapcsolatokat kiterjesztik a képző- és népművészetre, valamint a sport területére.

A megbeszélést követően közösen megkoszorúzták a vasminiszter emlékművét, ellátogattak Ilava újonnan épülő, Baross Gáborról elnevezett utcájába, rövid könyörgést tartottak a város templomában, megtekintették az ikonkiállítást. Búcsút az egykori Baross-birtok központja, Belusa község szélén található kies üdülőben szlovák népi zenés kísérettel, „csengetős" szilvóriummal elköltött ebéd után mondott egymásnak a két társaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedő a vizes élőhelyek világnapján

Gyirmót - Vetélkedőt rendeztek a vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Gyirmóti ÁMK-ban. Az évek… Tovább olvasom