Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Balogh szerint bűn

A pólusprogram kapcsán nem fanyalogni kellene Győrnek, hanem cselekedni – állítja lapunkhoz eljuttatott levelében Balogh József országgyűlési képviselő, a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának alelnöke.

A megyeszékhely volt polgármestere pontokba szedte véleményét, miután a város pólusprogramja - a Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a kormány hezitálása, a program folyamatos átdolgozása és egyéb bizonytalan tényezők miatt - jelenleg parkolópályán van.

„1. Győr esetében nincs különösebb koncepcióváltás sem a kezdetekhez képest, sem a kormányfő márciusi, e témában megejtett látogatása óta. Akkor is megerősítést kapott, hogy gazdaságdinamizáló programról van szó, mely az oktatás, a kutatásfejlesztés és a vállalkozások hármasára kell hogy épüljön. Csökkenteni kell viszont az aránytalanul magas építési célú programokat és minimalizálni kell a csak városépítési törekvéseket.

2. Több, azóta megtartott szakmai értekezleten elhangzott, hogy a fent említettek tekintetében Győr és Székesfehérvár eddig kidolgozott programjai felelnek meg a legjobban. Nyilván nem véletlen, hiszen az ország második és harmadik legnagyobb iparvárosai erre a legfelkészültebbek.

Az ország egyetlen ilyen gazdaságfejlesztési célra kijelölt központja sem engedhet meg magának olyan elvárásokat, hogy a helyi oktatási, kutató-fejlesztő és főleg a gazdasági szereplők hatékony és erőteljes közreműködése nélkül, íróasztal mellett ábrándozva, központilag feltálalt sült galambra várva majd valaki elkészít és kidolgoz egy olyan helyi gazdaságfejlesztési programot, amely döntően a helyi erőforrásokra kell hogy épüljön. E cél megvalósítása érdekében szükséges a helyi gazdaság szereplőinek összefogása, s az önkormányzat részéről a koordináció, a képzés vonatkozásában pedig aktív kezdeményező szerep. Ezt semmiképpen nem lehet úgy megoldani, ahogyan Győrött, ahol az előző önkormányzat által erre a célra létrehozott, összesen hatfős szervezetet egyfősre csökkentik, s a polgármesteri hivatalban e témában foglalkoztatottakat pedig szélnek eresztik.

Ideje lenne most már az új városvezetőknek is felismerni, hogy Győrött, az ország második legnagyobb iparvárosában a hosszabb távú gazdaságfejlesztési célok megfogalmazásakor korántsem elegendő, ha a kávéházak számát kívánják növelni, ha a városi adóbevételek mintegy 2 százalékát jelentő turizmust akarják továbbfejleszteni, ha felújítják a Széchenyi teret, vagy éppen építenek még egy fedett uszodát.

Talán nem ártana számot vetni azzal, hogy Győrt 120 éve elsősorban az ipar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások éltetik és fogják még éltetni sokáig. Amikor pedig ezt a tényt az Országgyűlés elismeri és felismeri – ezért Győrt fejlesztési pólussá nyilvánítja és nagy összegű támogatást helyez kilátásba –, akkor ha megfelelő pályázatok kerülnek kidolgozásra, olyankor ezen fanyalogni, kötözködni, álmélkodni és nem cselekedni több mint hiba: bűn."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos cukros áfacsalás

Szlovák cégeknek értékesített 32 ezer tonna cukrot egy győri társaság az elmúlt két évben. Az árut… Tovább olvasom