Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Bagdad szülötte Győrben retteg

Hamama Fadi 25 éve él Győrben, a bagdadi születésű reklámszakember összes rokona Irakban maradt. Édesanyja négy éve egy európai menekülttáborban halt meg. A férfi nem áll ki Szaddám Huszein mellett, csak a népéért retteg.

– Ön szerint a magyar emberek hogyan ítélik meg Bush háborús politikáját?
– Közönyt látok, nem csak a magyarokban, minden európaiban. Az európaiak most attól tartanak, hogy a háborúval Amerika mindent eldöntő nagyhatalommá válik. Abba senki nem gondol bele, hogy az a 22 millió ember milyen sorsra jut. Az embargó tönkretett egy gazdaságilag virágzó országot. A kilencvenes években már a húgom hozta Jordániából a szíverősítőt szegény anyámnak. Ha lesújt a háború, Szomália lesz Irakból. A népemre soha sem volt jellemző, hogy otthagyja az otthonát.

– Az elmúlt tizenkét évben már négymillióan menekültek Európába, mert azt hitték, itt jobb lesz a soruk. Éhezők, akiket nem érdekelt a politika, sokan nem is tudják közülük, hogy ki az a Szaddám Huszein. Az anyám, a bátyáim is otthagyták az országot, jómódban élő fogorvosok, egyetemet végzett emberek kényszerültek a legaljább munkát is elvégezni idegenben. Anyám szegény nem bírta tovább. Emlékszem, akkor pénteken azt mondtam a Győri Rádióban, hogy féltem a mamát, mert az öreg fának végzetes lehet, ha máshová ültetik. Nem gondoltam, hogy ez mennyire igaz: másnap jött a gyászhír – mondta el Hamama Fadi.
– A barátaival, rokonaival tartja a kapcsolatot?
– Amennyire lehet. Sajnos a telefon nem alkalmas mélyebb beszélgetésekre. Tudom fogni az iraki tévét, onnan értesülök nap mint nap az otthoniakról.
– Ön szerint veszélyt jelent Irak a világra?
– Az amerikai hírszerzők azt állítják, hogy a rakétarendszer hatótávolsága 180 kilométer. Nincs módjuk az üzemeket áttelepíteni, Bagdadtól pedig akármerre nézünk, 180 kilométerre iraki földet találunk. A környező határok nagyon messze vannak, Jordánia, amit szintén veszélyes területnek nyilvánítottak, ötszázharminc kilométerre van a fővárostól. El kell gondolkodni mellesleg azon is, melyik fejlett országtól kaphatta Irak a fegyvereit.
– Tudom, hogy nem az ön feladata eldönteni, de érdekel a véleménye: köze lehet Huszeinnek az al-Kaidához?
– Biztos vagyok benne, hogy nincs. Huszein egy hatalomra törő politikus, arra teszi fel az életét, hogy minél nagyobb súlya legyen a világpolitikában. Szeptember 11. egyéni terrorakció, nem illik bele a képbe.
– Lesz háború?
– Mennyire szeretném azt mondani, hogy nem! De sajnos még Franciaországot, Németországot is csak gazdasági érdekek motiválják. Mindenki tudja, hogy az iraki olaj 520 évre elegendő, s azt is mindenki tudja, hogy Szaddám Huszeint már rég megölhették volna, ha valóban politikai oka lenne a háborúnak. Mindenki tudja, hogy hónapokra – és nem tizenöt napra – van szükség a leszereléshez. Mindenki tudja, hogy kell egy látható ellenség, akit nem akarnak kirángatni a fészkéből, ahogyan hajdan Milosevicet. Mindenki tudja, hogy erre a háborúra Amerikának nagy szüksége van.
– Fel lehet lázítani a népet Huszein ellen?
– Nem lehet. Az ellenpropagandát hiteltelenné teszi, ha éppen attól az országtól ered, amelyiktől szenved a népem. És nem lehet azért sem, mert már túlságosan rettegnek a diktátortól, lassan harminc éve. Huszein halála mindent megoldana, azt hiszem. De háború lesz, ami végveszélybe sodorja az országot. Éhező, beteg emberek millióinak mindegy már, hogy az iraki Hitler vagy pedig az abszolút hatalomra törő birodalom miatt nem lesz soha olyan életük, amilyet megérdemeltek volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés az iskolabezárások ellen

Több száz tüntető töltötte meg csütörtökön délután öt órakor Győrött a városháza előtti teret,… Tovább olvasom