Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az orvos mint gyógyszer

Bőny - Az orvos személyisége részt vesz a gyógyító terápiában, viselkedése hatással van a beteg állapotára, ezért tőle úgynevezett érzelmi munkavégzést várnak el – többek között erről esett szó a doktor-páciens kapcsolatokkal foglalkozó regionális fórumon.
Négy éve már, hogy Bőnyben decemberben összegyűlnek a háziorvosok és a helyi doktor kezdeményezésére tudományos összejövetelt tartanak a faluban. Ezúttal dr. Menyhárt Miklós Az orvos-páciens kapcsolatok kölcsönös empátiájának szerepe a gyógyításban címmel szervezett regionális egészségügyi fórumot. A családorvosokon kívül kórházi orvosok, főigazgatók, egészségpolitikusok és ellátottak is részt vettek a rendezvényen – összesen több mint százan.

– Manapság a technika került előtérbe az orvoslásban, pedig a beteg nemcsak korszerű vizsgálati módszerek elvégzését várja el a gyógyítóktól, a személyes kapcsolatra is szüksége van a doktorral – mondta el előadásában dr. Feller Gábor, a győri kórház osztályvezető orvosa és hozzátette: a pszichológiai tényezők nem hanyagolhatók el. „A betegnek nemcsak betegsége, múltja is van" – hangsúlyozta arra utalva, hogy a gyógyításnál nem hagyható figyelmen kívül a páciens lelke, körülményei. Ha erre nem ügyel az orvos, annak eredménye az elégedetlen beteg. Az elégedetlenség pedig a szakember szerint az együttműködés hiányához vezet, pedig nem lehet sikeres a terápia, ha a beteg nem partnere az orvosnak. Tájékoztatni kell állapotáról, meg kell hagyni számára a döntés lehetőségét.

– A páciens még a doktor arcának apróbb rezdüléseire is figyel, minden találkozásuk hatással van hozzáállására – hangsúlyozta a doktor.
A gyógyító és az ellátott kapcsolata fontos tényezője a gyógyításnak, hiszen az orvos személyisége is részt vesz a terápiában, fontos, hogy támogató, odafigyelő magatartást tanúsítson, mert viselkedése hatással van betege későbbi egészségi állapotára.

Kérdés, hogy ezt a fajta érzelmi munkavégzést megfizetik-e, saját körülményeit feledve mindig tudja-e az orvos garantálni – tette hozzá dr. Feller Gábor.

Dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos, egészségügyi menedzser mintha csak folytatta volna kórházban dolgozó kollégája szavait. Arról beszélt, hogy az empátia legjelentősebb terepe az orvoslás és a doktor részéről szent alázatra is szükség van, de annak veszélye is fennáll, hogy elhivatottságából kiégés lesz. A napi gyógyító gyakorlatban szerzett tapasztalatai szerint manapság olyan érzés keletkezik a páciensekben, hogy ők fogyasztók, az orvos pedig a szolgáltató. Úgy véli, tartanak attól, hogy a lelkükre már nem lesz senki kíváncsi, a doktorok pedig félő, hogy az egészségügyi rendszer bizonytalansága miatt távolságtartó, védekező óvatosságba menekülnek. Pedig egyvalami nem változik szerinte: a betegek segítségigénye.

Dr. Halmágyi Győző, aki háziorvosként vett részt a rendezvényen, lapunknak elmondta: a jelenlegi viszonyok között még nagyobb a szerepe annak, hogy a doktor beleérezze magát betege problémáiba. Szerinte nem törődhet csak önmagában azzal, hogy magas vérnyomására milyen gyógyszert írjon fel. „A beteg elvárja, hogy saját bajával foglalkozzanak, de azt sem szabad elfelejtenie, hogy az orvos is ember" – hangsúlyozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekéleteket mentő adomány

Győr - Mintegy húszmillió forint értékű műszert, eszközt adott át tegnap a Gyermekrák Alapítvány a… Tovább olvasom