Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az ország érdeke is, hogy legyen LB-elnök

Győr - A parlament hétfőn titkos szavazással dönt arról, hogy Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke lesz-e a Legfelsőbb Bíróság (LB) új elnöke. Most már nyilvánvaló, hogy a szocialista frakció kezében van Sólyom László jelöltje; Lomnici Zoltán, az LB korábbi elnöke a Kisalföldnek azt mondta: az ország érdeke, hogy minél előbb döntsenek a legfőbb bíró személyéről.
Hétfőn eldől, Győri vezet jogász lesz-e a legfőbb bíró Magyarországon: dr. Havasiné dr. Orbán Mária személyéről délután dönt a parlament. A titkos szavazáson kétharmados többséget kell hogy szerezzen Sólyom László köztársasági elnök jelöltje, ami az utolsó pillanatig kétséges. Az biztos, hogy a szakma, vagyis az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) támogatja a jelöltet, mint ahogy a Fidesz-KDNP frakció és az SZDSZ is. A döntés azonban 100 százalékig a politika kezében van, az előbbiek ismeretében tovább szűkíthetjük a kört: a szocialisták kezében. Az MSZP- frakció lelkiismereti szavazást ajánlott a tagjainak, vagyis a függöny mögött az urnáknál az MSZP-s politikusok úgy döntenek, ahogy a lelkiismeretük diktálja. Egyes elemzők szerint ez burkolt célzás arra, hogy a baloldal szétszavaz, tehát nem lesz meg a kétharmados többség.

Mások úgy vélik, az OIT olyan leckét adott fel, amit csak egyféleképpen lehet megoldani: ha a második jelöltnek, tehát Havasinénak bizalmat szavaznak a pártok. Meglátjuk.

A Legfelsőbb Bíróság eddigi elnöke, Lomnici Zoltán szombaton a pálinkalovagrend tagjaként vett részt a pálinkanap Győri rendezvényén. A Kisalföldnek Havasiné Orbán Mária jelölése kapcsán azt mondta: Büszke vagyok arra, hogy a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte Sólyom László utódomul. Találgatásokba természetesen nem ment bele a volt LB-elnök, mondván: a döntés egyértelműen a politika kezében van, de azt hangsúlyozta: Az ország érdeke, hogy minél előbb legyen elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, s a harmadik hatalmi ág stabilan és zavartalanul működjön.

Lomnici Zoltán a politikán, illetve a bírói karon belüli megosztottságot elismerte: mindkettő nyíltan megmutatkozott a mostani jelölésnél: Más lett a világ azóta, hogy engem legfőbb bíróvá neveztek ki. A hat évvel ezelőtti - gyakorlatilag egyhangú - szavazási arányt nagyon nehéz lenne megismételni a parlamentben, de az OIT-ban is. Én elnökként azon voltam, hogy ne élezzem ki az ellentéteket a megyei bíróságok elnökei és a táblabírósági elnökök között a támadások ellen mindig felléptem pró és kontra. Mára ezek már csak szép emlékek.

Lomnici szombaton elmondta: ott lesz hétfőn a parlamentben a szavazáson, a múlt héten pedig személyesen is gratulált Havasiné Orbán Máriának, amikor nyilvánosságra hozták az OIT álláspontját. Ma kiderül, újra kezet ráz-e Havasinéval - mint az utódjával.

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2008. december 09. 08:02
  „Ja, persze,ha a sajtó nem lenne letiltva a bírói baklövések közlésétől és kimernék teregetni a szennyest, akkor szóba sem jöhetett volna ez a cirkusz! A közjogi méltóságok pedig restek arra,hogy utánanézek! Inkább struccpolitikát folytatnak! Már nincs Horn, hogy egyszerűen kinevezze?”
 • 5. Gab2000 2008. december 09. 08:01
  „3

  Valahol teljesen igazad van Sólyom Úr folyamatosan az önfejűsége miatt belefut a ezekbe a leszavazásokba.
  Tán előre egyeztetni kellene mindenkivel.
  Egy főbíró jelöltnek annak a látszatát is el kell kerülnie, hogy bármelyik oldalhoz is köze van akármilyen miniatűr mértékben is.”
 • 4. jockey 2008. december 08. 22:42
  „Mióta érdekli az MSZP-t az ország érdeke? Még viccnek is rossz.”
 • 3. Primax 2008. december 08. 21:29
  „dr. Havasiné dr. Orbán Máriától kinevezéséhez:
  Sólyom Úr inkább azon meditáljon minden nap, hogy milyen gyalázatos körülmények között lett köztársasági elnökünk.
  Ahogyan ő befutott, azt nem "tartja aggályosnak" ? ? ?
  A Legfelsőbb Bíróság élére persze kell egy megfelelő ember, de ebben azt országban nemigen találni olyan személyt, aki - látványosan, vagy burkoltan - ne tartozna valamelyik oldalhoz.
  És ez a legelszomorítóbb az egészben.
  Nem arról szól a dolog, hogy a hölgy mennyire alkalmas, hanem arról, hogy vajon "mennyire jobbos".....
  Merthogy az, az biztos.
  Csakhogy ennek nem szabadna (fő) szempontnak lennie.”
 • 2. raffy2 2008. december 08. 19:38
  „na mér,aztán a szocialista politikusoknak van lelkiismerete?ugyan már!látszik hogy nincs!csak rájuk kell nézni.nekik egy olyan ember kell,aki elnézi nekik a lopást és a csalást.mert aki becsületes,az nem az ő emberük.”
 • 1. matriné 2008. december 08. 16:56
  „Mindegy ki csak legyen? Ahhoz becsület és tisztesség is kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar pálinkában van az igazság

Budapest-Pannonhalma - A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPLE) harmadik éve december 6-át tartja… Tovább olvasom