Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Az italról való leszokást önsegítő közösségek segíthetik

Győr–Békéscsaba - Stílszerűen üdítővel és tortával ünnepelték a klubmozgalom megalapításának ötvenedik évfordulóját az alkoholellenes klubok és egyesületek képviselői Békéscsabán. Az ország első AE-klubja félszáz éve itt alakult. Az önsegítő közösségek célja ma sem változott, a poharat azonban ki-ki maga teheti csak le.
A kívülállók többnyire legyintenek vagy megmosolyogják az alkoholbetegek problémáit, ám a számok – miszerint körülbelül egymillió embertársunknak komoly gondot jelent az ital – elrettentőek, s akkor még nem beszéltünk az ital miatt szenvedő családtagokról, ismerősökről.

– Ötven éve február 15-én Zahorán Mátyás, az italtól „szabadult" alkoholbeteg, civilben pedig szűcsmester és dr. Soóky András pszichiáter főorvos alapította meg hazánkban az első önsegítő klubot – utalt a békéscsabai találkozóra Gyarmati Norbert, a klubmozgalom országos elnöke. – Később komoly szakirodalma lett annak, hogy csoportban, egyszerre több embert gondozva, az önsegítés ereje megsokszorozódhat.
Gyarmati Norbert elmondta, az 1980–90-es években minisztériumi irányelvek alapján anyagilag is segítették ezeket a közösségeket. Mára ebből csupán a pályázati rendszer alapján megszerezhető támogatás maradt.

Nehéz leszokni, de nem lehetetlen.
Nehéz leszokni, de nem lehetetlen.

Csupor Kálmán, az AE-klub megyei titkára szerint az AE-egyesületek munkája nem sikertörténet, ugyanakkor egyre több a beteg, s a helyzet a munkanélküliséggel drámai mértékben rosszabbodhat. A háromnapos nemzetközi tanácskozáson ezt is, s a közösségek újjáépítésének lehetőségeit is megvitatták. A drog- mellett alkoholstratégiára, segítőházakra is szükség lesz a jövőben, amely jótékony lehet mind a szenvedélybetegeknek, mind pedig azok hozzátartozóinak.

Segítség lehet

A Fókusz Egészségvédők Klubja hétfőn és csütörtökön délután 5 órától a Corvin utca 10. szám alatti klubhelyiségben várja az érdeklődőket, ugyanitt péntekenként az ifjúsági klub tartja összejöveteleit. Bővebb információval hétfőn, csütörtökön és pénteken délután a 313-986-os, illetve az éjjel-nappal élő 20/966-3233-as mobilszámon szolgálnak.


Olvasóink írták

  • 1. H.Gabi 2009. február 18. 08:16
    „Szerintem, egyre többen még csak most szoknak rá az italra...a kilátástalanság, a negatív jövőkép, a szegénység és sok más dolog miatt...:( SAJNOS ide jutottunk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghívta az Isten: szakácsból lelkipásztor

Győr - Néhány hónapja új lelkipásztor szolgál a Hajnalcsillag baptista gyülekezetben. Mikor Békési… Tovább olvasom