Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Az egykori Vadász-laktanya elől csillog, hátul roskadozik - videó, fotók

Ahogy haladunk a Vasvári Pál utca felől egyre beljebb a hajdani laktanya területén, úgy találunk egyre rosszabb állapotban lévő épületeket, gazos, szemetes területeket. Szavazás.
A fűnyírás senkinek sem kenyere

Vajon mi lesz az egykori győri Vadász-laktanya kevésbé gondozott részeivel? - kérdezte több Olvasónk.

Bár a hajdani tiszti szállóban 600 millió forintért 40 lakást és 12 üzlethelyiséget alakított ki egy közismert győri vállalkozó a közelmúltban - ez a rész látszik leginkább a Vasvári Pál utca felől -, a többi épület esetében legfeljebb állagmegóvásra futja. Sőt, a hátsó sorban az egyik ház kifejezetten romos állapotban van.

Amióta a hajléktalanok nem élnek a házak mögött, javult valamelyest a helyzet, de a szóban forgó szabad terület így is koszos és gondozatlan - megkockáztatjuk balesetveszélyes. Arról nem beszélve, hogy a házak közötti zöldterületeken - úgy tűnik - a fűnyírás senkinek sem kenyere.


Videó: Cseh Róbert


A kórháztól a levéltáron át a múzeumig

A kisalfold.hu megtudta: az ingatlan nem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében áll, az épületek többségének tulajdonosa a magyar állam.

"A Győr 4123/36 helyrajzi számú Vasvári Pál u. 1. szám alatti ingatlanon három épület van. Az egyik használója a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (gyermekvédelmi épület), a középső épületet a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház használja, mint vagyonkezelő, míg a harmadik épület közös használatú.


Így növi körül a gaz a Vadász-laktanyát Győrben

Részben itt van használóként a Győr Megyei Jogú Város intézménye, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, valamint másik részben használó a szintén városi intézmény Kovács Pál Városi Könyvtár. Az épület további használója még a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megyei Győri Levéltára is" - kezdte megkeresésünkre Répánszki György, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs szakembere.


A helyszínrajzon sárga színnel megjelölt területek, illetve felépítmények tulajdonosa a Magyar Állam - forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
A helyszínrajzon sárga színnel megjelölt területek, illetve felépítmények tulajdonosa a Magyar Állam - forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.


A NAV is akad ingatlana az egykori laktanyában

"A Győr 4123/35 hrsz-ú ingatlan földterületének tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), míg az ingatlan-nyilvántartásban 4123/35/A hrsz alatt szereplő épület tulajdonosa a Berger és Társai Kft.

A Győr 4123/37 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője az SZGYF. Az ingatlan út, és egy trafó épület, valamint a Kórház használatában álló épület találhatóak rajta.

A Győr 4123/39 hrsz-ú ingatlan földterületének tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője az SZGYF. Az ingatlanon 4123/39/A hrsz. alatt bejegyzett épület 2/3 arányú tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője az SZGYF, ahol régészeti raktár működik. Az épület 1/3 arányú tulajdonosa az SCR Vagyonkezelő Kft.

A múzeumi törvény alapján érintett ez az ingatlan, amelyet törvényi felhatalmazás alapján átadnak az illetékes megyei múzeumnak. A Győr 4123/38 hrsz-ú földterület és a 4123/38/A hrsz-ú épület a Magyar Állam 1/1 tulajdonában áll, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ingatlan használója" - folytatta Répánszki György.

"Jelenleg nincs hasznosítási koncepció"

Arra a kérésünkre, hogy az eddig el nem adott épületekre van-e jelenleg érdeklődő a magánszférából, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs szakembere úgy válaszolt: "az állami tulajdonnal érintett területeket illetően jelenleg nincs hasznosítási koncepció".

Répánszki György hozzátette: "a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem rendelkezik felújításra fordítható forrással, a vagyonkezelt ingatlanok esetleges felújítása a felügyeleti szerv költségvetésétől függ".

Elnézve kívülről az állagmegóvási kísérleteket, a felújítási büdzsé bizonyosan nem magas, s akkor a méteres gazról nem is beszéltünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves a Nemzeti Cirkusz

Magyarország legnagyobb és legszínvonalasabb utazó cirkusza húszéves, szenzációs jubileumi műsorával… Tovább olvasom