Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Az Audi-gyár bővítését ellenző természetvédők ügyében nyomoznak

A győri Audi-beruházással kapcsolatban vesztegetés bűntett alapos gyanúja miatt őrizetbe vette a Nemzeti Nyomozó Iroda a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét.

Amint arról a Kisalföld szerdán elsőként beszámolt, a győri Audi-beruházással kapcsolatban vesztegetés bűntett alapos gyanúja miatt őrizetbe vette a  Nemzeti Nyomozó Iroda a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét. A debreceni székhelyű egyesület – mely visszavonta bírósági keresetét is – vezetője azóta szabadlábon védekezhet. Az Audi elismerte: ők tettek feljelentést. 

"Egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2011. május 30-án vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta és egyben őrizetbe vette Zs. F. debreceni lakost. A nyomozást felügyelő ügyészség indítványa ellenére az illetékes bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így Zs. F. eljárás alá vont személy jelenleg szabadlábon védekezhet. A nyomozás érdekeire való tekintettel jelenleg több információt nem áll módunkban közölni" – tudtuk meg Bartha László őrnagytól, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivőjétől.

A Kisalföld azon kérdésére, hogy ez a multinacionális cég az Audit jelenti-e, Czechmeister Mónika, a  cég helyettes kommunikációs vezetője az alábbi választ adta: "Az Audi Hungaria Motor Kft. valóban tett feljelentést egy természetvédelmi egyesület ellen, ám mivel az eljárás még tart, további részleteket nem kívánunk mondani."

Hozzátette: visszavonta az Audi győri beruházása ügyében indított bírósági keresetét a Tiszántúli Természetvédők Társulata.

Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke úgy fogalmazott: régóta ismertek az olyan történetek, melyek arról szólnak, hogy egy-egy beruházás elindítását civil szervezetek – élve az ügyfélként történő bejelentkezés lehetőségével – természetvédelmi vagy környezetvédelmi szempontok miatt felülvizsgálni, lassítani vagy megakadályozni igyekeznek.

"A beruházók más érdekeket képviselnek, mint ők, ezért az ilyen esetekben az a kívánatos, hogy tisztességes eljárások és kemény birkózások után mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessen. Az eredetileg jó szándékkal létrehozott törvényi szabályozás akkor kezd visszájára fordulni, amikor egy "civil" szervezet pénzszerzés vagy saját (politikai) karrierjének egyengetése céljából keveredik ilyen szerepbe. Az érintett települések, beruházók, munkavállalók számára nehezen kezelhető helyzet az, ha a helyi értékek megóvása érdekében távoli "civilek" jelennek meg a színtéren. Különösen zavaró, ha ezek a hangok bizonyos támogatások beérkezése után elhalkulnak.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha a helyi szervezetek és mindenféle szintű önkormányzatok közös szándéka ellenére távoli civilek akadályozzák meg egy régió vagy éppen a Szigetköz fejlesztési lehetőségeit. A Kisalföld-cikkben szereplő személy cselekedetét a bíróság egyszer majd megítéli. Sajnos ez a hír és több korábbi szóbeszéd alkalmas lesz arra, hogy a tisztességes civil világ megregulázásra, megfélemlítésre kerüljön" – mondta.

A tiszántúli Zs. F. ismert debreceni zöldaktivista: 2004-ben a Nagyerdő beépíthetőségének önkormányzati tervezete ellen is tiltakozott. Emiatt még az Európai Parlament Petíciós Bizottságának tényfeltáró küldöttsége is a cívisvárosba látogatott. Pert indítottak korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon, mert úgy vélték, természetkárosítás történt a Zemplénben, a Kánya-hegyen kialakított NATO légvédelmi radar és az ahhoz vezető út építése miatt.  


Korábban:

Az egyik természetvédelmi szervezet korábban az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által az Audinak kiadott környezethasználati engedélyt megfellebbezte, majd az országos főfelügyelőség elutasító, jogerős határozata után nemrégiben a megyei bíróságon felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

Emellett az Európai Unió környezetvédelmi biztosától a hónapok óta zajló növény- és állatvilág-áttelepítés ideiglenes leállítását kérték. Vezetőjük korábban úgy fogalmazott: a civilekkel nem is tartottak egyeztetést a beruházásról, levegőnek nézték őket. Mint mondták, nem ellenzik a fejlesztést, de abban nemcsak az Audinak, mindenkinek nyertesnek kell lennie.

Információink szerint a tiszántúli székhelyű társulat vezetőjét a rendőrség őrizetbe vette, ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat vizsgálatot. Úgy tudjuk, zsarolási ügyről lehet szó, mely kapcsolatba hozható az Audi győri beruházásával.

Ami még tény: kedden az érintett társulat honlapjára hiába próbáltunk rákattintani, az már nem volt elérhető, a közlés szerint „fejlesztés alatt áll".

A társulat vezetője a telefonját kikapcsolta, így nem tudtunk vele beszélni. Ezt követően több, a társulat tagjaihoz tartozó telefonszámot is hívtunk, ám ott sem jártunk sikerrel.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-nél semmilyen formában nem kívánták kommentálni a Kisalföld információját.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivőjét, Bartha Lászlót is, ő azonban csak szerdára ígért tájékoztatást. Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is hívtuk, ott értesüléseinket nem cáfolták.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Hedon 2011. június 04. 09:24
  „# 36

  Az új módszer ebben áll:
  1. Begyüjteni, listát készíteni a szóba jöhető, megtámadható beruházásokról.
  2. Ezek közül megtámadni amit csak lehet, idő húzás, fellebbezés .
  3. Végül van az a pénz vagy megrendelés ami miatt aztán (még időben)
  elállnak a keresettől.

  Csak azzal nem számoltak ezek a keleti szerencsétlenek hogy a németek
  ebben a zsarolásban nem partnerek.
  A "természet védelme" csak eszköz lett volna a pénz lenyúláshoz.”
 • 36. LAKSZ 2011. június 04. 06:10
  „Új módszer a világban:
  A beruházó a természetvédelmi területről maradéktalanul áthelyezi a védett növényeket és állatfajokat, és ezt a szöveget Magyarország és az EU benyeli.
  A következő lépés az lesz, hogy már a jegesmedvék is átkerülhetnek Afrikába, mert a jég alatt valahol olaj van, majd egy újabb üzleti érdek miatt, a fehér cápákat áttelepítik a Balatonba, nehogy már a floridai hullámlovasokat cápatámadás érje.
  Micsoda világot élünk ....”
 • 35. lazargaboo 2011. június 02. 15:12
  „kösz Agent”
 • 34. Agent 2011. június 02. 12:27
  „23.
  "Az emberi butaság határtalan! A hajnali pacsirta éneke helyett, majd a vasolvasztók dübörögnek."

  VASOLVASZTÓK?? - :):):) Látod, esetedben is látszik, hogy az emberi butaság tényleg határtalan:)
  Halkan mondom: Gépjármű összeszerelés lesz és lakkozó, fényező üzem, vasolvasztás csak a rémálmaidban:)”
 • 33. bojtár 2011. június 02. 09:36
  „Mindösszesen másfél milliárd kemény, konvertibilis magyar forintot szán a kormány a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére - tudhattuk meg tegnapelőtt. Lelkünket éteri öröm járta át, szívünkben tündérek keltek táncra - tudtuk persze, hogy ez nem lesz elég, ám a kormány elesettek iránt mutatott nagylelkűsége e kétségbe ejtő gazdasági helyzetben azelmúltnyolcév után mégiscsak megindítónak hatott.

  Reggel lojális honpolgárhoz illően kezünkbe is vettük a kormányközeli napilapot, hogy értesülhessünk az otthonmentés többi biztató részletéről is. A címlapon olvasható örömhír után néhány lappal arrébb azonban alaposan elveszik a jókedvünket. Megtudhatjuk ugyanis, hogy a százhatvan milliárd ( 160.000.000.000) forintos éves nyereséget elkönyvelő Audi 1993. óta élvezett adókedvezményének köszönhetően mindez idáig egy fillér társasági adót sem fizetett. Ily módon a magyar állam e kétségbe ejtő gazdasági helyzetben azelmúltnyolcév után önként és vidám kuplékat dalolva nem kevesebb, mint 25,7 milliárd forintról mond le. Ha minden igaz - és miért ne hinnénk egy multi minden szavának - a cég új befektetése (amelyhez egyébként 11,2 milliárdnyi közpénz támogatást kaptak) azért behoz majd 17 millárd adóbevételt. No, most, ha az ember leül a kis számológépe elé, akkor egy viszonylag egyszerű összeadási és kivonási mutatvánnyal arra juthat, hogy a német autógyártó hazai tevékenységének éves mérlege az adófizetők szempontjából: - 19,9 milliárd forint.

  Ez pedig testvérek közt is nagyjából 13-szorosa annak, ami több százezer nincstelenné vált, utcára készülő magyar családra jut.”
 • 32. Gab2000 2011. június 02. 06:49
  „Az Audinak nincs iparűzési adó kedvezménye kb 6,5-7 mrd-t fizet Győrnek a jelenlegi üzem ez emelkedne ha nem vonná el egy törvény tervezet szerint a fülkeforradalmár jelenlegi kormány ami az új üzem megépítése és beindulása után kb 14-15 mrd lenne Győrnek

  Jó lenne ha utána nézne pár kommentelő hogy megszűnt az iparűzési adó kedvezmény Uniós jogszabályba ütközik és kifutottak az eddigi adott kedvezmények. IPA-ra

  Azon kívül az SZJA egy része itt marad az önkormányzatnál. ja és mellesleg vagy 10-15 ezer embernek ad majd munkát cafetériástól mindenestől.”
 • 31. zsukov 2011. június 02. 02:34
  „Kurván ráer????”
 • 30. nasi12 2011. június 02. 00:04
  „Minden dolgozó fizetése után, kb. ugyan annyi járulékot, (SZTK-t, nyugdíjjárulékot, munkaadói járulékot, stb stb-t) kell fizetni.
  Mivel az AUDI fizetések országosan is a legjobbak, így ezek a befizetett összegek is országosan a legmagasabbra rúgnak.
  Ezt akkor is fizetni kell, ha az iparűzési adóra pár évig mentességet kapnak.
  A lényeg, hogy sok embernek sokáig, sokat fizet majd az AUDI!”
 • 29. háté 2011. június 01. 22:53
  „Érdemes az egész cikket elolvasni, mennyire"jó-nekünk" az audi és a többi multi.

  Ily módon a magyar állam e kétségbe ejtő gazdasági helyzetben az elmúltnyolcév után önként és vidám kuplékat dalolva nem kevesebb, mint 25,7 milliárd forintról mond le. Ha minden igaz - és miért ne hinnénk egy multi minden szavának - a cég új befektetése (amelyhez egyébként 11,2 milliárdnyi közpénz támogatást kaptak) azért behoz majd 17 millárd adóbevételt. No, most, ha az ember leül a kis kockás számológépe elé, akkor egy viszonylag egyszerű összeadási és kivonási mutatvánnyal arra juthat, hogy a német autógyártó hazai tevékenységének éves mérlege az adófizetők szempontjából: - 19,9 milliárd forint.
  -évente mínusz 20milliárd? - a hülyének is megéri.
  <moderálva>”
 • 28. titokgyula 2011. június 01. 20:49
  „Mától mi is RETTEGÜNK.”
 • 27. Gab2000 2011. június 01. 19:41
  „Na akkor az alábbi linken elérhető a Natura 2000 területek listája helyrajzi számmal sokan meglepődnének ha tudnák, hogy a saját ingatlanjuk is részese,

  Http://melleklet.kozlony.magyarorszag.hu/MK_10_072_I.pdf

  Adó kedvezmény ez is egy érdekes dolog de egy kis adalék hozzá

  A társasági adó esetében csak a 2002 végéig leadott kedvezményigények teljesülhettek az eredeti feltételeknek megfelelően, és 2004. május 1-től ezeknél a cégeknél is korlátozták a kedvezményt: Az érintett vállalatok a Brüsszelben kilobbizott megoldás szerint csak egy keretösszeg erejéig mentesülnek az adófizetés alól, 2011-től pedig ez a kedvezmény is megszűnik.”
 • 26. Hedon 2011. június 01. 19:27
  „Bizonyára csak a véletlen műve hogy a debreceni székhelyü Társaság lebukása
  és vezetőjének őrizetbe vétele a debreceni honlapokon nem olvasható.
  Ennek ott most nincs hírértéke :)
  Mindenki eldöntheti hogy az Audi beruházás gáncsolása mennyire volt szakmai
  és (vagy) mennyire a kelet-Mo-i (Győrre egyébként is betegesen irigy)
  érdekcsoportok nyilvánvaló támadása némi zöld segítséggel.”
 • 25. háté 2011. június 01. 19:05
  „Most az újabb beruházással, tovább élvez azaudi, - lesz prémium az itt fizettet narancsos hozzászólóknak!
  A magyar növényzet lesz.rva.

  160 milliárdos jövedelem: ki tudja, meddig dagad a kassza?
  A kedvezmény 2012-ig szól, eddig egy fillér társasági adót sem fizetett a győri autóipari óriás
  2011. május 31. 00:04

  Magyar Nemzet
  Százhatvanmilliárdot keresett az Audi hazánkban tavaly, de mert adókedvezményt élvez, nem fizet utána egy fillér társasági adót sem. Egyes számítások szerint ezzel 25,7 milliárdot hagy a kormány a győri cég kasszájában.”
 • 24. Hedon 2011. június 01. 18:56
  „Remélem az Audi kártérítésért perelni fogja ezeket
  a Tiszántúli zsebre dolgozó "zöldeket".
  Határidő csuszások ée ebből eredő termelés és bevétel kiesés.
  Vagy csak jelentős többlet erőforrások igénybevételével biztosítható
  eredeti határidők megtartása végett.

  Egyébként a "Natura 200" területére szinte napi rendszerességgel
  járnak ki a tűzszerészek mentesíteni. A héten is volt már feladatuk.
  Jó lenne előszedni a terület Natura2000-es minősítőit is.”
 • 23. Valaki 2011. június 01. 18:44
  „"16. lazargaboo 2011.06.01. 15:24

  hajrá Audi! A franc eheti azt a néhány virágot, meg madarat, majd keresnek új helyet maguknak, van még zöld terület"

  Az emberi butaság határtalan! A hajnali pacsirta éneke helyett, majd a vasolvasztók dübörögnek.
  A likócsi laktanya területén fejlesztgettek volna az audisok, van ott hely elég!”
 • 22. gyorildy 2011. június 01. 17:42
  „Remélem ezzel az értelmetlen zsarolásos, irigy támadásnak vége szakad. Eddig is nevetséges volt az egész. Semmi közük hozzá, hogy itt mi történik, sepregessenek otthon, szerintem bőven akad mit! Ez a főmajom meg remélem ülni fog sokáig, szuper kiáll a kapanyél a szájából!”
 • 21. egó 2011. június 01. 17:36
  „Melyik is az a győri zöld(?) szervezet, amelyik 10, vagy 14 millát vett fel at Árkádtól, hogy ne bizdergálja tovább a beruházást? Tudja valaki???? :-)))”
 • 20. Hedon 2011. június 01. 17:02
  „Méghogy szakmai az, amit ezek a megélhetési zöldek művelnek.
  Talán majd most oszlik a köd az emberek fejében.
  Külön iparággá fejlődött ez a lehuzási mód.
  1. Begyüjteni, listát készíteni a szóba jöhető, megtámadható beruházásokról.
  2. Ezek közül megtámadni amit csak lehet, idő húzás, fellebbezés .
  3. Végül van az a pénz vagy megrendelés ami miatt aztán (még időben)
  elállnak a keresettől.
  Most egy kicsit túl értékelték a szerepüket, és súlyukat.

  Óriási öngól és legalább ekkora csapás a kis számban ugyan, de még létező
  és becsületesen tevékenykedő zöld szervezetekre.
  A tiszántúli életművészek és a mögöttük álló keleti lobby pedig végérvényesen
  lejáratódott.
  Ezek után nehéz idők jöhetnek a győri Reflexesekre is.”
 • 19. koponya1 2011. június 01. 16:31
  „Sötétzöldek lehet tiltakozni,tüntetni!”
 • 18. verembele 2011. június 01. 15:46
  „Tisztelettel:. AranyKözépút ...
  Lehet, hogy agymosott vagyok!
  De" Győri" Itt élek és remélem döglök meg.
  Amúgy semmi közöm az AUDI-hoz.
  A természetvédelmet meg bízd rá a hozzáértőkre. Talán akad -e vidéken aki hozzá is ért.
  Üdv.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógusokat köszöntöttek Győrben

A vasárnapi pedagógusnap alkalmából tartottak ünnepséget a győri városházán péntek délután. Az… Tovább olvasom