Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Az aradi tizenhárom emléke kluboldalainkon

Megyeszerte megemlékezéseket tartanak a '48-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek emlékére. Kluboldalainkon is több főhajtás olvasható.


Megemlékezések a megyében

Győr - A vértanúkra emlékeznek. A városi önkormányzat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúi tiszteletére kedd délután fél 3 órakor a Batthyány téren, az emlékoszlopnál tartja koszorúzási ünnepségét.


Videó a Szerecseny oldalunkon

A Szerecseny oldalunkon videót találnak, míg a Csorna portálunkon olvashatnak a hős tábornokokról és Lázár Vilmos ezredesről.
 


Győr - A Horthy Miklós Történelmi Társaság kedd délután 5 órai kezdettel kegyelettel emlékezik az 1849 októberében Aradon életüktől megfosztott vértanúinkra az Aradi vértanúk útján, az emléktábla előtt.

Sopron - A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyarok Szövetsége kedd 18 órakor az Orsolya téri '48-as emlékhelyen gyertyagyújtással emlékezik a 160 éve Aradon kivégzett 13 magyar honvéd tábornok vértanúságára. Ugyancsak ma, a Nyugat-magyarországi Egyetem B-épület földszinti aulájában 9 órakor gyújtják meg az emlékezés gyertyáit.

Fertőszentmiklós - Az aradi vértanúk emléknapján a 160 évvel ezelőtt történtekre emlékeznek kedd 18 órai kezdettel a Petőfi-szobornál.
Aradi vértanúk emléknapja

Kapuvár - A város önkormányzata megemlékezést tart az aradi vértanúk napján, kedd délután öt órakor a kopjafáknál, a városháza mögötti parkban. Közreműködik a versmondóstúdió.

Mosonszolnok - A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület kedd délután fél 6-kor ünnepséget szervez a helyi temető előtti keresztnél az aradi vértanúk tiszteletére.

Fővárosi főhajtások

Az ünnepségsorozat reggel közjogi méltóságok részvételével kezdődik el a Kossuth téren a Magyar Köztársaság Lobogójának felvonásával, majd félárbocra engedésével.

Ezután koszorúznak a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti sírkertben, a Nemzeti Panteonban és a Batthyány-örökmécsesnél. A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság nevében helyezik el a kegyelet és a megemlékezés közös koszorúját.

Százhatvan éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét. Október hatodikát 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.

Olvasóink írták

 • 10. mc 2009. október 07. 07:44
  „Mert nem csak élni, halni is tudni kell. Méltósággal...

  Aulich Lajos: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.

  Damjanich János: Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.

  Dessewffy Arisztid: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata.

  Kiss Ernő: Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük, és a hazáé az életük!

  Knézich Károly: Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok! Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.

  Lahner György: Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon! És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom!

  Lázár Vilmos: Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.

  Leiningen-Westerburg Károly: A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.

  Nagysándor József: De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben! Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.

  Poeltenberg Ernő: Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.

  Schweidel József: A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.

  Török Ignác: Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.

  Vécsey Károly: Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.”
 • 9. SPS 2009. október 06. 22:33
  „Griffin 6. hozzásólásához:
  Igazad van, csak ezeket a tényeket valahogy ma mindenki szeretné elfelejteni..., mintha bűn lenne, hogy a magyar szabadsáért az osztrákok ellen igen is magukat magyarnak érző nemzetiségiek is harcoltak volna...”
 • 8. xo17zy 2009. október 06. 20:04
  „<A griffin!> Te <moderálva>! Sok orosz katona is Magyarország "felszabadításáért" halt meg 64 évvel ezelőtt. te inkább nekik gyújts ma gyertyát....”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. október 06. 19:03
  „Egó! Való igaz, butaságot írtam, utána kellett volna néznem. Most látom, hogy még a vezérőrnagy alatt is van rendfokozat (én a vezérőrnagyot gondoltam az "alap" tábornoknak, a dandártábornokot meg fölé, pedig fordítva van). Tehát akkor 12 tábornok volt, de abból az egyik magasabb rangú volt a másik 11-nél (mert ugye a "13 tábornok" teljes egyenrangúságot feltételez). De remélem, abban nem találsz kivetnivalót, hogy Lázár Vilmos aztán tényleg nem volt semmiféle tábornok?”
 • 6. Griffin 2009. október 06. 17:13
  „a lényeg: Aulich német,
  Damjanich szerb
  Kiss örmény
  Knézic horvát
  Láhner német
  Leiningen-Westerburg német
  Poeltenberg osztrák
  Schweidel német, általában nemesi családból származó emberek a 13 között,kisnemes és főrangú vegyesen, vagy éppen szegényebb polgári családból valóak,mégis Magyarországért haltak meg.Ez vajon hogyan tetszene a<< morvai krisztinának?>> (ez utóbbi csúnya szavakat moderálásra küldöm)”
 • 5. jewel 2009. október 06. 16:17
  „Kíváncsi lennék, hogy a magyarok közül hányan tudnák felsorolni a 13 nevet?
  De legyen csak 6-7 név, szerintem az se nagyon menne. Tisztelet a kivételnek.”
 • 4. egó 2009. október 06. 15:28
  „Zsolt! Nem kötözködni akarok, de az altábornagy is tábornoki rendfokozat, mint a vezérőrnagy. Csak az egyike a tábornoki fokozatoknak.”
 • 3. Edward 2009. október 06. 14:48
  „Nem engedünk ´48-ból piros,fehér,zöld zászlonkból,
  Az aradi Tizenhármat,megbosszuljuk mindahányat!!!!”
 • 2. f.varga 2009. október 06. 14:05
  „Azt elfelejtette a cikk szerzője megírni, hogy Dr. Habsburg György melyik rendezvényen koszorúzott, és párttársai Bokros Lajos és az MDF.-es Ibolya segitettek -e neki?!”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. október 06. 13:38
  „Rosszul van írva: csak 11 honvéd tábornokot végeztek ki, mert Kiss Ernő honvéd altábornagy, Lázár Vilmos pedig honvéd ezredes volt. Előbbi eggyel magasabb, utóbbi eggyel alacsonyabb rendfokozat a tábornoknál (vezérőrnagynál).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfű: milliós bírság

A lakosság és a gazdálkodók egyre inkább odafigyelnek rá, hogy területükön ne legyen parlagfű. Tovább olvasom