Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Áttolják a hidat a folyón

Győr - Hétfőtől a munkásoké a terep a Szigetet Révfaluval összekötő leendő Mosoni-Duna-hídnál. A kivitelezők azért szorítanak, hogy a következő háromnegyed évben ne legyen árvíz.

Megtörtént a munkaterület-átadási, -átvételi eljárás a leendő győri Mosoni-Duna-hídnál péntek délben, így nincs akadálya annak, hogy a munka érdemi része is elkezdődjön. Kovács Ákos, a közbeszerzési eljáráson nyertes, a Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft. és a Mahíd 2000 Zrt. alkotta konzorcium projektvezetője lapunknak elmondta: hétfőn azonnal nekilátnak a feladatnak, mert rendkívül feszített munkatervet kell betartaniuk ahhoz, hogy jövő augusztusban már valóban autók gördüljenek át Révfalu és Sziget között. Földmunkákkal, közműfeltárásokkal és -kiváltásokkal nyitnak. Emellett annak szorítanak, hogy jövő tavasz végéig ne legyen nagy árvíz, mert akkor kényszerszünetet kell tartaniuk.

Fűke Péter és Kovács Ákos a terület helyszínrajzát nézi a Vásárhelyi Pál hídon. Fotó: Krizsán Csaba
Fűke Péter és Kovács Ákos a terület helyszínrajzát nézi a Vásárhelyi Pál hídon. Fotó: Krizsán Csaba

A szoros határidő mellett a másik nehézséget maga a helyszín jelenti. A nagy gépekkel szűk utcákon kell eljutni a majdani hídfőkhöz. Ráadásul a közelben két egyetemi projekt – a fejlesztési központokat, könyvtárat, aulát is magában foglaló, ˝új tudás-, oktatási és közösségi tér˝, valamint egy kétszintes parkolóház – építése folyik majd. Nem véletlenül hívta fel Fűke Péter, a győri önkormányzat városépítési osztályvezetője a pénteki eseményen a figyelmet, hogy a kivitelezőknek egymáshoz is alkalmazkodniuk kell.

Maga az acél főtartós, vasbeton pályalemezes híd nem igényel különleges technológiát. Kovács Ákos kérdésünkre elmondta, hogy a Budapesten elkészülő acél főtartókat a szigeti oldalon szerelik össze és onnan tolják át fokozatosan a révfalui oldalra. Ehhez úgynevezett műszigeteket építenek mindkét oldalon, azaz egy-egy földnyelvet hoznak létre a folyómederben.

A látványos munkafolyamatokat közelről figyelheti a nagyközönség, a köznyelvben csak kis Erzsébetként ismert Vásárhelyi Pál gyaloghíd ugyanis egészen addig a helyén marad, amíg párján nem indul meg a forgalom. Ezt csak jövő ősszel szedik szét darabokra. Hogy hol állítják fel újra, még nem tudni.

A beruházás első ütemeként egyébként jövő augusztusra az új hídon túl megépítik az ahhoz csatlakozó utakat a Kálóczy téri csomóponttól a Töltésszer utcáig. Az előbbi helyen körforgalmat, az utóbbin lámpás kereszteződést hoznak létre. A második és a harmadik ütemben 2012 tavaszáig a két városrészben alakítják át a csatlakozó úthálózatot további körforgalmakkal, villanyrendőrökkel, egyes szakaszok egyirányúsításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri ellenőrzés: drog volt az autóban

Négy fiatal ellen indított eljárást a Győri Rendőrkapitányság kábítószerrel visszaélés miatt. A kapitányság felderítő alosztályának munkatársai a körzeti megbízottak bevonásával tartottak ellenőrzést Abdán csütörtökön.
Tovább olvasom