Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Árvíz - Bőny, Mezőörs, Rétalap - 150 állat fulladt vízbe

A napok óta tartó eső miatt homokzsákokkal védik a házakat, de a három faluban több utca is víz alatt van.

Rétalapot kocsival csak földúton lehet megközelíteni

A helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy a településen 150 növendékborjú fulladt vízbe.

Kövi Pál rétalapi polgármester hétfőn délután még arról panaszkodott, hogy órák óta hiába várják a homokzsákokat. ˝Végül aztán sikerült szereznünk innen-onnan, Koroncóról, Bőnyről. Sikerült úrrá lennünk a helyzeten, mindössze egy családot kellett kiköltöztetni rokonokhoz˝ – mondta. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a község feletti mélyvonulat gátját erősítik, mely a Mezőörs felől érkező vizeket tartja vissza. A települést közúton azonban nem lehet megközelíteni sem Bőny, sem Mezőörs felől, s ez súlyos gondokat okozhat.

Néhány bőnyi nem hajlandó költözni

Bőnyön eddig 165 embert költöztettek ki az ár miatt otthonából, de sokan közölték: a veszélyek dacára sem mennek - tájékoztatta a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-t kedd este.

Huszonhatan mondták, hogy nem hagyják el otthonukat, de öten végül meggondolták magukat; a többiek pedig aláírták a nyilatkozatot, hogy saját felelősségükre maradnak az épületben.

A faluban két lakatlan vályogház hátsó fala nem bírta a terhelést és napközben ledőlt - közölték, jelezve, hogy a településen még valamelyest emelkedhet a kiáradt Cuhai-Bakony-ér vízszintje, ugyanakkor az elmúlt két napban legtöbb kárt elszenvedő Mezőörsön már folyamatos az apadás.

A víz most a patak alsóbb folyásánál fekvő Győrszemerén okoz gondot a katasztrófavédelem közlése szerint. itt helyiek és önkéntes tűzoltók próbálják megvédeni a komolyabb károsodástól azt a néhány házat, amelynek padlóján már most is pár centis vízréteg áll. Rétalapon a helyiek védekeznek a települést veszélyeztető áradás ellen - külső segítséget egyelőre nem kértek.


Mezőörs zsákfalu lett

A 81-es főút menti község Székesfehérvár-Kisbér felőli végénél lévő híd és annak környéke járhatatlan a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt. A víz már a templom környékén járt, amikor Mezőörsön jártunk.

A tűzoltók a csónakokba pakolják a homokzsákokat, amelyekkel a házakat védik az utcán hömpölygő víztől. Fotók: Cseh Róbert

Gátat építenek Rétalapon - Fotó: Tudósító
Mezőörs 2010.05.18. - Fotó: Tudósító

Civil Katasztrófavédelem alakult

A szervezet Győr és vonzáskörzetében működik, a környékről várják a jelentkezőket, vagy olyan távolabbi településekről, ahonnan gyorsan tudnak jönni a segítők, ha kell.

Jelentkezni a onkenteskatasztrofavedelem@gmail.com címen vagy a 06/70/618- 80-86 os telefonszámon lehet.

Polgárőrök, rendőrök, tűzoltók dolgoznak azon, hogy a házakba ne törjön be a víz, amely a falu délkeleti felén az utcán hömpölyög, s itt-ott térdig ér. Hivatásos tűzoltók érkezetek Mosonmagyaróvárról is, de még a győrszemerei önkéntes tűzoltók járművével is találkoztunk. A megfeszített munka ellenére több házba már betört a víz, sokakat kellett házaikból kiköltöztetni, sokan pedig készenlétben állnak, hogy ideiglenesen rokonokhoz, ismerősökhöz vagy a helyi református szeretetotthonba költözzenek. Tanítás nincs a helyi iskolában, ahogy az óvodában sem; ezekben az intézményekben a mentésben dolgozók számára adnak meleg italokat, szendvicseket.A falut délután már Nyalka felől sem lehetett megközelíteni, vízátfolyások miatt lezárták az utat. Pér felől a félkész 81-es főúton lehet még eljutni a faluba, azonban az utat sok helyen már majdnem elérte a belvíz.

Mezőörsi helyzetkép hétfő délután.
A Cuhai-Bakony-ér Mezőörsön 65 házat zárt el 18 óráig, 160 lakót kellett kitelepíteni.


Bőnyben az árkok sem bírják

A Fekete-Víz-ér (Concó-patak) áradt meg olyannyira, hogy a Táncsics utcai házakat homokzsákokkal kell védeni. A falu keleti utcáin a belvíz is komoly gondokat okoz, több pincében, kertben áll a víz, néhány útszakaszon vízátfolyás miatt nehéz vagy már-már lehetetlen a közlekedés.

Egy Táncsics utcai idős asszony azt mondta, a hatvanas évek óta nem emlékszik ilyen áradásra. A pincéjéből hiába szivattyúzzák ki a vizet, a természet azt azonnal pótolja. A kertjében múlt héten volt permetezés, az ágyásokat is rendben tartja, de most minden veszni látszik: a krumplinak és a hagymának csak a teteje látszik ki a vízből.

A bőnyi asszony kertjéből alig látszik valami a víz miatt.

- Az árkok elbírnák vinni a vizet, de ahhoz tisztán kéne tartani azokat - mondja. A háza előtt betonozott árok van, de az is megtelt, s már az útra folyik rá az összegyűlt esővíz.

Bőnyi helyzetkép hétfő délután.
25 házat zárt el a víz hétfő 18 óráig, 70 embert telepítettek ki Bőnyben otthonából emiatt.


Rétalapon is homokzsákok
Rétalapon a falu közepén áll a víz, itt is homokzsákokkal próbálják védeni a házakat. Az egyre magasabb vízbe gumicsizmás biciklisek és traktorok hajtanak inkább csak bele: ők is az ár megfékezésén dolgoznak.

Rétalapi helyzetkép hétfő délután. Fotók: Cseh Róbert

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. lótusz 2010. május 24. 18:39
  „köszönet a gárdistáknak. hol volt a kétharmad????volt olyan település ahol a polgármester részegen fetrengett míg a jobbik és az új magyar gárda zsákokat pakolt.”
 • 88. modullady 2010. május 21. 20:42
  „bojtár-
  Örülök hogy túl vagytok a nehezén és, jó tudni hogy a bajban számíthatunk a Magyar Gárdára....:)”
 • 87. bojtár 2010. május 19. 20:00
  „Én meg szeretném megköszönni a településünk nevében a MAGYAR GÁRDA álltal felkinált segítséget,többet kaptunk tölük mint az elmult 15 évben a kormánytól és természetessen minden önzetlem embernek akik segíteni tudnak a bajban.”
 • 86. loki 2010. május 19. 18:22
  „kedves igazmondó menj el orvoshoz hogyan lehet ilyet írni sajnos szörnyű volt ezt nézni. Nem tudom láttad e a képeket szerinted ahol fél méteres víz van a házba az mikorra szárad fel. Előbb gondolkodj aztán írj. Raktad volna te is a homokzsákot akkor majd kellően elfáradtál volna aztán nem irogatnál ilyet. Gondolkodjál.”
 • 85. KIMA 2010. május 19. 17:43
  „kedves kisalföld!
  nem fulladt bele 150 borjú a vízbe sem rétalapon, sem mezőörsön”
 • 84. Üntyőpüntyő 2010. május 19. 16:27
  „Na mi van Fanni? Ezekre mér nem írsz vissza? Tudod az előzőket amit írtam: akinek nem inge nem veszi magára. Vagy talán te is azok közé tartozol, akik nem csináltak semmit? Körbe rakták a házatokat zsákkal aztán te csak nézted? Azt hittem te egy normális csaj vagy. Lehet hogy tévedtem.”
 • 83. egylány00 2010. május 19. 14:53
  „ajj rossz nézni még a képeket is... szegények:(”
 • 82. marianna1211 2010. május 19. 13:22
  „78-nak. Erre mondják, hogyha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”
 • 81. Seszi31 2010. május 19. 12:54
  „Kedves Igazmondó!Majd ha te sem anyádék nyakán élsz,hanem a munkádból megtakarított pénzből vett házat viszi el a víz,és nem lesz hova és miből menned,majd akkor dumáljál!!!!”
 • 80. kungfupanda21 2010. május 19. 12:47
  „78.nak
  Örülük h ilyen jól szórakozol mások gondjain.Majd ha a te házad árassza el mi is ezt mondjuk!Adja az ég,mert megérdemelnéd....”
 • 79. valaki_ 2010. május 19. 11:50
  „Elgondolkodtató hogy sokan mennyire nem éreznek együtt a másikal!Bojtár kitartás a munkához!Azt nem értem az Önkéntes tüzoltó egyesületek miért nem segítenek a bajban?”
 • 78. igazmondó 2010. május 19. 11:47
  „ez csak víz... hipp-hopp felszárad”
 • 77. Üntyőpüntyő 2010. május 19. 10:29
  „Különben nem tudom miért kell rám támadni. Egy ember félreértelmezi, és akkor mindenki más már csak azt látja. Soha senkinek nem akarnék rosszat. Épp ezért írtam, hogy aki tud inkább személyesen segítsen (és azon belül hogy segítség sok mindenen lehet érteni). Mert sokkal jobb érzés.”
 • 76. gabor892 2010. május 19. 09:45
  „Bőnyön kinntvoltunk az éjjel, úgy néztük hogy valamennyit már tetőtözött, éjfélkor már homokzsákokat se kellett vinni sehova, reméljük javul a helyzet. tömören ennyi.”
 • 75. MTT 2010. május 19. 08:47
  „61-hozzászólásához:Mezőörsre a Magyar Gárda is kb: 50 fővel, számolatlanul-Périek, Mindszentiek, Tápiak, Tápszentmiklósiak-Bársonyosiak,Nyalkaiak voltak buszokkal, saját autóval, szerszámokkal..Jött mindenki, aki egy kicsit is EMBERNEK érezte magát.Tették a dolgukat. KÖSZÖNJÜK.”
 • 74. mr_akkush 2010. május 19. 06:43
  „Nincs hozzájuk semmi közöm,csak kérdeztem?”
 • 73. Seszi31 2010. május 19. 06:17
  „Jó reggelt!Tudna valaki újat mondani Bőnyről?Emelkedett még éjszaka a víz?És az idő milyen?”
 • 72. Mankapunka 2010. május 19. 00:12
  „46. Üntyőpüntyő 2010.05.18. 18:24

  Mankapunka: Ezt ÉN írtam, és összvissz 2 helyen van fent!!!

  Közlekedési hírekben mindenhol lehetett olvasni!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 71. Goy 2010. május 18. 22:01
  „Re.:61.mr_akkush Miért kellene fényezni őket,ezért is alakultak nem?????”
 • 70. bojtár 2010. május 18. 21:53
  „. modullady 2010.05.18. 21:39-->tenks”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így hömpölyög a megvadult Cuhai Bakony-ér! - videóval

Tovább olvasom