Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Ártatlant tepertek le az utcán a TEK-esek és a rendőrök, fizetnek

Konyhanyelven szólva lyukra futottak a terrorelhárítók és a rendőrök, amikor rablónak néztek egy férfit és közeli hozzátartozójával együtt megbilincselték. Fejükre csuklyát húztak a nyílt utcán. A Győri Ítélőtábla kártérítésre kötelezte őket.

Az ORFK és a Terrorelhárítási Központ (TEK) jogi képviselője is a Győri Ítélőtáblán ült szerdán, mivel két férfi beperelte a fegyveres szervezeteket.

A Tatabányai Törvényszék már korábban igazat adott nekik, a Győri Ítélőtábla azonban az első foknál is markánsabban emelte ki: teljesen jogellenes volt az intézkedés.

Bizonyos, hogy utólag az intézkedőket sem kell irigyelni a malőr miatt, bár személyesen ezt nem kérdezhettük meg...

A terrorelhárítók nem tréfálnak... Fotó: illusztráció
A terrorelhárítók nem tréfálnak... Fotó: illusztráció

A rendőrség operatív nyomozást folytatott egy csoportos rablás ügyében, s a megfigyelt címen egy olyan férfi jött közeli hozzátartozójával, akinek fizikai adottságai igen hasonlítottak az erőszakos rablóéra. Emellett más egyezések is megtévesztették a hatóságot, például, hogy Citroënnel jött az emberük.

Az intézkedéssel megbízott terrorelhárítók megbilincselték a két gyanútlan arra járót, fejükre csuklyát húztak, földre szorították őket a nyílt utcán. Nem tanúsítottak ellenállást, hiszen kisebb bajuk is nagyobb volt, mégis ebben a mederben folyt tovább az intézkedés. Miután a magát igazoló hozzátartozó nem szerepelt a körözötti listán, szabadon engedték, a rablónak nézett férfi azonban csak a lakásán tudott igazolványt mutatni. S bár itt véget is érhetett volna a tortúra, bevitték a kapitányságra és négy óra elteltével engedték el.

Horzsolások a testen, szorongás és megalázottság, amit az emberek előtt zajló jelenet jelentett számukra – ezekre hivatkoztak a polgári perben, a bíróság szerint joggal.

A meghurcolt felperes 1 milliót, társa félmilliót követelt, a Tatabányai Törvényszék pedig félmillió-félmillió forintos kártérítést állapított meg nekik azzal, hogy az ORFK és a TEK ezt egyetemlegesen fizeti meg (vagyis úgy osztoznak a költségen, ahogy jónak látják). Ugyanakkor megadták az alpereseknek azt, hogy a bilincs és az intézkedés – tekintettel az általuk várt erőszakos emberre – nem volt jogszerűtlen, csak az intézkedés elhúzódását nem indokolta semmi.

A rendőrség és a TEK a szolgálati szabályzatra hivatkozott: az intézkedést ilyenkor
be kell fejezniük. Egy igazolvány még nem döntő jelentőségű, s túl nagy a kockázata annak, hogy egy erőszakos bűnözőt engednek szabadon, mielőtt bizonyosan meggyőződnek személyazonosságáról. Hozzátették: ehhez elő kellett állítani, s végül beszélni a tanúkkal.

A Győri Ítélőtáblán dr. Havasiné dr. Orbán Mária tanácsa kimondta: az egész eljárás jogszerűtlen volt, lévén hogy ártatlan emberekkel szemben történt. Ezért 750 ezer forintra emelte a kártérítés összegét és a törvényes kamat megfizetésére is kötelezte a szerveket. Az ítélet jogerős.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LCD-tévét loptak a győri hotelből - felismeri őket?

A Győri Rendőrkapitányság a hotel biztonsági kamerájának felvételei alapján keresi a három… Tovább olvasom