Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Arrabona Városvédők: Mélygarázsdöntést csak ásatás után!

„Az ókori és újkori maradványok a város történetének jelentős emlékei. A tér rendezésének szándéka lehetőséget nyújt feltárásukra, megismerésükre. A bemutatás miatt a mélygarázsról csak a feltárások után lehet dönteni, így a legfontosabb a kutatás minél előbbi megkezdése. A jelenlévők szerint a maradványok megőrzése előnyben részesítendő a parkolóval szemben" – ezt az állásfoglalást adta ki a Műemléki Tanácsadó Testület a múlt hónapban a győri Dunakapu tér fejlesztésével-átalakításával kapcsolatban.

A szervezet véleményét a mélygarázs ötletét elutasító győri Arrabona Városvédő Egyesület juttatta el tegnap szerkesztőségünkbe.

A hivatalos iratból kiderül az is, hogy a testület április 12-i ülésén részt vevő régészek – Müller Róbert és Takács Miklós – megerősítették, hogy jelentős régészeti emlékek kerülhetnek elő a tér alól.

Szerintük pontosan nem tudható, mennyit bontottak vissza a város védműveiből, az viszont ismert, hogy a városfal egykor széles sávot foglalt el bástyával, kazamatával, ágyúudvarral. Kiemelték, hogy mindezek bemutatandó város- és hadtörténeti értékek lehetnek.

Aláhúzták a római maradványok értékét, különös tekintettel arra, hogy itt húzódott a világörökségi helyszínnek javasolt limes. (A limes a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített határvonal, amelyet sáncok, árkok, őrtornyok, erődök alkottak.)

A testület azt is kifejtette, hogy a tér rendezésének szándékával egyetért.

Olvasóink írták

 • 18. pancser 2011. május 20. 00:26
  „Egy frászt! A turista oda megy ahol meg tud állni az autójával és van parkolóhely. Győr lenne a rombolás városa? Csak egy kanyart kell tenni az Ipari parkban, az Audivárosban , nem kell hozzá túl sok ész, hogy valaki eldöntse, a rombolás városa -e Győr vagy az építésé. Nem egyes, hanem mínusz nulla az osztályzat részedre.”
 • 17. Torbius 2011. május 19. 15:16
  „Igaz kedves pancser, Győr ma fogalom.
  Csak az nem mindegy, hogy mi miatt? Mert be lehet kerülni a "fogalmak" közé úgy is, hogy a rombolás városa, az eszetlen mutyizó vérnarancsok kánaánja...
  De erre nem jönnek majd a turisták, max te mész, kedves pancser a modern üvegkalitkába slukkolni a pásztoraid dákóját...
  A turista nem a mélygarázsra jön, de ezt már párszor megtárgyaltuk.
  De látom, ezt nem vagy képes felfogni, mert te csak a papagáj kommandó diszpintye vagy, és csak a hülyeséget ismételgeted...”
 • 16. pancser 2011. május 19. 15:03
  „15-höz! Aki nem tud alkalmazkodni a korhoz....... Győr tud, és a Belváros is életre kel, csakhogy ahhoz épeszű gondolkodásra van szükség. Ez megvan, akadnak persze másmilyenek is, de remélem a vezetés elég erős bázissal rendelkezik a városban, a megyében az országban ehhez. Győr nem csupán egy a magyar városok közül, Győr ma fogalom. Ha több hasonló város lenne a Hazában, egészen gazdag ország lennénk.”
 • 15. Torbius 2011. május 19. 08:11
  „Pancser hős cincér...
  "Legyaloglom bármelyikőtöket"...pffff...
  Tán ismersz esetleg valakit személyesen?
  Azért a hozzászólasaidból nem az derül ki, hogy szereted használni azokat a sejjhajjodból kinövő csökevény végtagjaidat.
  Az derül ki, hogy ha tehetnéd, akkor te még a plázában is autóval mennél üzletről üzletre, és ki lennél akadva, ha valahol nem lenne elég széles a ruhapolcok között a közlekedő, mert nem fér a modern autód...
  Az ilyen majmoknak találták ki a mekkdrájvot is...
  Na de mindegy, már nagyon elmentetek a személyeskedés felé, nem szeretnék beállni a sorba, bár nehéz megállni...
  Mondjuk amiért kapod a zsetont a birkapásztoraidtól, az a terv sikeres...
  Hangulatkeltés, városvezetőség agyondícsérése, modern, letisztult, pláza, üvegépületek, audi, dohos tégla...ismerjük.
  Köszönjük is szépen, de most ülj le, egyes...! :D”
 • 14. Révfalui-szúnyog 2011. május 19. 07:39
  „Ha jól tudom, ma rakják markolóval platóra a Dunakapu rakparton parkoló autókat, melyek útban lesznek az útépítésnél. Azaz, ma kezdődik a nemulass! Hogy létezik, hogy erről egy sort sem lehetett olvasni itt a Kisalföld onlineon? A papíros variációban lehet, hogy benne volt, na de ki vesz ma már papíros újságot, pláne ezt?”
 • 13. jégcsákány 2011. május 19. 02:03
  „Pancser - tudjuk, hogy a te véleményed pontosan megegyezik az előtted szólóval,
  vagyis a város vezetés véleményével aki a fejlődés elkötelezett híve és minden amit
  tesznek Győrért , a győriekért történik,- helyesebben azokért a győriekért akik
  benne vannak a " buliban",- úgy mint te pancserkám ! Csak tudod az a furcsa az
  egészben ,hogy a szövegek és cselekedetek nem egyeztethetők össze.
  " Majd a régészeti feltárások után döntünk "- arról amit már csináltatunk ,- terveztetünk
  gőzerővel ,- az út is ilyen. A gomb már adott,- majd hozzá alakítjuk a többit. Korrekt ? tájékoztatás ?”
 • 12. pancser 2011. május 18. 21:32
  „11! "DON" te mint aki kivont karddal védi a belvárost az infrastruktúra fejlesztésétől, tudnod kéne, hogy Venezia sem tengertől elzárt terület már, több sávos hídon lehet eljutni a lagúnák városába. Miért? Talán kitalálod, ha el nem borít az indulat! Na ezért kell a győri belváros közlekedési viszonyait is megváltoztatni. Ami a fizikai képességeimet illeti, legyalogolom bármelyikőtöket az tuti. Utálok 35 fok Celsiusban a napon és szeretem az üzletek hűvösét, nem hinném, hogy csudabogár lennék, sőt szeretem a kocsi farához tolni amit vettem. Ez van kedves uram, alighanem te és a hozzád hasonlók a kuriózum! Láttál már parasztot életedben? Nem hinném! Azok szívósak és kitartóak, még abba is belebetegednél ha csupán nézni kéne őket, pedig a te őseid is azok voltak, de hát erős elődöknek néha gyenge utódai lesznek!”
 • 11. DON 2011. május 18. 18:15
  „pancser!
  Nem megmondtam, hogy kibicnek kuss?:)
  Azért nem mész a belvárosba, mert elcsökevényesedett csülkeid nem képesek 50 méternél hosszabb távon elcipelni a gyorskaján hízlalt valagadat! Mert neked könnyebb megállni egy pláza parkolójában és a légkondis betondzsungelben ténferegni, ahol 10 méterenként padok vannak a magadfajta holt lelkeknek!
  Mióta tartozik egy Műemléki tanácsadó Testület az akadékoskodók közé? Mióta nevezik fejlődésnek a múlt sárba tiprását?
  Neked út kellene Velencében a Ca´doro-ig is? Képzeld csak, a turisták nagy része hajlandó gyalogolni a Szent István úttól a Dunakapu térig, mert VÁROST AKAR NÉZNI! Nem autózni akar, hanem sétálni egy kellemeset, élvezni a napfényt, fagyizni, emberek között lenni.
  Nem mindenki akkora paraszt, hogy motorháztetőn akar szalonnázni az Eiffel-torony tövében, mint te!”
 • 10. pancser 2011. május 18. 17:03
  „7--hez! Tudod mi hemzseg? A növendék szúnyogok azok igen, az állott vízű gödrökben. Ahhoz, hogy egy városrész megközelíthető legyen a vásárlók, a turisták számára, hogy egyáltalán élet legyen ott, nem kell semmi egyéb, mint parkoló és út. A magam és a többi hétköznapi nagyszámú látogató manapság elkerüli a Belvárost. Mit keresnénk ott? Az üzletek leépültek, parkoló nincsen, ki a fenének van kedve cipekedni, drága parkolási jegyeket venni? Így aztán a műemlékeket sem nézegetjük, a hangulatos közök, utcácskák, egészen másnak tűnnek mint mint kellene, így nem kaphatnak kellő értékelést az odalátogatóktól. Ha nem vettétek volna észre a Belváros életre keltése a városvezetés célja, amivel mindenki egyetért, a szokásos, divatos "védjünk meg valamit" fontoskodókon kívül.”
 • 9. apex 2011. május 18. 16:22
  „Pancser típusú gondolkodók! Dózeroljunk el mindent ami a múltra emlékeztet, pl. a temetőket is? A múltja jelenti az ember számára a gyökeret, enélkül csak egy tyúkudvarban kapirgáló baromfi lenne. A plázák, a mély és magasgarázsok értéktelen betonförmedvények, ezekre cserélni a múlt emlékeit bűncselekmény. Ha a régészeti feltárás egy évig tart, én szívesen kivárom. Bárcsak az elk..rt Széchenyi tér esetében feltárták volna a föld alatt rejtőző értékeinket, majd megtekinthetővé tették volna azokat a tér kialakításakor. Sajnos a politika érdeke érvényesült akkor is, azaz minnél gyorsabban befejezni, nem számít a pénz és a múlt tisztelete. Az eredmény pedig egy sivár, szürke csőtöréses hangulatnélküli tér lett. Ezeket a pancsermunkákat mi győriek fizetjük meg.”
 • 8. tótbéla 2011. május 18. 15:39
  „Szegény pancser orbantizmusban szenved, borkazmussal súlyosbítva. De lehet, hogy nem is szenved szegény pára, hanem élvezi oktalan létének minden percét.”
 • 7. Révfalui-szúnyog 2011. május 18. 14:54
  „Ami a holt lelekeket illeti, most értem haza biciklivel. Két irányban is keresztülkerekeztem a városon, a Kisfaludy utca és a Dunakapu határolta területen. Alig lehet előre jutni a tömegben, az utcákon és tereken hemzseg a nép, noha a leghétköznapibb hétköznap van. Viszont tegnap átmentem a Baross hídon és a Zrínyi utca, Somogyi Béla utca, Magyar utca vidékén tekertem. A Leier mélygarázs üresen tátongott, szándékosan ellenőriztem. Csak autóikhoz vagy házukba, munkahelyükre igyekvőket láttam, sehol egy darab sétálót. Lehet, hogy a plázába kellett volna benéznem, elvégre az is a déli városrészben van, ami Pancser szerint a nyüzsgő negyed. Hátha akadt volna ott egy-két félholt lélek.”
 • 6. Lendvai_Ildi_néni 2011. május 18. 14:37
  „jaja, jobb is egy mélygarázs, mint egy kocsma!

  pedig mindkettő fizetős.”
 • 5. pancser 2011. május 18. 14:20
  „Nagy a szája egyeseknek, de remélem győz a józan ész és félresöprik az akadékoskodókat és végre megindul a a Belváros rendbetétele. Ha nem, a holt lelkek meg a nemzetiség lakóterévé válik no meg néhány, a büdös kocsmát kedvelő tanyájává!”
 • 4. Orso 2011. május 18. 12:03
  „Most ért oda az április 12-i ülésről a papír? Hm. :)”
 • 3. mozart 2011. május 18. 10:17
  „Remélem elmossa az építkezést jó sokszor a Duna :-) A révfalusiakra gondoltak ilyen esetben?”
 • 2. Révfalui-szúnyog 2011. május 18. 10:04
  „Tábornok úr!
  Egy ásatás időtartama valóban kiszámíthatatlan, ugyanis jó esetben nem gazdasági, hanem kultúrális szempontok irányítják. A Széchenyi tér esete felvillantotta a harmadik, a lobbik és csúszópénzek szempontját is. Mondják, ez a trend. Szerintem pedig jobb trend volt, amikor efféle önös cselekedetekért legott karóba húzás járt. Ó áldott és igazságos feudalizmus!

  A Dunakapunál a helyzet egyértelmű, a régészek csak azért nem mondják ki előre, mit fognak találni, mert a régészet tudomány, ami bizonyítás nélkül semmit nem ér. A kérdés csak az, lesz-e lehetőségük a bizonyításra. Ugyancsak a feudalizmusban elég volt megmutatni a corpus delictit.
  Elhülyült demokráciánkban ez is másképp van. Most dokumentálni kell, amit vagy megnéznek az illetékesek, vagy nem. A lényeg úgyis a dokumentációs fedezék, amely mögött a lobbik nyugodtan bálozhatnak. Mivel a dokumentálás időbe telik, könnyen lejárhat a határidő s akkor a győri vár és a római limes nem is létezett, Pálffy vitéz pedig csak egy retro celeb, kinek szerencséje volt, hogy akkoriban még nem bírságolták a petárdázást.

  Az is nagy kérdés, vajon mi, mezei győriek láthatjuk-e, mi van a tér alatt, azaz jótékonyan rácsos kerítéssel veszik-e körbe a magterületet, avagy átláthatatlan fallal? A garázsistáknak nyilván az a célja, hogy a régészek minél rövidebb ideig piszmogjanak és minél kevesebb leletet mutassanak fel. A kazamatások célja vélhetően a teljes feltárás lendületes elvégzése, és nem az időhúzás, hisz mindannyian mielőbb szeretnénk meginni első sörünket a feltárt ágyúudvarból nyíló Tivadarka Zamata pincesörözőben.”
 • 1. Tabornok 2011. május 18. 09:11
  „"Arrabona Városvédők: Mélygarázsdöntést csak ásatás után!" Ki fizeti az ásatás költségeit és meddig lehet ásatást végezni ezen a területen!? 1, 5, 10 évig?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortárs építészet az ősi térben

A főapátság időszaki tárlatához kapcsolódva bejáráson mutatták be a kortárs építészet jelenlétét… Tovább olvasom