Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Aranyláz Győrben

Győr - Pénzügyi válságok idején a tünetek közül az utolsó stáció, amikor az emberek a legértékállóbbnak vélt aranyba fektetik megtakarításukat. A BÁV ismét elkezdte gyártani a patinás tömböket. Győrt is elérte az aranyláz.

Történetileg visszatekintve az aranytömbök kereskedelme Magyarországon 1944-ben gyakorlatilag megszűnt, 1950-től pedig törvényi tilalom alatt állt az arany magánszemélyek közötti elidegenítése, vagyis az emberek nem vásárolhatták vagy adhatták el aranyaikat. 1995-től lehetséges újra a szabad kereskedelem, azonban ÁFA terheli a forgalmát, akkor is, ha befektetési céllal vásárolják.

"Igen nagy az arany iránti kereslet"

Védenyi Zsoltné, a BÁV győri zálogfiókjának vezetője elmondta, hogy 2007 januárjában nyitott az üzlet, és a tavalyi év októberétől árusítják az aranytömböket. "A BÁV ezen tevékenységét nem reklámozza, már csak azért sem, mert a készlet nem mindig adott" – hangsúlyozta.

A kisalföld.hu kérdésére, miszerint érezhető-e Győrben is a felvásárlási láz, a zálogfiók vezetője elmondta, igen nagy az arany iránti kereslet az elmúlt hetekben, hónapokban. Olyannyira, hogy pillanatnyilag nincs is készlet a győri fiókban. "A válság napvilágra kerülését megelőzően is vették a tömböket, főleg azok, akik hírt kaptak a közeledő recesszióról, de azóta is folyamatosan vannak megrendelések, mióta egyre többen akár a saját bőrükön is érezhetik a pénzügyi válság tüneteit."

Védenyi Zsoltné arról is tájékoztatott: jelenleg olyan nagy az igény a győriek részéről, hogy már csak az eddig felvett megrendeléseket tudják teljesíteni. "Most már rendeléseket sem veszünk fel, az eddig leadott igényeket pedig a gyártástól függően valószínűleg november elejétől tudjuk majd teljesíteni." Mindehhez az is hozzájárul, hogy Budapest mellett kevés vidéki városban nyílt zálogfiók, így valószínűleg a régió lakosai is Győrt választották, és válasszák majd a jövőben is, ha aranytömbbe szeretnének megatakarítási céllal befektetni.

 Megnevezés

 Visszavásárlási ár

 Eladási ár

 1/2 unciás (15,552 g)

 68.000,- Ft

 92.000,- Ft

 1 unciás (31,104 g)

 130.000,- Ft

 180.000,- Ft

 50,0 g

 200.000,- Ft

 288.000,- Ft

 100,0 g

 395.000,- Ft

 570.000,- FtÉkszerüzletek – igen is, meg nem is

Több győri ékszerüzletben is érdeklődtünk az iránt, vajon az emberek szívesebben vásárolnak-e most ékszereket, bankok helyett ebbe fektetve a pénzüket.

Meglepetésünkre több helyen is azt mondták: nem tapasztalnak észrevehetően nagyobb forgalmat az elmúlt időszakban sem.
Nincs ez így azonban a győri Orex Ékszerüzletben. A cég budapesti marketingese, Magyar Ágnes elmondta: "különösen múlt csütörtök óta tapasztalható jelentős növekedés az arany ékszerek forgalmában". Az ékszerüzlet befektetési célú aranyat egyelőre nem értékesít, azonban a marketinges szerint tervezik ennek a megvalósítását. A kisalföld.hu kérdésére, miszerint ez az ötlet a válság hatására fogalmazódott-e meg, Magyar Ágnes közölte: "egyértelműen igény mutatkozik a vásárlók részéről befektetési céllal az arany megvásárlására, így most dolgozzák ki, hogy az alapvetően ékszerforgalmazással foglalkozó üzlet ez irányba hogyan bővítse tevékenységét".

A Baross út egyik üzletében, a Parti Ékszerboltban kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az arany ékszerek vásárlásában egyáltalán nincs növekedés, még az 5-10-15 százalékos akciók ellenére sem. Ugyanakkor a befektetési érem és aranytömb iránti kereslet ott is nőtt, olyannyira, hogy több érdeklődő is volt már, akinek igényét nem tudták kielégíteni. Az üzlet körülbelül két hét múlva tud ismét aranyból készült érmeket, tömböket árusítani, a készleteket ugyanis addigra ismét feltöltik.

Az élet habzsolása az oka mindennek

A mai válságnak szakértők szerint azonban sokkal mélyebb okai vannak, mint egyszerűen csak a tőzsdei árzuhanások, így a következmények is súlyosabbak. A probléma egyik csapásvonala a kereskedelmi és a befektetési bankok tevékenysége közti szakadékban keresendő, a másik pedig abban, hogy az elmúlt két évtizedben az amerikaiak dinamikusan bővülő fogyasztásaikat és beruházásaikat hitelből fedezték. Így globális egyensúly is felbomlott, amit csak úgy lehetne visszaállítani, ha az amerikai lakosság jóval kevesebbet, az ázsiai pedig jóval többet fogyasztana. A hatalmas fizetésimérleg-hiányt ugyanis a kilencvenes években Japán, az elmúlt 7-8 évben pedig Kína finanszírozta Amerika számára. A pénzügyi válság az egyetlen „lehetőség" vagy inkább válasz a recesszióra, amely leértékeli a befektetéseket, és kikényszeríti a fogyasztás csökkentését – mondják a szakértők.

 

Olvasóink írták

 • 6. Goldmund 2008. október 22. 09:23
  „A bankbetétekre valóban ban garancia. Inkább a részvényeket érdemes aranyra cserélni. Persze nem most, amikor már leestek az árfolyamok, hanem 1-2 hónappal ezelőtt, amikor még csak sejteni lehetett mindezt.
  Egyébként az arany és a részvény árfolyamok mindig ellentétesen mozognak: nagy részvényeséseknél fölmegy az arany ára, amikor pedig emelkednek a részvények, az arany ára stagnál, sőt esik.”
 • 5. miracle 2008. október 21. 21:32
  „Gratulálok a sok hülyének. Aztán majd, ha pénzé kell tenni bukik rajta 40%-ot, de megérdemli. Akinek ennyi fölösleges pénze van mégis mit tojik a "válságtól"? Van-a boltokban minden? Van. Lesz is? Lesz. Meg tudja venni? Meg. Akkor neki hol a válság? Szívó annak van, aki elveszti a munkahelyét, de az biztos nem rudakat vásárol.
  Minden csoda 3 napig tart, majd szépen lecseng ez válság (vagy inkább hiszti?) és kész.”
 • 4. aranyom 2008. október 21. 21:17
  „Valószínű, hogy a személyenként és bankonkénti 13 millió fölötti részt fektették aranyrudakba...
  De nézve az adás-vételi árakat: hát, jó nagyot kell puffannunk ahhoz, hogy ez "gazdaságos" legyen!”
 • 3. georgbb 2008. október 21. 16:55
  „Gratulálok azoknak, akik aranylázban égnek...
  Eszükbe sem jut, hogy a válságot mélyítik akkor, amikor kiveszik a pénzüket a bankból, amire már 13 millió forintig állami garancia van és a kockázatos, aranyba fektetést választják...Csak így tovább, legalább elérjük, hogy nálunk is csődbe jut néhány bank.”
 • 2. Eldorádó 2008. október 21. 15:24
  „Tessék megnézni a névben szereplő filmet! Ennyit az aranylázról, ugyanis az aranyat nem lehet.....”
 • 1. ginger 2008. október 21. 12:04
  „Baromság az arany felvásárlása!!!!
  Lehet hogy jó üzlet ha kilós "kiszerelésben" vásárolod fel!!!
  DE ha csak ékszert vásárolsz, mikor kiléptél az üzletből már csak tört aranyként tudod tovább adni.
  Sok ékszerrel rendelkezem ezek közt található olyan mely kézi "gyártású",/ karkötő/ Mig a fazon ár a 70-es években 35000 forint volt, súlya 38gr, most az eladási értéke/mivel elakartam adni szükségem lenne pénzre/ 70-80ezer forintot kapnék üzletben érte. Ha tovább értékesítenék kb. 100.000 -t tennének rá. JÓ üzlet??? kinek-kinek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelből épül a közösségi ház

Abda - Nagyberuházásba fogott Abda, olyan nagyba, amilyen nem volt az elmúlt évtizedekben a faluban:… Tovább olvasom