Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Aranykoszorú a gazdaasszonynak

"Aranykoszorús gazdaasszony" díjat vett át Kozma Béláné családi gazdálkodó az államalapítás ünnepén a vidékfejlesztési minisztertől. Az elismerést az erdőgazdálkodás és a falusi turizmus népszerűsítésében elért eredményeiért kapta.

Férje halála után vette át a családi gazdaság irányítását Kozma Béláné. A csikvándi asszony – aki eredetileg szőlész-borásznak tanult, majd évtizedekig mérlegképes könyvelőként dolgozott a helyi téeszben – hetven hektár szántó, huszonhárom hektár erdő, néhány hektárnyi rét és egy húsz anyakocás sertésállomány gazdája lett.

Meglévő tudását és tapasztalatát a falvakat járva, fiával ausztriai, erdélyi családi gazdaságokat látogatva gazdagította tovább. A mezőgazdasági vállalkozásuk mellett a falusi turizmus helyi lehetőségein is gondolkodtak.

– Formaként a vendégasztalos kiszolgálás bizonyult a legkézenfekvőbbnek. Minden azt erősíti, hogy ebbe is belevágjunk, hiszen régebben is sütöttem-főztem, még lakodalmakba is, manapság pedig négygenerációs családunknak készítem az asztalravalót.

a
"Aranykoszorús gazdaasszony" díjat kapott Kozma Béláné csikvándi családi gazdálkodó. Fotó: Bertleff AndrásA fiam szakmája szakács, no meg a saját földeken, ólakban meg tudjuk termelni az alapanyagokat és megoldjuk a feldolgozást is – számolt be eredményeikről és terveikről Kozma Béláné, aki a közelmúltban "Aranykoszorús gazdaasszony" díjat vehetett át Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől az erdőgazdálkodás – a helyi erdőtársulás vezetője is – és a falusi turizmus népszerűsítésében elért eredményeiért.

A kitüntetett gazdaasszony elmondta, hogy szomszédjukban nemrégiben megvásároltak egy régi épületet, amit rövidesen felújítanak és ahol a Csikvánd múltját idéző látnivalók mellett terített asztallal – elsősorban maguk készítette „disznóságokkal", az újjászülető pincesoron helyi borral – is várnák és kínálnák a településre érkező vendégeket.

– Olyan életforma számomra és a családom számára is a gazdálkodás, ami kitölti a mindennapjainkat és amiben örömünket leljük. Ez a kitüntetés egy kicsit a férjemet is illeti, hiszen annak idején ő vitt bele, ő erősített abban, hogy érdemes földdel, állatokkal foglalkozni.


Azt vallotta, hogy ebből a családunknak meg kell élni: hitelek nélkül, saját erőből. Hála isten, egyelőre sikerül a biztatásának megfelelnünk és példát tudunk mutatni másoknak is – említette végül Kozma Béláné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggeli autólopás Töltéstaván

Rendőrök helyszíneltek Töltéstaván a Petőfi utcában szerdán reggel, miután autólopásról érkezett… Tovább olvasom