Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Álom marad a VIP-kórterem

Kerek másfél évvel ezelőtt beszélt először a győri Petz-kórház vezetése arról, hogy VIP-kórtermek kialakítását tervezi. Mára úgy tűnik, az esély - egy időre - elúszott...

„Napi nyolc-tízezer forintért hotelszintű szolgáltatást kaphat az a beteg, aki a győri Petz-kórház privát osztályán gyógyul – legalábbis ezt tervezi az intézmény. Húsz ággyal indulhat jövőre a VIP-részleg: a kórháznak ez bevételt hoz, s az is gyanítható, sok páciensnek megér ennyit, hogy nyugati színvonalú kórtermet kapjon" – fontos megjegyezni, ez a cikk a Kisalföld 2005. december 21-i számában jelent meg.

Azóta még egyszer írtunk a témáról, abban a hiszemben, hogy az ügy célegyenesbe ért, hiszen jelentkezett egy lehetséges befektető, készült látványterv is. Cikkünk címe az volt 2006. augusztus 4-én: A VIP-kórtermek ősszel nyitnak. A helyzet az, hogy nem nyitottak, s kevés az esély arra, hogy a jövőben fognak.

A jelen tehát az, hogy nincsenek VIP-kórtermek a kórházban, s belátható időn belül nem is lesznek. Mindez különösen érdekes most, amikor a több-biztosítós rendszerről folyik a vita országszerte.

A szakma ugyanakkor egyre biztosabb abban, hogy ha lesznek is emelt szintű szolgáltatást kínáló kórtermek, akkor azokat minden bizonnyal a magánbiztosítók csinálják meg, s nem feltétlenül állami (önkormányzati) intézményekben, hanem sajátban.

Ez esetben pedig a győri Petz-kórháznak – amelynek fenntartója tudvalevőleg a megyei önkormányzat – egyre kisebb az esélye, hogy a tíz-, akár százmillió forintos fejlesztést náluk végezzék el.

Felhatalmazás volt...

Szakács Imre megyei elnök a Kisalföldnek azt mondta, az önkormányzaton nem múlt, hogy nem lett a tervből valóság. Amikor a közgyűlési döntésekre hivatkozott, kettőre gondolhatott. Az egyik 2005. december 23-án született, ebben a közgyűlés felkérte a kórház főigazgatóját, hogy „a megyei önkormányzat vagyonát érintő, külső befektetőkkel tervezett beruházási elképzeléseit (VIP-kórtermek stb.) terjessze az egészségügyi és szociális bizottság, a vagyonkezelő bizottság és a pénzügyi bizottság elé".

A másik csaknem egy évre rá született, s a határozat így fogalmazott: „A közgyűlés első olvasatban megismerte a Petz Aladár Megyei Oktató kórház Győr, Vasvári P. utcai telephelyén az emelt szintű hotelszolgáltatás kialakításának és működésének szakmai koncepcióját, valamint a várható pénzügyi tervét. A közgyűlés felhatalmazza a kórház főigazgató főorvosát a leendő befektetőkkel történő tárgyalásokra és felkéri, hogy a tárgyalások eredményét részletes gazdaságossági számításokkal alátámasztva terjessze ismét a közgyűlés elé legkésőbb 2006. december 31-ig."

...pénz azonban nem

Prof. Oláh Attila orvos igazgató, aki a tervek felvetésétől (tehát az elejétől) részt vállalt a VIP-kórtermek lehetséges kialakításában, azt mondja ellenben: mindez sajnos nem sokat ért. „Valóban a bizottságok előtt is beszámoltam arról, milyen előnyei lennének ennek a beruházásnak.

A képviselők azonban az »igen« kimondása előtt pluszelemzéseket vagy újabb hatástanulmányt kértek, az idő haladt, s közben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy erre nem tud sem a kórház, sem pedig a fenntartója pénzt áldozni.

A megszorítások pedig ez után jöttek... A befektetők ugrásra készen állnak, halljuk, tudjuk mi is; s azt is, hogy a pénzüket minden bizonnyal már nem a mi kórházunkba hozzák. A VIP-kórtermekre ezért most nem látok esélyt."

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó szívvel motoroztak

Ötödik alkalommal rendezett nemzetközi motorostalálkozót a hétvégén a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre a győrújbaráti ifjúsági táborban. Az eseményen összesen mintegy négy-ötezren vettek részt. Az összejövetellel egy hétéves kisfiú gyógyulását is támogatták a résztvevők. Tovább olvasom