Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

˝Állati jó˝ lett a felújított Füles bástya

Farkasszemet nézni egy anakondával, közelről figyelni a kajmánok vacsoráját vagy a levélvágó hangyák szorgoskodását – nagy kaland, ráadásul szombattól ehhez ki sem kell tenni a lábunkat Győr belvárosából! Szerdán átadták az egykori győri vár felújított bástyáját, amely az állatkert egzotikus bemutatótereként nyílik meg a nagyközönség előtt.

Hatalmas óriáskígyók, virgonc selyemmajmok, színpompás trópusi halak fogadják az érdeklődőket a XVI. századi egykori győri vár bástyájában, amely évtizedek óta a látogatók elől elzárva állt. Most azonban megtelt élettel, és a föld alatti kazamata a győri Xantus János Állatkert „kihelyezett belvárosi tagozataként" csábítja a föld alá a környékbelieket és a turistákat egyaránt. Szlogenje – „Kalandra le!" – nem túlzás, hiszen a felújított bástya igazi kuriózum: egy helyen mutatja be a múlt győri emlékeit és a dél-amerikai esőerdők élővilágát.

A különleges párosítás nem is annyira merész, mint első hallásra tűnik. „A legtöbb, amit a gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" – idézte Goethét dr. Andréka György, az állatkert igazgatója az átadáson, majd hozzátette: itt megismerhető a város múltjának egy darabja, miközben megmutatja, hogy minden lehetséges. Az intézmény ráadásul – mint azt Borkai Zsolt győri polgármester hangsúlyozta – remek (s a város más részein is megvalósítható) példa arra, hogyan lehet a múlt emlékeit és a mai kor vívmányait, élményeit egy helyen, méltó módon bemutatni a közönségnek.

A több mint harminc egzotikus állatfaj nem csak a gyerekeket varázsolja el. Fotó: Bertleff
A több mint harminc egzotikus állatfaj nem csak a gyerekeket varázsolja el. Fotó: Bertleff


A színház mögötti Füles bástya kilenc hónap alatt, 85 százalékos európai uniós támogatással újult meg, összesen 150 millió forintból. A belváros szívében több mint harminc egzotikus állatfaj költözött a föld alá a lomha leguánoktól a trópusi törpemajmokig. Amellett, hogy a varázslatos miliő közel hozza a dzsungel világát a látogatókhoz, ez lesz az állatkert oktatóközpontja is: az oktatóteremben képzett zoológusok várják délelőttönként az iskolai osztályokat. A Füles bástya szombattól mindennap délelőtt 10 és este 7 óra között látogatható.

A Füles bástya számokban
Dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója néhány izgalmas számadattal jellemezte a bástyát – na és persze a megnyitásig vezető utat: 600 négyzetméternyi bemutatótér, 20 óriási akvárium és terrárium, 70 köbméter víz, 10 év álmodozás és 2 éves előkészítés, 270 nap kemény felújítási munka.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a károsultakat

A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel… Tovább olvasom