Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Állandó éjszakázóknak kevesebb pótlék jár

Mondja meg már valaki, ügyvédre gondolok, jár-e az új törvény szerint állandó éjszakásoknak a 30 százalék éjszakai pótlék vagy sem? Hogy lehet az, hogy az egyik cégnél igen, a másiknál nem? - teszi fel a kérdést olvasónk.
Olvasói kérdés
Mondja meg már valaki, ügyvédre gondolok, jár-e az új törvény szerint állandó éjszakásoknak a 30 százalék éjszakai pótlék vagy sem? Hogy lehet az, hogy az egyik cégnél igen, a másiknál nem?
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) tisztségviselői – Molnár Ákos és Potyondi Antal – adtak felvilágosítást a témában. Tájékoztatásuk szerint az új törvény alapján a több műszakos tevékenység keretében foglalkoztatottaknak, ha rendszeresen változik a beosztásuk, a munkakezdésük ideje, akkor a 18 és 6 óra közötti időszakban végzett munkájuk után 30 százalékos bérpótlék jár. Ez nem keverendő össze a műszakpótlékkal. Akik állandóan éjszakára vannak beosztva, azoknak 15 százalékos műszakpótlék jár. Már akkor is jár ez a műszakpótlék a nem több műszakos munkarendben alkalmazottaknak, ha munkaidejükből egy órát meghaladó időtartam a 18 és 6 óra közötti időszakra esik.
Szakértőink szerint ahhoz, hogy olvasónk eldönthesse, más cégnél több pótlékot fizetnek-e a törvényben meghatározottnál, alaposan ismernie kellene az ott dolgozók munkaszerződését, munkabeosztását. Persze dönthet úgy a munkaadó, hogy a jogszabályokban előírtnál több pótlékot fizet munkavállalóinak, de ez a tisztségviselők tapasztalata alapján ritka. Arra azonban tudnak példát, hogy egy-egy munkahelyi szakszervezeti csoport a munkaadói oldallal kollektív szerződést kötött és abban egyezett meg a bérpótlékokról, a műszakpótlékokról, magasabb pótlékokról, s azok ilyen esetben az összes dolgozóra vonatkoznak. Az Audi szakszervezete például nemrégiben új kollektív szerződésben érte el, hogy megmaradjanak a régi műszakpótlékok a győri gyárban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos aratás, apró hiányosságok

Az aratáshoz kapcsolódó ellenőrzések során a megyében kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak a… Tovább olvasom