Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

Alapítvány a múlt és a jövő szolgálatában

Felpéc - Tíz éve szolgálja a faluközösséget sokrétű ténykedésével a Felpécért Alapítvány. Programjai az egészségmegőrzéstől a helytörténeti gyűjtőmunkáig terjednek.

Egy köztiszteletnek örvendő vállalkozó jóvoltából jött létre tíz évvel ezelőtt a Felpécért Alapítvány, amely a településen és a környékben lakók életminőségének javítását határozta meg elsődleges céljaként. Programjait a kuratórium ennek szellemében állította össze. Így például egészségmegőrző, betegségmegelőző, szociális, a nevelést, oktatást támogató, kulturális, környezetvédelmi és sporttevékenység jellemezte az elmúlt évtized önkéntesekre épülő munkáját.

Dombi Alajosné, a kuratórium elnöke elmondta: a Felpécért Alapítvány nevéhez fűződik például – helyi összefogással – a községi egészségterv elkészítése, az általános iskolások úszásoktatásának anyagi támogatása, felnőtt és gyermek kézműves-foglalkozások indítása, az ehhez szükséges eszközök – fazekaskorong, égetőkemence, szövőkeretek – vásárlása. Az alapítvány kuratóriuma gyűjtötte össze a község történetét, annak dokumentumait, ebből könyvet szerkesztettek és adtak ki. Az evangélikus gyülekezettel közösen teleházat nyitottak, oda eszközökre pályáztak, sikerrel. Jótékony akciót szerveztek egy helybéli cukorbeteg kislány gyógykezelésére, színvonalas műsorral emlékeztek meg – kopjafát avattak – a 300 éves felpéci oktatás jelentőségéről.


– Alapítványunk egy örökségvédelem alatt álló házat kapott ajándékba, amelyet felújítottunk és egy alapos gyűjtés eredményeként, az ódon falak közé falumúzeumot és tájházat rendeztünk be – emlékezett az öt évvel ezelőtt történtekre Dombi Alajosné. – Nemcsak tárgyakban akarjuk megőrizni a múltat, hanem a hajdani falusi-népi életmódhoz kapcsolódó rendszeres foglalkozásokkal szeretnék továbbplántálni az élő hagyomány szeretetét is. Rendszeresen megszervezzük a hagyományőrző szombatokat, amikor a kulturális programok – táncház, kézműves-foglalkozás, mesemondó est – mellett például kenyérsütést is tartunk nagyanyáink receptje alapján kemencében. A jövőben szeretnénk az alapítvány oktatást, nevelést segítő, kulturális tevékenységét felerősíteni, hogy valamiképp pótolni tudjuk azt a hiányt, amit az iskola megszűnése okoz.

Nemcsak tárgyakban akarják megőrizni a múltat Felpécen, hanem a hajdani falusi-népi életmódhoz kapcsolódó rendszeres foglalkozásokkal is szeretnék továbbplántálni az élő hagyomány szeretetét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már harmincezren látták a Munkácsy-kiállítást

Győr - Egy hete még arról számolhattunk be, hogy kitüntető figyelmet kapott a győri… Tovább olvasom