Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

˝Aki dolgozik, az legalább egyék...˝

Négy év alatt a létminimum szintjére emelné a minimálbért a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Ennek módjáról szakértői háttéranyagot, javaslatot dolgozott ki, amit tárgyalási alapnak szán.

A MaSZSZ területi tisztségviselői, Molnár Ákos és Potyondi Antal a keddi sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a magyarországi dolgozók negyede annyi bért visz haza havonta, ami a statisztikai hivatal által számítottak szerint nem elég a megélhetéshez.

A KSH adataira alapoztak, amikor azt mondták, hogy a törvényi minimumot keresők aránya Győr-Moson-Sopron megyében 20,6, Komárom-Esztergomban 14,4 százalék. Viszont a Győr-Moson-Sopron megyei adóhatóság hétfői tájékoztatása szerint még rosszabb a helyzet, mert a dolgozók harmada, 32 százaléka minimálbérre volt bejelentve tavaly.

A minimálbér jelenleg hazánkban bruttó 101.500 forint, a létminimum 87.500 forint. Így jelenleg a nettó minimálbér összege a létminimum 76 százaléka. A kettő közti távolság fokozatos csökkentését tartja szükségesnek a szakszervezet, s a bérfelzárkóztatási programot javaslata szerint többek közt a személyi jövedelemadóra vonatkozó átmeneti kedvezményekkel lehetne megvalósítani, a vállalkozások terheinek csökkentését pedig kompenzációs pályázati alap létrehozásával.

– A munka nem előre visz, csak épp hogy életben tart – hangsúlyozták a tisztségviselők s szerintük ez tarthatatlan, mert azok tömegei is szegények, akik teljes munkaidőben dolgoznak. „A termelési költségek csökkentését mindig a bércsökkentéssel kezdik, pedig az a költségeknek csak kis hányada." – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A MaSZSZ szakértői anyag úgy számol, hogy a létminimum 2018-ra körülbelül 98.200 forint lesz. Ehhez ekkora összegű nettó minimálbér kellene. Azaz a következő négy évben 47,7 százalékos, évente átlagosan mintegy tíz százalékos nettó emelésre van szükség.

Ez az érdekvédők meggyőződése alapján a vásárlóerő növekedése révén élénkítené a gazdaságot, s elkezdené felfelé nyomni a béreket magasabb jövedelmi kategóriákban is.

Ha eléri négy év múlva a minimálbér a létminimumot, akkor az még mindig nem jelent majd nyugati bérszínvonalat a dolgozók tömegeinek az érdekvédők szerint. A MaSZSZ azzal is egyetértene, ha népszavaz lenne a témában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzó ajtókkal, lökhárítókkal ment a VW Győrben - fotó

Az autó úgy vett részt a győri forgalomban, hogy hiányoztak a karosszéria elemei. Tovább olvasom