Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Akadálymentesítés: tisztul a látássérültek jövőképe Győrben? - Videó

A vakokra és gyengénlátókra is egyre gyakrabban gondolnak a közintézmények vezetői Győrben, ha akadálymentesítésről esik szó, azonban a kerékpáros sáv sárga csíkjai gyakran még mindig hatalmas kihívások elé állítják a látássérülteket.


A látás, hallás, illetve mozgássérültek számára megteremtett akadálymentesített környezet az utóbbi években már nem csak Európai Uniós elvárás, hanem egyre erősödő lakossági igény Győrben is.

Míg a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedéséről, illetve ügyintézéséről már a legtöbb közintézmény gondoskodott, a vakok és gyengénlátók esetében mindennek teljes körű megvalósítása 2012-ig biztosan várat magára.

Szeiber Lászlóné Tara segítségével kel át az úttesten. Fotó: Cseh Róbert
Szeiber Lászlóné Tarára hagyatkozik, ha tájékozódni kell. Fotó: Cseh Róbert

2012-re Győr összes bírósága akadálymenetes lesz

– Egy-két éve, amióta az Európai Unió pályázati lehetőségeket biztosít akadálymentesítésre, egyre inkább megfigyelhető, hogy az intézmények a vakok igényeire is odafigyelnek. A könyvtárak és a bíróságok kiemelkedően jó partnereink, mert ők előre kérik ki véleményünket, ha ilyen beruházásra költenek.

Azonban rajtuk kívül leginkább csak a felújítás után kapkodnak a fejükhöz az intézmények vezetői, hogy együttműködési szerződést írjunk alá velük, de ilyen esetekben nem teljesítem kérésüket – fogalmazott Szakály Melinda, a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron megyei Egyesületének elnöke, akinek véleménye valóban fontos volt a győri bíróságok és a városi könyvtár vezetőinek is. 

A Győri Ítélőtáblát az utóbbi időszakban már akadálymentesítették, így a vakok és gyengénlátók, valamint a siketek és nagyothallók számára is könnyebbé vált a közlekedés az épületben. November végére a Győri Városi Bíróság ebből a szempontból is korszerűsödik: lesz hangos térkép, Braille-írással működő gép és vezetősáv a vakok és gyengénlátók számára.

Braille-billentyűs számítógép a könyvtárban. Fotó: Cseh Róbert
Braille-billentyűs számítógép a városi  könyvtárban. Fotó: Cseh Róbert

Hasonlóan alkalmazkodott a látássérültekhez a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár is. Horváth Sándor Domonkos, a könyvtár igazgatója úgy tájékoztatta portálunkat, az épületben található Braille-billentyűs internet kapcsolattal rendelkező számítógép, képolvasó, hangos könyv, illetve nagyítógép is.

Gondot okoz a sárga csík

– Az utcai közlekedést szerencsére egyre inkább könnyítik a kattogó hangú jelzőlámpák. Mostanában már a járdaszegélyeket is speciális burkolattal látják el, így az átkelési csomópontok, illetve a veszélyzónák bottal is érzékelhetővé válnak.

Ami balesetveszély forrása, az a bicikliút. A sárga csíkot egy vak soha sem fogja érzékelni – vetette fel panaszát Szakály Melinda, aki ebben az ügyben nem tud előrébb lépni, ugyanis elmondása szerint az útkezelő szervezet nem értesíti egyesületüket, ha kerékpárutat fest fel valahová.

– Többször jeleztük már problémánkat, így néhány helyen már térkővel burkolják a kerékpárutat, ami óriási segítség, azonban a legtöbb utcán még küzdünk a sárga csíkokkal – tette hozzá az elnök, akinek panaszait a gyakorlatban is megtapasztalhattuk, amikor Szeiber Lászlónét, a hét éve teljesen megvakult nyugdíjast kísértük az egyesület előtti járdán.

– Még a felbontott útburkolat mellett is jól tájékozódom, de sok gondot okoz számomra, hogy nem érzem, merre van a bicikliút. A felfestést kutyám sem észleli, így jelezni sem tud, ha rossz sávban közlekedem – avatott be a látássérült, aki elmondása szerint csak olyan helyre megy szívesen, amit ismer, kísérője vagy kutyája nélkül pedig nem tudná megfelelően intézni ügyeit.

Videó: Cseh Róbert

Vezetőcsík és kapaszkodók a kórházban

– A tájékozódásban Tarára, a kutyámra hagyatkozom, ha valahol elakadok, segítséget kérek. Így boldogulok a legtöbb közintézményben is. Eddig mindenhol elfogadták, ha Tarával tértem be egy hivatalos helyiségbe vagy egy üzletbe. A kórházban, ahol nehéz eligazodnom, szerencsére már régen jártam, de a portás korábban mindig elkísért a megfelelő ajtóig – mesélt tapasztalatairól Szeiber Lászlóné.

Az akadálymentesítés bevezetésével kapcsolatban, a jelenleg is felújítás alatt álló, Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat is felkerestük.

– A portaszolgálat kötelessége a látássérültek eligazítása. Amennyiben nincs a beteggel kísérő, tudunk erre a célra megfelelő személyt biztosítani. Az új épületeink pedig már teljes körűen akadálymentesítve lesznek – tudatta dr. Skaliczky Zoltán, szervezési igazgató, aki azt is kiemelte, hogy az építkezés miatt megváltozott betegutakat már ellátták megfelelő jelzésekkel, vezetőcsíkkal és kapaszkodókkal, amelyek segítik a vakok, gyengénlátók közlekedését.

A hétköznapi ügyintézés egyszerűsödésével párhuzamosan a lakosság körében még mindig nem világos, hogyan lehet segítséget nyújtani egy látássérült  embernek.

Ezért a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesülete Hogyan segítsünk címmel kidolgozott egy kiadványt, ami itt olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai járatok Győrben: Ön szerint szükség van bagolybuszokra?

Szeptember 17-18-án ismét igénybe vehetik az ingyenes éjszakai buszjáratot a fiatalok Győrben. Menetrend szerint induló bagolybuszokra azonban egyelőre nincs pénz. Tovább olvasom