Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Ahol kevés a pénz, ott a vita

Egyre bizalmatlanabbak a lakásszövetkezetek tisztségviselői iránt a lakástulajdonosok.

A tapasztalatok szerint ennek csak ritkán az az oka, hogy törvényt szegnek. A viták inkább abból adódnak, hogy romlik a kiskeresetűek anyagi helyzete.

– A tömbházak működtetése drága, a lakásszövetkezetek tulajdonosai viszont jellemzően kiskeresetűek – szögezte le a lakásszövetkezetek és társasházak megyei érdek-képviseleti szervezetének (Latész) elnöke, Petróczkiné dr. Imre Veronika. Az elmúlt negyed században csak egy olyan ügyről tud tagjaik körében, amikor tisztségviselő törvényt szegett.

Néhány esetben indult vizsgálat, de nem nyert bizonyítást a hanyag vagy a hűtlen kezelés. Manipulációkra alig van mód, mert minden szövetkezeti pénzmozgásnak – bevételnek-kiadásnak – nyoma kell legyen, könyvelő kell az adminisztrációhoz. Mivel több olvasónk mégis azt gondolja, hogy lakásszövetkezetük a pénztárcájuk hátrányára működik, kérésükre jogi lehetőségeikről adunk tájékoztatást.

A fizetési kötelezettségükkel kapcsolatos iratokba betekinthetnek, így például egy-egy munkálat elszámolásába. Ha azt gyanítják, hogy pénz tűnt el, a rendőrségen vagy az ügyészségen kezdeményezhetnek büntetőeljárást. Ha a megszavazott közgyűlési határozatokról, végrehajtásukról van szó, a cégbírósághoz fordulhatnak, amely a lakásszövetkezetek törvényességi felügyeletét látja el. Azt azonban tudni kell, hogy határozatot szótöbbséggel lehet megszavazni és a tisztségviselőnek akkor is azt kell végrehajtania, ha nem egyezik mindenki érdekével.

– A legnagyobb gond az érdektelenség – szögezte le az elnök és indokként hozzátette: sokan nem járnak közgyűlésre, ezért szinte nincs olyan, hogy első összehívásra már határozatképes, azaz a tagok több mint fele megjelenik. Pedig a lépcsőházi beszélgetésekből nem mindig szerezhető hiteles információ. A közgyűlésen lehet a mérleget és a költségvetést elfogadni, a tisztségviselőket megválasztani és felmenteni.

Utóbbit akkor kezdeményezhetik a tagok, ha legalább 10 százalékuk ilyen napirenddel kéri közgyűlés összehívását. Az indítvány megfogalmazásához jogi segítség szükséges. Beadása után 45 napon belül kerülhet sor a gyűlésre, azon már az új jelöltet is meg kell nevezni.

Ingyenes tanácsadás

Ha a lakásszövetkezet a Latész tagja, a tulajdonosok jogi segítséget, felvilágosítást kérhetnek a megyei szervezetnél (96/314-864). Jellemzően ilyenkor kiderül, hogy a gondjuk nem is probléma, csak félreértés. Az elnök szerint ellentétek jobbára azokban a lépcsőházakban adódnak, amelyeknek bérleti díjakból nincs bevételük. Amelyekben például üzlet működik, azokban általában nem kell pluszpénzt adniuk a lakóknak felújításra, karbantartásra, működtetésre és a havi közös költség alacsony.

Olvasóink írták

 • 3. Tabornok 2010. július 22. 09:12
  „"- A legnagyobb gond az érdektelenség "
  Ez így van.”
 • 2. Tabornok 2010. július 21. 18:28
  „"Ahol kevés a pénz, ott a vita"
  Sok háznál azért kevés, mert a házkezelő, közös képviselő, lenyúlja.
  Pl.: Két 4 szintes kislépcsőház festése, több, mint 600 ezer forint. Szerintetek???”
 • 1. Tabornok 2010. július 21. 14:44
  „"(Latész) elnöke, Petróczkiné dr. Imre Veronika. Az elmúlt negyed században csak egy olyan ügyről tud tagjaik körében, amikor tisztségviselő törvényt szegett." Járjon utána, akkor tudni fogja!
  A legnagyobb győri ingatlankezelő Zrt., folyamatosan törvényt szeg. A társasházi számvizsgálók tudják. Meg kell őket kérdezni, ha érdekel egyáltalán valakit!
  Mondjam még?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyíthatatlan betegség: egyre gyakoribb a sclerosis multiplex

Magyarországon mintegy nyolcezer sclerosis multiplexes beteg él. Elsősorban a fiatalokat, közülük is… Tovább olvasom