Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Agarak küzdenek a Rába mentén

Rábapatona - Két nap alatt 15 országból 450 agár méri össze gyorsaságát a világbajnokság szombaton kezdődő futamain.

Európa egyik legkorszerűbb pályája 16 éves fennállása során harmadik alkalommal kapta meg a rangos verseny rendezési jogát.

Európa legjobb, legkorszerűbb és – talán emiatt – legnépszerűbb agárversenypályájaként tartják nyilván a rábapatonait. Így nem véletlen, hogy a létesítmény több mint másfél évtizedes fennállása során idén harmadik alkalommal kapta meg a világbajnokság rendezési jogát.

A rangos versenyről tartott hétfői sajtótájékoztatón Mohos Péter, a szervező Pro Patria Alapítvány titkára elmondta: a szeptember 4-én kezdődő világbajnoki futamokra rekordszámú, 450 nevezés érkezett. A Rába-parti településre a hazai versenyzőkön kívül Németországból, Csehországból, Hollandiából, Belgiumból, Ausztriából, Svájcból, Finnországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Oroszországból és idén először Romániából, Horvátországból is várnak indulókat.

Bencze Béla, a Rába Versenyagár Egyesület elnöke arról számolt be, hogy a rábapatonai világbajnokságon induló 14 fajta közül 176 nevezővel legnépesebb a whippetek mezőnye. A második ˝legerősebb˝ fajta 76 nevezővel az angol agarak csoportja. Ezenkívül – többek között – magyar, afgán, perzsa, kis olasz, orosz, arab és spanyol agár is szerepel szép számmal a versenyen. Megemlítette, hogy a 44 tagú magyar csapatban az angol és a magyar agárból neveztek a legtöbbet. A szombati versenynapon – többek között – a legkisebbek, a kis olasz agarak és a legnagyobbak, az ír farkasagarak, vasárnap pedig – sok más mellett – a versenypályák királyai, az angol agarak állnak rajthoz.

Idén félmillió forinttal és két közmunkással támogatta a helyi önkormányzat a pályát fenntartó alapítványt. Jutasi Kálmán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a községnek az idegenforgalom és a hírverés szempontjából is fontosak az agárversenyek. Megemlítette, hogy az elmúlt években több európai agaras telepedett le Rábapatonán és a kistérségben. Ezért is vállalta idén Borkai Zsolttal, a megyeszékhely polgármesterével a világverseny fővédnökségét.

Megnyitó agarakkal és fúvószenével

A rábapatonai agár-világbajnokság ünnepélyes megnyitóját szeptember 3-án 17 órakor tartják az agárpályán. A rendezvényen többek között Martin Haas, az Európai Agár-versenybizottság elnöke, Borkai Zsolt, Győr, Jutasi Kálmán, Rábapatona polgármestere mond köszöntőt. A megnyitón közreműködik a Győri Fúvós Együttes. A futamok szombaton és vasárnap is 9 órakor kezdődnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévnyitó az Apáczai-karon - galéria

A hétfői ünnepi tanácsüléssel megkezdődött az idei tanév a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai… Tovább olvasom