Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Abdán vesztegel Schuster repülőgépe

Csak az idő repül, az abdai repülő, az IL–18-as továbbra is ott áll Győr határában. Rudolf Schuster volt szlovák államfő, illetve a kassai repülőmúzeum kapja meg kölcsönbe.


A gép egy csapásra országos ismertséget szerzett pontosan egy hónappal ezelőtt, amikor kiderült, hogy Rudolf Schuster volt szlovák államfő, illetve a kassai repülőmúzeum kapja meg kölcsönbe.
Napra pontosan egy hónappal ezelőtt, elsőként írtuk meg, hogy „Kassán landol az abdai repülő". Az egész magyar sajtó ezzel a géppel volt akkor elfoglalva, a repülőt darabonként el is kezdték szállítani... aztán a bontás megakadt. Hosszú hetek óta nem történt semmi, ugyanolyan állapotban látni, mint ahogy az első cikkünkhöz fotóztuk. Kiderítettük az okát.

Samu Ádám, a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. szóvivője megkeresésünkre elmondta: a gép nem a magyar, hanem a szlovák fél miatt vesztegel még mindig Abdán. A megállapodás része volt ugyanis – ahogy egyébként meg is írtuk –, hogy a szállítás költségeit a szomszédos ország állja.

 Nemcsak látszat, valóság is –  A gép még szinte teljes egészében itt maradt. Fotó: Mészáros Mátyás
Nemcsak látszat, valóság is – A gép még szinte teljes egészében itt maradt. Fotó: Mészáros Mátyás

Jelenleg az a közbeszerzési eljárás folyik a határ túloldalán, amelyen kijelölik a feladatot elvégző céget. Ha ez meglesz, akkor még mindig az időjárásnak van kitéve a győztes vállalkozás. Esős időben, felázott talajon nem lehet a darut biztonsággal rögzíteni, amely az óriási géptestet képes kiemelni. És ez csak egy feltétel, amelynek meg kell felelni.

Lehet, laikus a kérdés – mondtuk –, de miért kellett nagy dérrel-dúrral szétszedni már januárban a gépet, ha tudni lehetett, hogy a szárnyaknál megakad a dolog, s hetekig tartó pályáztatással/várakozással számolhat a szlovák fél?

Samu Ádám elmondta: „A januári szállítást a szlovák hadsereg végezte, s akkor még úgy gondolták, hogy a géptestet is el tudják ők szállítani. Később felvetődött, hogy a törzset csak több darabban tudnák elvinni valamelyik katonai gépükön. Ezt a Légiközlekedési Kulturális Központ mint a repülőgép tulajdonosa nem támogatta, mert a törzs szétszerelése, majd újra összeillesztése bonyolult művelet lenne, másrészt nem tenne jót az öreg repülőgépnek. Mi kölcsönbe adtuk, s ha szétszerelnék, akkor sokkal inkább ki lenne téve az időjárás veszélyeinek, mint így. A szlovák partner ezért más megoldást keresett, s kiírták a pályázatot. Speciális szállítóra van szükségük. Így bár pár héttel később, de egyben érkezik a repülőgép törzse Kassára."

Az olvasók tehát még hetekig látni fogják a maradék géptestet, tulajdonképpen az „abdai repülőt", mert a gép nagyobb része még itt van. Hogy meddig, az kérdés. Tippelni nem akar senki, de valószínűleg nem tévedünk azzal, ha március végét, április elejét valószínűsítjük. Schuster majd akkor ünnepel.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnője nevére szóló kedvezménnyel vonatozott, a győri rendőrségen kötött ki

Nemzetközi gyorsvonaton akarta igénybe venni a 23 éves nő a kedvezményt, a 35 éves férfi munkatársa… Tovább olvasom