Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A zenéből barátság született

Győr - Nagy sikerű koncerttel szerepelt a megyeszékhelyen a Pacific Boychoir Academy Grammy-díjas fiúkórusa. Az amerikai együttes az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont vendégeként érkezett a folyók városába.
Sajátos közösség az Oaklandben működő Pacific Boychoir Academy kórusiskola. Az intézményben 4.-től 8. osztályig tanulnak a gyerekek, az oktatás-nevelés középpontjában a zene áll. Fiúkórusuk – professzionális együttesként – három éve járja az Egyesült Államok és a világ koncerttermeit. Egy szerencsés internetes találkozás eredményeként a napokban Győrött is bemutatkoztak.

Trefil Carmen és Iván Gabriella a világhálón találtak egymásra. Az előbbi az oaklandi kórusiskola – édesapja révén nyúli gyökerekkel büszkélkedő – ének-zene tanáraként, az utóbbi a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont kórusának karnagyaként ápolja Kodály örökségét és vallja, hogy a zene nemcsak élmény, hanem határok fölötti közös nyelv is.

– A magyarországi program részeként Gabriella és Koppány László igazgató úr kezdeményezésére és jóvoltából valósulhatott meg győri szereplésünk. Nekem azért jelentett külön örömet, mert kicsit hazajöttem – említette Trefil Carmen, akit számos gyerekkori emlék fűz Győrhöz, Nyúlhoz. – A Pacific Boychoir Academy százhúsz tagú kórusából tizenkilenc fiúval érkeztünk, akiket az ilyen külföldi fellépések megtanítanak arra is, hogy miként kell viselkedniük egy számukra idegen országban. Megjegyzem: az utazásunk előtti időben lelkesen tanulták például a magyar köszönéseket.


Trefil Carmen hangsúlyozta: nyitottak minden kultúrára, együttműködésre. Mivel az Apor-kórussal közös ügyet képviselnek, a kapcsolat folytatásaként a győrieket tengerentúli vendégszereplésre hívták.

Az amerikai fiúkórust Kevin Fox vezeti, készíti fel. A neves karnagy lapunknak elmondta: az, hogy egyszerű iskolai együttesből Grammy-díjas kórussá válhattak, az állhatatos munka mellett annak a magas szintű zenei kultúrájú környezetnek is köszönhető, amelyben dolgoznak, szerepelhetnek. Miután megteremtették a minőségi, csak rájuk jellemző, egyedi hangzásvilágot, felfigyeltek a Pacific Boychoir Academy fiúkórusára, elfogadták, elismerik őket. Ennek eredményeként olyan nagy hírű együttesekkel léphetnek fel rendszeresen, mint a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar.

– Ha valaki valami nagyon szépet álmodik, ahhoz megtalálja a társakat és az utat is – vélekedett a most született barátságról Iván Gabriella, a győri kórus karnagya. – Számunkra is küldetés a zene, a magyar kóruskultúra bemutatása. A sors minden bizonnyal ezért hozott össze bennünket amerikai barátainkkal.

Olvasóink írták

  • 1. Hoffmann Gréta 2008. október 16. 18:26
    „Nekem emlékezetes emlék marad,mert én is szerpeltem a fiúkkal a Zsinagógában.Nagyon jó volt velük ez a pár nap amit Győrben töltöttek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdasági válságban vagyunk, de most olcsón tankolhatunk

Bár lassan három hete másról sem szólnak a hírek, mint a hitelválságról, úgy látszik, a bankok… Tovább olvasom