Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A zene hete Győrben

Kilencedik éve a hazai művészetoktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtókat díjazzák, – az elismeréseket a zsinagógában adták át az egyéni kitüntetetteknek, valamint a díjazott intézmények képviselőinek.

Az országos rendezvényt Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója nyitotta meg, a városvezetés nevében pedig Ottófi Rudolf alpolgármester köszöntötte a program résztvevőit.

Kiemelte: sivárabb lenne a világ csak a saját világunkkal, – a művészek: festőink és zenészeink örök értéket közvetítenek, amelyre mindig szükség lesz. Ember Csaba, a hazai zeneiskolák és művészeti iskolák szövetségének elnöke a kedvünkért összeszámolta: hazánkban ma 102 ezer növendék tanul zenét, a társművészetekkel együtt pedig a művészeti nevelés mintegy 240 ezer kis- és nagyobb diák életét teszi harmónikusabbá.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


„Az igazi persze az lenne, ha a heti egy helyett legalább két-három ének-zene óra lenne az iskolai órarendekben, de ugyanilyen probléma, hogy – noha az állam elismeri a zenei nevelés fontosságát – anyagilag nem jut elég pénz e területre. Pedig a világ legnagyobb zenekaraiban ott vannak a magyarok, s a hazai zenei oktatás – élén a Kodály-módszerrel – világhírű."

Kiállítás és konferencia
A Liszt Ferenc Zeneiskolában a Kovács Margit ÁMK és az Apor Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek alkotásaiból nyílt válogatás, a rendezvénysorozat szombaton a Győri Zenei Nevelési Konferenciával, illetve koncerttel folytatják.
Dr. Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára úgy vélte, a műfaj velejárója a nemzetköziség, amely a határok lebontásával hódítja meg a közönséget. Kizárólag anyagi okok miatt azonban nem szabadna egyetlen zenetarnárnak, vagy muzsikusnak sem külföldön vállania munkát: emígy a versenyképesség megteremtése – a fizetést és a szabadságot illetően – sürgető feladat.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


A győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, az Etalon Alapfokú Művészeti Iskola és a győri Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek színvonalas műsorát követően dr. Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára és Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke adta át az idei elismeréseket.

 A „Magyar művészetoktatásért" emlékplakett díjazottjai: (egyéni kitüntetettek)

– Homor Istvánné, a budapesti Hubay Jenő Zeneiskola nyugalmazott igazgatója
– Major Edit, a budapesti Rácz Aladár Zeneiskola nyugdíjas tanára
– Pallagi Judit, a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola tanára
– Békefi Antal Attila, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanára
– Laczó Zoltán, a LFZE nyugdíjas docense
– Nógrády László, a Budapest XIII. kerületi Zeneiskola nyugdíjas tanára
– Rázga József, a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Zeneiskola nyugalmazott igazgatója
(intézmények)
– Kiskőrös, Városi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
– Kisvárda, Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola
– Mezőtúr, Bárdos Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Pécs, Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Művészeti Iskola.
Képalá: - Az országos rendezvény gálaműsorán a győri Tánc és Képzőművészeti Iskola diákjainak bemutatója osztatlan sikert aratott.
- Békefi Antal egykor Győrben tanult, ma a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanszékvezető tanára dr. Gyimesi Lászlótól és Ember Csabától vette át kitüntetését.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencmillió a tehetségekre

Prezentációs és önismereti tréning indítását is tervezik szeptembertől a tehetségeket felkaroló… Tovább olvasom