Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

A turisztikai és a mérnökképzés a sláger

Győr-Moson-Sopron - Holnap jár le a jelentkezési határidő az egyetemekre, főiskolákra felvételizők számára. A tavalyi tapasztalatok alapján megyénkben a turisztikai, a mérnök-informatikai, a művészeti és az építőmérnöki képzés vonzza a legtöbb hallgatót.
Az idei slágerszakokról viszont a napokban még bizonyosan nem fogunk beszámolni, mivel az egyetemeknek, főiskoláknak már második éve nem „dukál" B jelentkezési lap, így a felvételizők adatlapjairól minden intézményt a felvételi központ tájékoztat. Jelenleg már csak egy nap áll rendelkezésre az űrlapok feladására, s a postai tapasztalatok alapján nem kizárt, hogy ma dömping várható. Igaz ugyan, hogy a felvételizők többsége az internetes jelentkezési utat választja, ám ha nem regisztráltatták magukat az „Ügyfélkapun", akkor nekik is el kell küldeniük – lehetőleg ajánlva – a hitelesítő adatlapot erre a címre: 1380 Budapest, Pf. 1190. (Ugyanide várják egyébként a hagyományos úton küldendő lapokat is.) Ami a várható dömpinget illeti, természetesen nem vagyunk jósok, de az kiderült, hogy az elmúlt napokban alig nőtt a postai forgalom. Reizerné Bella Rita, a győri 2-es posta vezetője szerint tegnap délelőtt talán ha tíz jelentkezési lapot adtak fel a Révai utcában, s keddre is mindössze harminc jutott. Ennél nyilván jóval nagyobb az érdeklődés, azt pedig nehéz elképzelni, hogy a nagy többség egyenletesen és folyamatosan adta volna fel lapjait az elmúlt hetekben, hónapokban.
Arra nincs lehetőségünk, hogy minden információt megadjunk a jelentkezni kívánóknak, akiknek ma már egyébként is „gyorssegélyre" van szükségük. Ezért javasoljuk, hogy alaposan olvassák el a „www.felvi.hu" tanácsait, hiszen ma már nem kétkedhetünk abban, hogy mondjuk egy frissen érettségizett fiatal valamiképpen hozzá tud férni az internethez.

Ami a felsőoktatási intézmények várakozását illeti, a tavalyi tapasztalatok alapján előrevetíthető, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem karain a turisztikai, vendéglátói, valamint a művészeti képzés lesz a sláger, míg a győri Széchenyi István Egyetemen a mérnök-informatikus és az építőmérnöki szak a legnépszerűbb.

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora elmondta: az intézmény széles körű „marketingtevékenységet" folytat, például sikeres road show-k révén ismertetik meg a leendő hallgatókkal az egyetem 65 szakját. A rektor hangsúlyozta: nem csak a slágerképzések iránti érdeklődést próbálják tovább erősíteni, a professzor vallja, hogy azokat a szakokat is propagálni kell, amelyekre nincs olyan sokszoros túljelentkezés, mint például a turisztikára. Erdőmérnökre, környezetmérnökre, agrármérnökre, vadgazdálkodóra ugyanis mindig szüksége lesz az országnak, lehet, hogy ténylegesen majd éppen öt év múlva, amikor a most jelentkezők végeznek. A 7 millió hektáros magyar föld igényli a szakértelmet, ráadásul az agrármérnököknek lehetőségük van magánvállalkozásban is boldogulni – hangsúlyozta dr. Faragó Sándor, aki szerint egyébként a hallgatók jó része az utolsó pillanatban dönti el, hogy milyen szakra kíván jelentkezni.

Porubszky Mónika negyedéves gazdálkodás szakos hallgató a Széchenyi-egyetemen. Bízik benne, hogy tudására igény lesz, amikor diplomát szerez. Fotó: H. Baranyai Edina

Ami a győri Széchenyi-egyetemet illeti, dr. Kóczy T. László, az egyetem dékánja büszkén számolt be arról, hogy a műszaki tudományi képzést végző intézmények közül országosan második helyen végzett a győri, ha azt vesszük, hányan jelölték meg első helyen. A nagy múltú műszaki egyetemeket tehát lekörözve az élvonalba került, s miközben átlagosan 10–20 százalékkal csökkent hazánkban tavaly a felvételizők száma, a győri műszaki karon ez a szám 2 százalékkal növekedett. A dékán közölte: nagy érdeklődést remélnek a mesterkurzusokra, ebből tavaly 4-et indítottak, s idén nem kizárt, hogy további 4 vagy akár 6 új képzési iránnyal gazdagodik a paletta. A 4 legnépszerűbb szak valószínűleg idén is a mérnök-informatikusi, az építőmérnöki, a villamosmérnöki és a gépészmérnöki lesz a Széchenyin.


Jelentkezés március 17-ig

A mesterképzésekre egészen március 15-ig jelentkezhetnek a diplomával rendelkezők. Mivel a határidő munkaszüneti napra esik, ezért a jelentkezéseket a legközelebbi munkanap, azaz március 17-én éjfélig lehet benyújtani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rektorok, dékánok a műszaki oktatásról

Győr - A Magyar Rektori Konferencia Műszaki Szakbizottsága tegnap a Széchenyi-egyetemen Manherz… Tovább olvasom