Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A törvény miatt ürülnek ki a lépcsőházak

Tartva a tűzvédelmi bírságtól, a legtöbb lakóközösség elkezdte a lépcsőházakban lévő tárgyak, bútorok s virágok eltakarítását. Nem értik, hogy miért kell még a falról is leszedni a dísznövényeket, azok miért akadályozzák a tűzoltókat.

A katasztrófavédelem célja nem a büntetés, hanem a szabályok betartatása.

A Kisalföld március 6-án számolt be arról, hogy a tűzvédelemmel foglalkozó kormányrendelet számos előírása közül több olyan van, amelyik közvetlenül érinti a lakosságot, s 23 olyan szabálytalanságot határoz meg, amelynél a tűzvédelmi hatóság nem mérlegelhet, ki kell szabnia a bírságot.

Sajnos ezeket a virágokat is be kell vinni a lakásba a lépcsőházból, ahol Baranyai Béla a közös képviselő. Fotó: Mészáros Mátyás
Sajnos ezeket a virágokat is be kell vinni a lakásba a lépcsőházból, ahol Baranyai Béla a közös képviselő. Fotó: Mészáros Mátyás

A társasházaknál, legyenek azok panel- vagy téglaépítésűek, a közös képviselőknek érdemes tűzvédelmi szakember tanácsát kikérni. Ugyanis egy szúrópróbaszerű – vagy a jó szomszéd bejelentése alapján elvégzett – ellenőrzésnél tapasztalt hiányosság esetén komoly is lehet a bírság.

A győri, Ikva utca 15–21-es lakótömb közös képviselője, Baranyai Béla is tűzvédelmi szakembert kért fel, hogy átvizsgáltassa a négy lépcsőházukat.

– A szakértő jellemzően a virágok, a virágtartók eltávolítására tett javaslatot. Ugyanis egy bizonyos magasság alatt még a falon sem lehet virágot fent hagyni. Érthetetlennek tartjuk, hogy az oldalt elhelyezett növények miben zavarják a tűzoltókat egy esetleges mentésnél.

A növényeink között van olyan, amelyiket harminc éve dédelgetve neveltük. Nélkülük a lépcsőházak csupaszok maradnak. Tragikus ez a szabály, de végrehajtjuk, nem szeretnénk fizetni – mondta Baranyai Béla.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató, Sallai Péter ezredes megérti a lakóközösségeket, de mint mondta, a szabályok már korábban megvoltak, csak nem volt kötelező bírság rögzítve. Ezért nem is foglalkoztak vele a lakók.

– Most ez hangsúlyosan jelenik meg a középmagas épületek esetében. Az igazgatóságon három évvel ezelőtt súlyponti téma volt az ellenőrzés. Az akkor tartott konferencián a társasházak képviselői eléggé közömbösek voltak a változtatások iránt. A kötelező bírság lehetősége s a megemelkedett tarifák érzékenyen érintik őket – mondta Sallai Péter.

Az ezredes hangsúlyozta, a probléma nem a büntetési tételekkel van, hanem azzal, hogy a veszéllyel szembesítették a lakókat, s tudják, ha nem hajtják végre a szabályban előírtakat s valakit baleset ér, ők a felelősek.

– Nem a büntetés kiszabása a cél, hanem a szabályok betartatása. Nem arról szól a hatósági tevékenységünk, hogy kimegyünk és jól megbüntetünk mindenkit, hanem szembesítjük az embereket azokkal a veszélyhelyzetekkel, amelyek rájuk leselkedhetnek. De semmiképp nem az a dolga egy hatóságnak, hogy szó nélkül elmenjen a szabálytalanság mellett – mondta Sallai Péter.

Olvasóink írták

 • 6. anuvuk 2012. április 18. 19:18
  „Az a gond,a ma emberénél, ha megengedik a virágot, harmadikon a fotel is elfér a fordulóban!
  Sebaj, szép képeket is kilehet helyezni a csupaszság ellen, csak a L.... képet ne, hogy kirakják?!”
 • 5. Lacika62 2012. április 18. 10:28
  „Közel 90 kg -os tűzoltónak nem akadály egy 20,-30, dkg os virág ez csak burkolt " sarc "!!!! aki a virágot szereti rossz ember nem lehet! és aki nem az lehet hogy pénz éhes..........”
 • 4. bn 2012. április 18. 08:40
  „A HVG cikke szerint a 2012-es évre 5010 millió forint előírányzott bevételt kell előteremtenie a katasztrófavédelemnek. (http://hvg.hu/itthon/20120314_szandekos_birsagolas_katasztrofavedelem)
  Vagyis elindult a pénz porszívózás. Amire rá lehet húzni a bírságolást, arra rá is fogják, mert kell a pénz. Nagyobb bajok vannak itt, mint az, hogy pár muskátli útban van...”
 • 3. Tündenéne 2012. április 17. 21:51
  „Érdekes, én még sose hallottam olyan esetről, hogy tűz volt, vagy víz, vagy gáz... és a folyosón lévő muskátli valakinek gondot okozott. Persze vannak egész elvadult lépcsőházak meg gangok, de nálam pl kint van 4 db 10 cm-es cserép büdöskével meg ilyesmivel. Most akkor azok is zavaróak? És mégis, ha be kell tenni, ugyan hova tegyem? Ugyanis napos ablakom, vagy más napos felületem a lakásban máshol NINCS. :(”
 • 2. Lacika62 2012. április 17. 11:45
  „Illetékes szak embernek kellene meg mondani, hogy melyik virág maradhat melyik nem!!!!”
 • 1. Madarász 2012. április 17. 10:32
  „Látom elindultunk a gettósítás és az egyenbarakkok létrehozása felé...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nokia: gyerekeik miatt bármilyen állást vállalnának

Bizakodóak a Nokiától elbocsátott dolgozók, remélik, hogy találnak másik állást, de attól tartanak, nem keresnek majd annyit, mint eddig: többet a minimálbérnél. Tovább olvasom