Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A téti iskola, mint mintaadó

Uniós forrásból készülhet fel referencia-intézményi mintaadó szolgáltatási feladataira az elnyert támogatás révén a Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ általános iskolája Téten.

A Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ általános iskolája 5.494.600 forint uniós támogatást nyert az Új Széchényi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében. A támogatási rendszerhez benyújtott pályázat címe: "A Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ önfejlesztő innovációja a referencia-intézményi működés elérésére". A fejlesztés eredményeként az intézmény felkészül nevelési-oktatási gyakorlatának továbbadására, elterjesztésére, megismertetésére, hogy ezzel segítse más közoktatási intézmények értékelvű szakmai fejlesztő tevékenységét.

A projekt nyitórendezvényét június 8-án, pénteken 17 órától tartják a Kisfaludy Károly ÁMK-ban, Téten a Debrecen utca 3. szám alatt.
A téti intézmény nevelő-oktató munkáját átjárja a folyamatos megújulás szellemisége, illetve a jól bevált gyakorlatok hatékony működtetése.

E két vezérlő elv bátorította az iskola dolgozóit arra, hogy elinduljanak a referencia-intézményi előminősítő eljáráson, amelyet az elmúlt évben sikeresen teljesítettek. A nevelőtestület számára ezek után nem is volt kérdés, hogy a Támop pályázaton is induljanak.

A projektben vállalt tevékenységek lehetővé teszik számukra, hogy sikeresen felkészüljenek szolgáltató szerepünkre különböző továbbképzések segítségével.

A cél az, hogy más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szervezeti innovációval rendelkező és ezt szolgáltatásaiban publikáló, átadni képes közoktatási intézmény legyen a téti iskola.

A kosar.educatio.hu szolgáltatói felületen már két „jó gyakorlatuk" publikálásra került. Az egyik az SNI (sajátos nevelési igényű) tanulók integrált neveléséről, oktatásáról szól, a másik a projektpedagógia alkalmazásáról a kompetenciaterületek komplex fejlesztésében.
Az intézmény az SNI tanulók integrált nevelését-oktatását összetett folyamatnak tekinti, amelyben fontosnak tartják a különböző együttműködési formákat, nem csak intézményi, hanem társadalmi szinten is. Munkájuk során építenek az együttműködésekre (fenntartó, más iskolák, szülői szervezetek, alapítványok, egyesületek).

A minőségbiztosításban megismert ciklus járja át az egész folyamatot: tervezés, megvalósítás, ellenőrzés, értékelés-visszacsatolás.
Konferenciákat szerveznek szakmai szervezetek bevonásával és az ott megismert új lehetőségeket ismertetik a szülőkkel (Szülők Akadémiája). Tapasztalataik szerint az iskolák nehezen fogadják el és sok esetben nem is tudják, mit kezdjenek az ilyen gyerekekkel. A „jó gyakorlatuk" azt a folyamatot mutatja be, hogyan lehet megvalósítani az együttnevelést, a másság elfogadását, a differenciált tanulásszervezés módját, a tanulók, a pedagógusok és a szülők közti együttműködési módokat, az egyéni fejlesztési tervek elkészítési módját, azok megvalósítását, az árnyalt, személyre szabott értékelést.

Az innováció tartalmazza az oktatási koncepciót, módszereit, azokat az elemeket, amelyek hatással vannak az oktató-nevelő munkára. Az SNI tanulók fejlesztése biztosítja az esélyegyenlőséget, csökkenti a szociális hátrányokat. Az együttnevelés pozitívan hat minden tanulóra: a társadalomban sem elszigetelten élnek a sérült emberek, így a természetes élethelyzeteket együtt élik meg, erősödik bennük az empátia, a tolerancia. Az integrált nevelés folyamata erősíti a társadalmi mobilitást.

Olvasóink írták

  • 1. kukori 2012. június 06. 15:25
    „Jézusom,ebbe a cikbe valami hiba csúszott,ez nem a téti iskoláról szól és nem a téti tanárokról!!!!!!
    Ez lesz mintaadó iskola?!!!!Juj,ez valami vicc!!!!!!Sajnos van szerencsém ismerni az intézményt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfaludy kávéház - dalest - képgaléria

Május 30-án a Kisfaludy kávéház dalestjének vendégei voltak Illés Gabriella énekesnő,Albert Miklós… Tovább olvasom