Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A települést a civilek erősítik

Mórichida - Ígéretük volt, aztán a támogatásból semmi nem lett, az eredmény mégis magáért beszél: akadálymentesítették a falut. A közmunkások láthatóan mindent megtettek azért, hogy a közintézmények mindenki számára megközelíthetőek legyenek.
Ihász László polgármester tudja, az akadálymentesítés csupán csepp a tengerben a feladatok közül, ám büszke arra, hogy az elsők között valósították meg mindezt. A közel 120 millió forintból gazdálkodó község minden tartalékát felemészti az intézmények, az óvoda és az iskola működtetése, ám ezek megtartását a legfontosabb feladatnak tartják errefelé.

– Tagiskolaként csatlakoztunk a téti Kisfaludy-iskolához, a 7–8. osztály pedig a rábacsécsényiekkel alkot egy csoportot – sorolta Ihász László. – Ez a megoldás egyben azt jelentette, hogy helyben maradhat ez a két osztály, kedden és csütörtökön viszont a nyolcadikosok Rábacsécsénybe mennek, az ottani hetedikesek pedig itt tanulnak. Így a pedagógusok helyzetét sem kellett fenekestől felforgatni, ám azzal mindenki tisztában van, hogy nagyberuházásokra idén nem futja.

Ősze Zoltánné szociális gondozói és ápolói feladatokat lát el a településen, ottjártunkkor épp az ebédet vitte házhoz az időseknek. Fotó: Harcsás Judit

Tavaly az év utolsó napjaiban kapott mentőövet az önkormányzat négymillió forint formájában, így a maguk előtt görgetett adósság miatt nem kellett hitelt felvenniük. A mórichidaiak nagy része Győrben, illetve a téti Sokoró Kft.-ben dolgozik, s csak kevesen gazdálkodnak, utóbbi inkább némi kiegészítésként jellemző. A község megtartóerejét a civilek erősítik: polgárőrség és nyugdíjasklub is várja a hozzájuk csatlakozókat, de itt rang a Boróka táncegyüttesben ropni vagy az énekkarban énekelni is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvében (is) él az emlékezet

Ménfőcsanak - A nagy múltú „Nyelvünkben élünk" című verseny központi témája idén Lanczendorfer… Tovább olvasom