Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A tartozás legyen bűncselekmény

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért felmérést készített a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzetéről, kilátásairól.

A részben győri vállalkozók által alapított mozgalom kedden a fővárosban tartott sajtótájékoztatót az eredményekről és a célokról.

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) lényege, hogy a kis- és középvállalkozói szektor nehéz helyzetben lévő tagjai tömörültek érdekképviseletbe – mondta el a Kisalföldnek Mészárosné Győrvári Bella, az MMV ügyvezetője, társalapító. – A legtöbben a lánctartozások áldozatai, köztük kisebb cégek és komoly nagyvállalkozók az ország minden részéről. Tapasztalataink azonosak: jogi úton próbáltuk rendezni a problémát, de Magyarországon ez nem járható út. A jelenség az építőiparban általános, így a mi győri cégünket is sújtja, de nagyon sok tagunk jelentkezett például a kereskedelemből is.

A mozgalmat három éve indították útjára, nem sokkal később gazdaságpolitikusokkal is felvették a kapcsolatot, a közelmúltban pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztetésen adhatták elő javaslataikat. – Próbálunk megoldásokra jutni, mert a helyzet tarthatatlan, konkrét lépésekre van szükség – indokolta a keddi sajtótájékoztatót az ügyvezető.

A felméréshez a szakmai segítséget dr. Csath Magdolna közgazdásztól kapták, a kérdőívek feldolgozását a Kodolányi János Főiskola hallgatói, tanárai végezték. A válaszok sötét képet festenek a a foglalkoztatás 71 százalékát adó, közülük 94,7 százalékban tíz főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató kis- és középvállalkozói szektor jelenéről.

A családi vállalkozások egyetlen bevétele a cég által előállított jövedelem, így a tartósan rossz vállalkozói környezet tömegesen juttathatja válságba azokat a családokat, amelyek munkavállalók tömegeit tudnák megélhetéshez segíteni. A válaszadók 40 százaléka arról számolt be, hogy a vállalkozás helyzete megélhetésüket alapjaiban veszélyezteti. Ez különösen nagy nyomatékkal kell hogy latba essen a család- és vállalkozóbarát politikát hirdető kormány számára, amikor a vállalkozások sorsát befolyásoló kérdésekben dönt – hangsúlyozza az MMV.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2010. december 08. 12:07
  „A cikk címe igencsak figyelemfelhívó: "A tartozás legyen bűncselekmény"
  A cikkben viszont egy szó sem esik erről....

  No comment.”
 • 2. szocdem 2010. december 08. 11:01
  „Nahát4

  A Polgári Törvénykönyv gazdasági részét tehát el is lehet törölni (adás-vétel, hitel, megbízás, stb) az abban foglalt fogalmakat örökre meg lehet szüntetni.

  Ekkora marhaságot már rég olvastam emberek! Ez a MMW egy csomó lihegő és sértődött - egyébként elég alacsonyan képzett - ember agymenése - reméljük nem kap tőlük ötletet Lázárbecsületes Csapkodós alispán, vagy maga a Még Sohasem Hazudott Orbán basi.....”
 • 1. háté 2010. december 07. 20:56
  „Ez különösen nagy nyomatékkal kell hogy latba essen a család- és vállalkozóbarát politikát hirdető kormány számára--az melyik kormány?
  A fityesz-kádéenpé?----ja, a narancsos vállalkozások számára!
  Aki nem áll be a sorba, netán az undortól kilép---véletlenül elfogy számára a munka!
  Vagy ahogy a Borkai polgármesterék teszik!--központosítják a munkákat.--egyszerűen elveszik tőled (és dolgozóidtól)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hívott mentőt, nehogy leégjen a rántotta

A megyei bíróság szerint testi sértés, a magasabb rangú ítélőtábla szerint viszont emberölés kísérlete miatt kell felelnie a kimlei Tomasits Zoltánnak. Tovább olvasom