Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A színház élére akár öten is pályáznak

Győr - A győri városházán, a szokásos pénteki sajtótájékoztatón bejelentették, eddig három pályázat érkezett a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára. A határidő azonban a húsvét miatt igazából csak kedden jár le.

Ottófi Rudolf alpolgármester elmondta, természetesen nem árulhatja el, kik pályáztak, még csak megerősíteni vagy cáfolni sem tudja a Kisalföld információit. Az azonban biztos, az ünnep alatti időszakra a városháza portásai felhatalmazást kaptak, hogy átvegyenek pályázatot. Ott van náluk a szükséges formanyomtatvány. Ráadásul még jövő hét kedden is be lehet nyújtani a pályázatokat, melyek elbírálására előreláthatóan április 7-én kerül sor.

A győri színházigazgatói szék körül sok még a találgatás, a bennfentesek sem tudhatják, ki lehet a biztos nyerő. Sokáig egyértelműnek tűnt a helyzet. Forgács Péter, aki az önkormányzat döntése értelmében átvette a posztot Korcsmáros Györgytől, látszott a befutónak.
 
Nem véletlen tehát, hogy az ő – jövő évi konkrét műsortervre is építő – pályázata ott van a városházán. Ezt egyébként a társulatnak már pár napja be is jelentette. Képbe került Nagy Viktor rendező, aki egy éve már Eperjes Károllyal járt egy mustrán a városban, és az elmúlt napokban ismét sokat időzött Győrött. Tárgyalt több művészeti intézmény vezetőjével, természetesen a színházban is érdeklődött. Őt országosan a legmagasabb fideszes körökből is protezsálják. Nagy Viktor, a Madách Színházban és az Operában rendezett hosszú évekig futó darabokat, most szabadúszó,  kérdésünkre elmondta, pályázatát benyújtotta a városházára, tehát részese lesz a megmérettetésnek.

Ugyancsak utolértük a két meglepetés pályázót. Gergely László Veszprém, Békéscsaba, Újvidék után pályázik a posztra. Korcsmáros György pedig a Győri Nemzeti Színház volt igazgatójaként. Korcsmáros elmondta, pályázata komoly, kidolgozott, és ha megkérdezzük, ahogy szándékunkban áll minden pályázót, ő is elmondja majd, mit írt le munkájában.

Koltay Gábor rendező neve mint Győr kulturális intendánsáé merült fel elsőként. Színházi igazgatóként is esélyes a jelenléte a folyók városában. A mega produkciókról ismert művészt nem sikerült utolérnünk, ám az biztosra vehető, ő is folytatott már megbeszéléseket a győri kulturális élet irányítóival.

Esélyeket latolgatni már most lehet. Nyilván politikai döntés születik a szakmai érvek meghallgatása után. Vita várható, egyrészt mert túl sok a várható jelentkező, másrészt azért mert információink szerint nincs a jelentkezők közül az összes párt által egyhangúan elfogadható kikiálható favorit.

Jelölje meg, Ön kit szeretne látni a Győri Nemzeti Színház igazgatói székében?
 

1. Forgács Péter
Jó egy éve vezetője a győri  teátrumnak. Ismert és elismert színész. Rendezőként is számos darabal bemutatkozott már. Színházi vezető posztot először Győrött tölt be.
 

2. Koltay Gábor
Főleg zenés műveket rendez, kedveli a nagy látványosságot, tömegeket megmozgató feladatokat. A televízió után sokáig dolgozott mint a Budapesti Szabadtéri Színpadok ig.-ja.
 

3. Gergely László
Rendezőként és színházi ügyekért felelős megbízott vezetőként is kipróbálta már magát. Újvidéken, Veszprémben Békéscsabán. Jelenleg saját társulatot igazgat.
 

4. Korcsmáros György
Tizenöt évig volt a Győri nemzeti Színház igazgatója. Rendezett, játszott. A társulat éléről fegyelmi eljárással váltották le, jelenleg munkaügyi pere folyik.


5. Nagy Viktor
Harmadéves rendezőként a főiskoláról a Madách Színházba hívják asszisztensnek. MAjd oda is szerződött, számos zenés bemutatót rendezett. 1991 tavaszától az Operaház főrendezője volt


Győr oldalunkon megtalálja a szavazást, ahol megjelölheti, hogy Ön kit választana >>Olvasóink írták

115 hozzászólás
 • 115. villma 2008. április 25. 10:19
  „A gyűlölködésnek is van határa. Nagy Viktornak semmi köze az
  Ezüsthajó Kft-hez. Nem gondoltam volna , hogy az úgynevezett baloldaliak(?) is képesek ilyen mocskos rágalmazásra. Nem Nagy
  Viktor veszekszik a győriekkel, hanem Őt támadja egy rosszindulatú klikk habzó szájjal.
  A pártkatonától pedig azt kérdezném: Forgács Péter ismert ? Én ebben az áldatlan cécóban hallottam először a nevét,
  Nagy Viktornak viszont jó néhány rendezését láttam, a Madáchban, és az Operaházban is. A Kisalföld újságíróinak pedig az is dolga lenne, hogy járjanak utána ennek a fölháborító "ezüsthajós "rágalomnak " derítsék ki az igazságot, és tisztázzák a színház új igazgatójának a nevét. Ilyen példátlan, becsületsértő rágalom mellett senki sem mehet el cinkos közönnyel. A dolog nem is nagyon bonyolult, tessék bemenni a Cégbíróságra, és megnézni kik a nevezett Kft résztulajdonosai.”
 • 114. reen 2008. április 02. 10:08
  „Sajnos már én is hallottam színháziaktól,hogy Koltay lesz.Hát ezt is megmondtam,már tavaly hallottam a nevéről a színházzal kapcsolatban....Undorítóak.Egy kemény munkával helyrehozott színházba fog jönni :S”
 • 113. Molnár Nagy Anna 2008. április 01. 22:17
  „Tisztelt Forgács Péter Igazgató Úr!
  Bizom abban, hogy sokáig fogom még igy szólitani.
  Bizom abban, hogy az általunk választott, és minket képviselő
  képviselő urak Győr város mellett voksolnak, mely ez esetben egyet jelent Önnel tisztelt Forgács Péter müvész úr.
  Sok sikert, és adjon a jó Isten erőt, egészséget Önnek.”
 • 112. kultúra 2008. április 01. 19:06
  „Koltay már tudja,hogy ő lesz Győr kultúrpápája, vagyis hozzá fog tartozni minden kultúrális intézmény/ Borkai-féle holding?/ De a volt MSZMP titkárnak- aki véletlenül szélsőjobbra tolódott kell a legnagyobb falat, a mi színházunk is. Aztán a "temetés-rendező" teremt itt olyan népnemzeti kultúrát, hogy attól koldulunk.”
 • 111. tisztelettel 2008. március 30. 21:26
  „Pesti retour!
  Neked is mondom:a nézőknek nem kell minősíteni a pályázatokat.Erre van egy bizottság akinek ez a dolga.A nézők meg járjanak szépen színházba.
  Jó,hogy nem azt szeretnéd,hogy a nézők is rendezzék a darabokat.Azért nem hozzák nyilvánosságra,mert a törvény nem engedi ezt meg.Ezenkívül ez egy szellemi termék.Tudod mit jelent ez?Kb.1-3 havi kemény munka eredménye egy ilyen pályázat.
  Te meg olyan ostobaságot kérdezel mért nem hozzák nyilvánosságra?Te mért nem dolgozol 2 hónapig ingyen?Tisztelettel.”
 • 110. Pesti retour 2008. március 27. 17:56
  „Pesti retour 2008.03.27 17:54
  Hol van a pályázata? Miért nem jelenik meg valahol, akkor a nézők is tudnák minősíteni. Addig marad a belső párt meggyőzés:Eperjes kiséretével! Miért kell a színházban a megválasztása előtt az igét hirdetnI.?
  Mert, megmondták fent Pesten, a innen lehet nagyot esni!”
 • 109. Pártkatona 2008. március 27. 17:42
  „Kedves Nagy viktor!
  Nem kellene a györiekkel már az elején összeveszni, a szavazás egy fajta szímpátia kifejezése! Ha maga már ismert rendező lenne, akkor nem kellene a fidesz párt katonáinak a segítsége!
  Mindenki tudja Orbán Viktor bizalmas köréhez tartozik, na lássa ,ezért ilyen lekezelően nagyképű!Ezért nem kellenek a szavazatok!
  Javaslom maradjon Pesten , ilyen belépővel Győr-ben nincsen Keresnivalója!”
 • 108. közügy 2008. március 27. 16:53
  „Ki az a Nagy Viktor, Káel Csaba haverja , a 885 milliós adó hátralékot felhalmozó Ezüsthajó Kft rész tulajdosa! Ők ketten fogják a györi színházat szépen elúsztatni.Pesi párt központ döntött!
  Kedves györi képviselők : A 0%- os választási arány mellett,ha megválasszák Nagy Viktort : a nép akaratát árulják el!
  Miét nem a szakmai múlt dönt, képviselők becsapjátok
  szavazóitókat, 2010-ben hullni fognak a fejek a közgyülésből, mert a nép nem felejt. HAPPY END !!!”
 • 107. Jaurinum 2008. március 27. 12:01
  „Emberek! Ne erőlködjünk! Kár erőltetni a szavazást!
  Nagy Viktor lesz a nyerő - o %-al - hiába nem ismeri itt senki, nincs is szakmai múltja, de ő a PÁRTKATONA! Vegyétek már észre!
  Kell a hely neki meg az " Ezüthajó" Káel-nek!! Jó "Kövér" a protektora Pestről!”
 • 106. through 2008. március 27. 10:49
  „Kedves Blama!
  Neked fogalmad sincs a kortárs magyar drámáról!!!!!A Portugál egy kis falu kocsmájában játszódik,ahol elég érdekes lenne ha az emberek Arany János balladisztikus szófüzéreivel beszélnék meg gondjaikat.Ha végig nézted volna ,akkor tudnád,hogy milyen tragédia ma egy ilyen helyen élni.Hülyeségeket meg ne beszélj,a mai napig zsúfolt teltházzal megy,nem lehet jegyet kapni!Mondj még egy prózai darabot,amiből négy-öt bérletszünetes előadást lehet játszani!Életedben nem voltál egy ilyen kiskocsmában de valószínüleg nem is neked való.A trágárságot meg ne a Forgácson kérd számon,hanem az írón(ha kell a címe,szívesen megadom)!Szerintem a színházi nézőtérnek semmi szüksége rád,inkább nézd a tv-t!Az a neked való!”
 • 105. blama 2008. március 26. 19:21
  „Sajnos a Portugál cimű darabot a sok trágárság miatt már a felénél ott kellet hagynunk, a szÍnház fele kiürült.
  A Kisalföld szerkesztőségének ez a siker, nemcsak a premierre kellene járni ingyen jeggyel.
  Hiteles kritika csak a Forgit segítette volna!
  De most már késő!Bevégeztetett!”
 • 104. F.P. 2008. március 26. 18:58
  „Sajnos Forgács akkor bukott, meg amikor beengedte a politikát a szinházba :
  Molnár Csaba kedvesét a tehetségét meghaladóan szerepelteti , a színház előtti téren szervezett MSzP-s tüntetéshez engedélyt és szereplőket adott , és saját maga is fellépett.
  Más részt a határon túli fesztivál díszünneségén : ápolatlan külsejével és a gyerekkori szexuális élményeinek középpontba állításával lejáratta az egész várost. Szerepelni tudni kell!
  Különben meg március 15 -én . a Bánk Bán- ból elege van , jöjjön a Bajazzó.
  Óh, nemzeti ünnep ? A márciusi forradalmárok azért ennél többet érdemelnek.
  Ezekről persze a család napilapja: a Kisalföld elfelejtett tájékoztatni.
  Óh, objektiv tájékoztatás!”
 • 103. tisztelettel 2008. március 26. 18:57
  „észrevétel!A probléma nyitja ott van,hogy a szavazást fel sem kellene ajánlani.Mert ez tipikusan annak a feladata aki fenntartja az intézményt!Ha jól tudom akkor nem a kisalföld online a színház fenntartója.
  Ha a rendszert ki lehet cselezni arról igenis a kisalfüld tehet.”
 • 102. észrevétel 2008. március 26. 11:36
  „Kedves tisztelettel!
  Nem ártana ha azon elgondolkoznál, hogy akik szavaznak azok saját akaratukból teszik ezt meg. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy akar vagy nem akar szavazni. Arról pedig szerintem az újság nem tehet, hogy vki egyfolytában nyomogatja a szavazást, és ha megnézed normál esetben egy gépről csak egyszer lehet szavazni. Azok akik vmilyen úton módon egyfolytában szavaznak, azok a rendszert tuti kicselezték. Szerintem erről pedig sem a net sem az újság nem tehet.
  Ha a kisalföldet pedig nem bírod, akkor nem kötelező olvasni....Erről ennyit”
 • 101. tisztelettel 2008. március 25. 23:02
  „ha valaki ide kattint:http://www.kisalfold.hu/szavazas/
  és veszi a fáradtságot és frissíti percenként az oldalt akkor látható,hogy pl.most valakik folyamatosan adják a voksukat valakire.Szóval amellett,hogy ökörség ez az egész még nem is korrekt!Jobb helyeken ilyenkor hullanak a fejek.Hibát hibára halmoz a megyei napilap.SZÉGYEN!”
 • 100. Ari 2008. március 25. 22:48
  „Végre valaki rátapintott a lényegre. Ez az egész szavazósdi ökörség. Gratulálok, tisztelettel:-)”
 • 99. tisztelettel 2008. március 25. 21:30
  „Szép lassan érdemes gondolkodni:
  Népszavazást kellene a témában kiírni.Több mint 11.000 ember szavazott.Nos itt a sajtó felelősége!A szemünk előtt élnek vele vissza.”
 • 98. tisztelettel 2008. március 25. 21:26
  „Azt elfelejtettem az előbb:kedves olvasók,tessék csak figyelemmel kísérni azt ahogy a megyei napilap szép lassan átmegy bulvárba,valamint elveszíti politikai semlegességét.,
  Elképesztő:ha történik egy közlekedési baleset vagy bármi negatív szenzáció azonnal-itt a neten tényleg pár perc múlva,a nyomtatott verzióban is tuti biztosan a másnapi számban-megjelenik,bezzeg egy örömteli hírnek -pl.Medveczky Ádám alternatív Kossuth díja,de sorolhatnám hetekig a fontos híreket amik kimaradnak- esélye sincs.SZÁNALMAS K I S A L F Ö L D!!!
  Tartsunk itt egy szavazást:kell egyáltalán a KISALFÖLD???”
 • 97. tisztelettel 2008. március 25. 20:55
  „Utálom a Kisalföldet.Sajnos most szólnom kell.
  A színháznak a fenntartója Győr Megyei jogu Város.Amennyiben a kisalföld szeretné befolyásolni,hogy ki legyen egy színház igazgatója a következőket kell tenni:évente mintegy 1 milliárd forintot áldozni a fenntartásra,építeni egy épületet valahol a belvárosban ujabb pár milliárdért,és már mhet is az ötletelés.Ez kb. olyan mintha a győri közgyűlés tárgyalná,hogy a képviselők kit látnának szívesen a Kisalföld főszerkesztői székben.(Esetleg még szvazhatnának is róla...)
  Beteges dolognak tartom továbbá,hogy komoly művész?emberek bíztatják környezetüket,hogy szavazzanak rájuk egy ilyen oldalon.EZ AZ EGÉSZ ÖTLET FELHÁBORÍTÓ!
  Majd a fenntartó eldönti ,hogy kit szeretne igazgatónak a győri színházba.Ez az ő dolguk!
  Kedves újságírók? mit szólnának ha a következő szavazás témája az lenne ki legyen a főszerkesztője a kisalföldnek.”
 • 96. ladizs 2008. március 25. 16:42
  „A 8203 szavazat már méltóbb egy ilyen volumenü kérdéshez mint az az 1124 szavazat, amellyel elégedett volt mindenki.

  Érdekes, hogy azonnal kitör a botrány amint szélesebb kör figyelme is ráirányul egy témára és nem csak egy maroknyi
  ember akarata juthat érvényre.”
115 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teátrális Quimby-koncert

Győr - A Quimby csütörtökön este nem a klasszikus értelemben vett koncerttel örvendeztette meg a… Tovább olvasom