Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A szemétszedéshez engedély kell

"A 85-ös főút mellett, az általam zsákokba gyűjtött szemét elszállítására a közútkezelőnek tíz nap nem volt elég" – panaszolta a minap egy olvasó.
A hulladék már eltűnt, ám a problémának utánajárva kiderült: szemétszedéshez a társaság hozzájárulását kell kérni.

Olvasónk, dr. Gyurics János családjával gyakran jár a 85-ös főút 2–3. kilométerénél, s látva a sok szemetet az út mentén, úgy döntöttek, hogy szabadidejüket feláldozva megtisztítják a környéket.

– Feleségemmel, gyermekeimmel, öcsémmel és az ő lányával együtt, hatan vonultunk ki a 85-ös főút mellé, az autópálya-lehajtó két oldalára, s mintegy 60 zsáknyi hulladékot gyűjtöttünk össze. Azokat egy kupacba leraktuk, majd bejelentettem a közútkezelőnek, aki ígéretet tett arra, hogy az elszállításáról gondoskodnak. Tíz nap telt el, s a csomagok még mindig ott voltak, már megkezdte őket a szél – mondta el dr. Gyurics János.

Megkeresésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: valóban érkezett bejelentés a társaság Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóságára. A telefonáló elmondta: a 85-ös főút mellett, az M1-es autópálya csomópontjának közelében két helyen általa összegyűjtött hulladékot helyezett el, s kérte azok elszállítását. Az információt az illetékes üzemmérnökségre továbbították, majd az útellenőr megállapította, hogy a két útcsatlakozással szomszédos magánterületen valóban elhelyeztek mintegy 50 zsák hulladékot és ömlesztve lomot. A társaság közleményében kiemelte: országos közút területén történő munkavégzésnél – így szemétszedés esetén is – a munkát a megkezdés előtt be kell jelenteni a közút kezelőjének, aki ezután a hozzájárulásában meghatározza annak feltételeit (forgalomkorlátozás, munkavédelem stb.).
Csak ezután lehet hozzákezdeni a munkához. „A bejelentő által tervezett szemétszedési tevékenységről társaságunknak nem volt tudomása, előzetesen nem kaptunk arról értesítést, így az összegyűjtött hulladék származása sem bizonyítható egyértelműen."

Bár a jogszabályok szerint a hulladék elszállítása az ingatlan tulajdonosának lenne a kötelessége, a közútkezelő a bejelentés után tíz nappal elvitette azt. A hosszú várakozás oka pedig, hogy hulladékszállításra a téli időszakban kevés a társaság kapacitása – jelezte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2011. március 04. 08:59
  „1-re!
  Igazad van!
  Ennek a jóravaló családnak valószínűleg örökre elvették a kedvét attól, hogy szemetet szedjen!

  A B SZ U R D I SZ T Á N ! ! !”
 • 1. miracle 2011. február 28. 13:35
  „Mindezek után a lelkes szemétszedő választhat, hogy a szemeteszsákokat visszahordja oda ahol voltak, vagy leül 3 zsákonként 1 napot a sopronkőhidai börtönben.
  A visszaszállításhoz természetesen engedélyt kell kérnie (Magyar Közút Nonprofit Zrt. -től, az ÁNTSZ-től az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságától és valamennyi érintett Önkormányzattól), és az útlezárás valamint a kitáblázás díját fizetnie kell. Ha végzett, bejelentéssel tartozik, ehhez a formanyomtatvány letölthető a minisztérium honlapjáról, regisztráció után, melynek éves díja 120000 ft/év, és a bejelentőlapot majd csak személyesen adhatja le a Közútkezelő záhonyi telephelyén (nyitva: hétfőn és szerdán 8:00-8:30 között)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt a vezeték: késéssel közlekednek a vonatok a győri vonalon

Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon, Budaörs és Biatorbágy állomások között az egyik vágány… Tovább olvasom